Za Vidovdan ove 2023. gidine razgovaralo se o gradnji seoskog doma, ideji staroj nekoliko decenija, da se u blizini naše Lazarice krene sa izgradnjom objekta koji bi služio našem narodu prilikom raznih okupljanja.

Izgradnja seoskog doma od ideje do realizacije
20.7.2023.

Poštovani posjetioci Malovan neta i ostali građani koji vodite porjeklo iz Malovana i kojima je zavičaj u srcu,
 Obavještavamo vas da je i ove godine, kako to tradicija nalaže, održana liturgija u crkvi u D. Malovanu, povodom Vidovdana kome je ista i posvećena. I ove godine okupio se značajan broj vjernika, preko 230, uglavnom iz rasejanja. I ove godine , kao što zate i u čemu ste u velikom broju uzeli učešće, u vidu donacija, organizovan je ručak za sve posjetioce. Ručak je služen pod šatorom. Vremenske prilike nam nisu bile naklonjene, što je dobrim dijlom utjecalo na raspoloženje gostiju i dužinu druženja. Naime,bilo je dosta hladno vrijeme, uz kišu , nošenu vjetrom što je poprilično stvaralo neugodnosti. 
Ponukani naprijed navedenim, kao i idejam koja se ranije javila grupa ljudi se sastala u prostorijama kuće Davida Dade Marića, oformila Inicijativni odbor za izgradnju Sale za sastanke, raznim povodima,od Proslave Vidovdana, sahrana , davanje pomena, a ako Bog da i crkvenvenih vjenčanja i krštenja. Inicijativni odbor formiran je u sastavu : Duvnjak Radivoj- predsjednik, Vavan Dragan, Duvnjak Nedeljko/ Petrin/,  Zoran Duvnjak, Bogoljub Duvnjak, Rajko Marić Vesin, Boro Marić Dakićev , Mirko Duvnjak sin Slavka Đućkova iz Engleske- članovi.

Na sastanku je zaključeno da svi gosti, domaćini , učesnici proslave Vidovdana i drgih događaja , zaslužuju bolji tretman i uslove u obezbeđenja pristojne sale, namještaja i opreme te pitke vode i mokrog čvora .

Na sastanku su usvojeni i određeni zaključci   članova Inicijativnog odbora. Zaključeno je da se, zbog jednostavnijeg i bržeg postupanja, ide u izgradnju Sale na zemljištu  koje se nalazi sa južne strane crkvene ograde do puta . U tom cilju zadužen je Predsjednik inicijativnog odbora da kontaktira porodicu Momčila Marića s ciljem kupovine zemljišta potrebnog za tu namjenu. 
Takođe  , zaključeno je da se sgledaju tehničke i druge mogućnosti da se dovede voda iz Doline za potrebe objekta. Takođe, zaključeno je da se svi članovi odbora angažuju na iznalaženju sredstava, novčanih priloga, materijalnih sredstava i usluga koje bi bile usmjerene u izgradnju sale.

Ujedno vas obavještavamo da je do sada obavljen razgovor sa porodicom pok. Momčila Marića i postignut dogovor  da nam ustupe potrebno zemljište po cijeni od 5 KM po m2 stim da bi oni ustupili 1KM po m2 kao svoju donaciju za izgradnju sale, što  smo načelno prihvatili. Navedeni dogovor bi se realizovao u septembru mjesecu kada oni završe ostavinsku raspravu. Oni su saglasni da mi uđemo u posjed i izvodimo radove, o čemu ćemo pribaviti njihovu pismenu saglasnost, prije radova. Želimo da istaknemo da smo kod njih naišli na puno razumjevanje i spremnost na saradnju, na čemu im se iskreno  zahvaljujemo.
Izvršili smo određena mjerenja i konstatovali da možemo prirodnim padom obezbjediti vodu do objekta. Naime, visinska kota na placu gdje planiramo raditi iznosi , prema našim mjerenjima, 1.172m a visinska kota na ulazu u Hotel Čajuša  iznosi 1.192m, mada njima prirodni pad obezbeđuje vodu do drugog sprata. Znači razlika je negdje oko 25m što  je sasvim dovoljno. Obavljeni su i razgovori sa opštinskim rukovodstvom  rukovodstvom i isti su iskazali spremnos, u određenoj mjeri, u cilju izgradnje vodovoda.

Obezbjedili smo projekat slične sale od Crkve u Šipragama - Kotor Varoš, radi orjentacije u pogledu dimenzija i očekivanih troškova. Njihova sala je dimenzija 7,5dž17m . Iz razgovora sa njima saznali smo da sala može primiti oko 120 gostiju a da je šira1,5 ili 2m stolovi bi se mogli postaviti u obliku ćiriličnog slova " Š " i u toj varijanti dobili bi još oko 60 mjesta . Vanjski izgled, tlocrt temelja i prizemlja kao cjenu radova daćemo u peilogu. Cjenovnik/ ukupna vrijednost investicije/ je dat na bazi cijenu iz 2013 godine. Dragan Vavan će obezbjediti  mašine za uređenje placa / nasipanje, kopanje temelja i nasipanje temelja/ što će takođe predstavlja značajnu stavku.

Očekujemo da se aktivno uključite i u davanju ideja i sugestija u pogledu svega isnešenog. Spremni smo da ih sve razmotrimo i razmjenimo mišljenja.

O svim našim aktivnostima, prikupljenim srestvima, radovima i troškovima redovno i blagovremeno ćemo vas informisati. Za ti svrho otvorićem poseban žiro- račun.

Nadamo se da ćemo uz Božiju pomoć, naše angažovanje u skladu sa našim mogućnostima i uklučivanje naše dijaspore uspješno završiti ovaj projekat. Plan je da se, prije zime , izvrši uređenje placa i izliju temelji sa mrtvom pločom tako da bi,ukoliko to uradimo, realno bilo da naredni Vidovdan proslavimo u našoj Sali.

 

 

 
Malovan.net

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Sretno, podržavao u cjelosti
Stana Marić rodj. Duvnjak, Sydney, 15. авг 2023.
Pozdrav mislim da bi trabalo velicinu povecati na 20M sa 10m da bi se dobilo jos prostora izmedju kuhinje i sale postaviti sank sa friziderima za pice mogo bi se napravit ulaz iz kuhinje i sanka isto tako na desnoj strani ostaviti ulaz kuhinja sala toilets bi trebali biti veci mozda u ovome toilet do kuhinje postaviti i tus jos jednom puno pozdrava za sve .
Mirko, Maric, 14. авг 2023.
Са великом радошћу прочитах до краја овај текст и са великом радошћу очекујем почетак радова. Нека је срећан рад на реализацији пројекта који је од велике важности за Маловчане.
Валентина, , 24. јул 2023.

Facebook komentari