Petnanaest godina druženja sa vama Malovan. net, razglednica iz rodnog kraja, izraste u ozbiljan sajt, sajt koji opisuje događaje, stanje, bitisanje, odlaske, život iz rodnog kraja a takođe i život naših malovčana rasutih po cijelom svijetu. Mnogi sajtovi na internetu bijahu otvoreni, kako zaživiše, tako se i ugasiše, ali naš Malovan.net opstaje i ostaje.

Malovan.net  Petnaest godina sa vama
4.9.2021.

Dana  25. oktobra već daleke 2006. godine, naš sajt Malovan.net, ugledao je svjetlost dana  zahvaljujuću Draganu i Marku Vavanu, Mirku i Milanu Duvnjak, Jovi-Joši Mariću iz Engleske, a odakle bi ako ne malovčani iz Engleske. Tada je malo ko imao mogućnost pristupa jednom novom mediju koji je velikim koracima išao ka svakom pojedincu, mnogi se pitaše ko je, šta je, odakle je da prostiš Malovan, ali danas Malovan je maksimalno zastupljen na široko rasprostranjenim mrežama i vidi se i u najmanjem mjestu na zemaljskoj kugli, tako reći svijet je postao globalno selo, a naše selo je dio toga svijeta i dovoljno je samo na nekom od pretraživača ukucati Malovan i eto nas, zar nije ljepota. Takođe funkcioniše  i android aplikacija „Malovan u srcu“ dostupna besplatno na google Marketu. Aplikacija ima za cilj još bolje informisanje i povezivanje malovčana, te brže slanje obavještenja o ažuriranjima koja postavljamo na web sajt. Aplikacija ima par novosti od koji je najinteresantnija „Malovaljski kviz“ u kojem možemo provjeriti znanje o istoriji, geografiji, tradiciji, ljudima, običajima... Idejni tvorac i donator je kum našega hrama u Malovanu Dragan Vavan a tehnički dio posla su odradili naši stalni saradnici iz ekipe kreativnije.com.

Pored sajta i dalje uspješno funkcioniše i facebook „Malovan na internetu razglednica iz rodnog kraja“, a sarađujemo na obostrano zadovoljstvo i sa Zavičajnim udruženjem kuprešana „Međaš“ te ustupamo jedni drugima tekstove, fotografije, linkove i slično. Naš fejsbuk profil odavno je prešao 1000 kako lajkova, tako i pratilaca, naši postovi, fotografije, novosti imaju i po nekoliko hiljada pregleda. Naš najmlađi način predstavljanja instagram „malovanrazglednica“ ima preko stotinu pratilaca.

Ove godine propratili smo dosta događaja na našoj visoravni počevši od Božića, pa Vaskrsa, Duhova, Petrovdana i kod Krsta u Blagaju, Vidovdana kod nas u Malovanu, Ilindana u bratskom Ravnom i Pantelindana u Vukovsku, uređenja groblja u Zanaglini koje je bilo više od dvadeset godina bilo zarobljeno minama, do uređenja i košenja groblja u oba Malovana. I ove kao i prethodnih godina svojim fotografijama iz Malovana i sa Kuprersa su nas uveseljavali i srce razgalili Valentina Tina Duvnjak, Boris Borić Duvnjak, o. Saša Turkić, Ljubo Rudić, Predrag Peđa Janjić... Za Vidovdan u Malovanu ove godine bilo je nekako posebno svečano iako je vrijeme korone dosta nas se okupilo kod naše Lazarice, organizovana je i trpeža ljubavi tako da se poslije liturgije, lomljenja slavskog kolača i litije sjelo, popričalo, evocirale uspomene a i prikupio određen iznos sredstava koji će biti utrošen za neophodne radove na objektu Hrama, naše Lazarice. Propratili smo i neke pohode na planinu Malovan, lijepo je bilo družiti se sa planinarima koji kruže bivšom nam zemljom i savladavaju vrhove planina. Negdje početkom juna mi se javila naša Malovanjka i kupreška Danijela Marković Duvnjak kćerka Ilije i Sare sa pitanjem da li bi im se pridružio u pohodu na planinu iznad našega sela Malovan. Sa zadovoljstvom sam prihvatio i uspješno smo savladali vrh Malovana 1826. metara nad morem. Dan prije ekspedicija iz Čačka je savladala cara nad carevima u našem regionu Cincar 2006. metara nad morem. Iskusna družina iz Čačka je dosta lako savladala kako Cincar, tako i Malovan. Na Malovan je prvi put iznesena i knjiga našega dr. Koste Duvnjaka Hronika kupreškog sela Donji malovan. Nakon Čačana još jedno planinarsko društvo bilo je u pohodu na vrh Malovana. Naime, na poziv porodice Jelene i Marka Marića planinari PD" Mehanizam" iz Kotor Varoši boravili su u našem selu i pohodili ka vrhu Malovana, sa njima je bio i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan. Takođe smo propratili pohod na Malovan dijela članova ZU kuprešana „Međaš“ na čelu sa predsjednikom udruženja Perom Lugonjom.

Da Gornji Malovan, zbog blizine ZRC Šajuša sve više postaje jedno lijepo vikend naselje govore i sljedeće aktivnosti koje je uradila mala četa ali odabrana. Naime, u organizaciji Mjesnog odbora Gornji Malovan prošle godine je završena kompletna rekonstrukcija ograde i kapije na mjesnom groblju. Ove godine su završeni radove na uklanjanju ruševina, uređenju seoskih i prilaznih puteva, kao i probijanju novih protivpožarnih puteva iznad sela. Na osnovu prošlogodišnjeg dogovora u toku su aktivnosti elektrifikacije - ulične rasvjete Mjesne podružnice Gornji Malovan, opština Kupres, dogovoreno je da se u prvoj fazi postavi 15 uličnih svjetiljki. Za sada su postavljene 2 probne svjetiljke u Vavanovoj dolini i više su nego zadovoljni.  Mjesni odbor iz Gornjeg Malovana uputio je obavijest preko našega sajta Malovan.net u kome poziva sve rođake, komšije i prijatelje, kako iz okruženja, tako i iz dijaspore da se pridruže najnovijoj akciji "osvjetljenja sela" to jest ulične rasvjete, sa devizom „Mrak i tamu ostavljamo prošlosti, živimo u svjetlijoj budućnosti".

I ove 2021. godine nastavlja se trend mortaliteta u našem Malovanu i malovčana rasutih po cijelom svijetu, tako nas napustiše  Bosiljka Bosa Duvnjak, Predrag Baja Duvnjak, Mara Duvnjak rođena Kanlić, Krstan Ostoje Duvnjak, Anđelko Ilije Mašić, Petar Pero Mitra Duvnjak, Marko Ilije Despinić Ćelo, Mila Milica Duvnjak udova Marinka.

Što mortalitetom, što selenjem sve manje i manje nas je u Malovanu.  Još jedna porodica iz Malovana ove 2021. godine odseli u Ameriku to jest porodica Pere Davidiva  Duvnjaka, tako da će ih zimovati naredne zime u oba Malovana oko 20-tak, a nekada je jedna porodica imala minimalno toliko članova, ali to je stvarnost ne samo našega sela nego i ostalih sela kupreške visoravni, Bosne ali i regiona.

Na kraju šta reći, petnaest godina smo zajedno i ako Bog  nastavljamo dalje, našem sajtu želimo  još mnogo godina postojanja i praćenja života i rada naših malovčana, njihovih komšija i prijatelja, jer ovaj sajt je širio i širi ljubav, prijateljstvo, dobre odnose i vibracije, a veoma često i nostalgiju za ljudima, krajem, običajima. za jubileje se obično zahvaljuje pojedincima, kolektivima, ustanovama da nebi pojedinačno isticali nikoga svima vama jedno VELIKO HVALA.

Neka nam je srećan berićetan jubilej, petnaestogodišnjica sajta Malovan.net.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Neka je srećno i vječno i da nas bude više ,možda se i omladina pridruži.Hvala svima za sajt Malovan. Veliki pozdrav.
Željja Vavan Tučić, Banja luka, 05. сеп 2021.

Facebook komentari