Kupreška sela ovih ljetnih dana ožive u vrijeme vjerskih praznika, tako je bilo i ovog Ilindana u selu Ravno na Kupresu.

 Proslavljen Ilindan u selu Ravno na Kupresu
2.8.2021.

Za Ilindan u Ravnom mnogi vjernici iz sela kupreške visoravni nekako su se posebno spremali i dolazili  iz susjednog Vukovskog, Bućovače, Rilića, Blagaja, Malovana... Tako je bilo i ove 2021. godine,  nakon 2020. koja bijaše puna ograničenja, karantina, policijskih časova, ove godine proslaviše ravnjani Ilindan dostojanstveno. Dođoše iz svih krajeva u svoj hram da se Bogu pomole i krsnu slavu sela i Hrama proslave, a u Hramu naši uvijek susretljivi o. Marko Đurić i njegov prezimenjak sveštenik iz Bugojna o. Slaviša, nekao se srodili sa našim gorštacima velika srca  koji nekada znaju biti i plahoviti, to sve naši sveštenici shvataju, podržavaju, izlaze u susret u svakoj prilici jer su jednostavni takvi. Ove godine kum slave u Ravnom bijaše Mitar Čivčić, ravnjak od glave do pete sa svojom, hvala Bogu mnogobrojnom porodicom, suprugom Mirom djecom, unučadima, zetovima. 

 Nakon liturgijre i lomljenja slavskog kolača obavljena je litija oko Hrama, časni krst nosiše Pero Lugonja, barjake  Ratko Kontić zvani Džolac, Mile Dragoljević, kao i unuk Mitra Čivčića dok su ikone nosila djeca čiji su korjeni iz Ravnog ma lijepo ih vidjeti divota jedna. Poslije toga organizovana je trpeza ljubavi, koju već tradicionalno ravnjani pripremaju za svoje goste, prijatelje, kumove. I ovaj put najveći teret oko organizacije kako trpeze ljubavi tako i ostalih aktivnpsti obavio je već provjeremi tim ravnjana Mirko, Mlađo, Pekija na čelu sa stamenitim kuprešakom, ravnjakom Perom Lugonjom.

Ovaj organizacioni tim pripremio je i bogat sportski program, turnir u malom fudbalu, bacanje kamena sa ramena i druge sportske aktivnosti. Turnir u malom fudbalu poredak je bio sljedeći:

1. Mjesto, ekipa 7.mtbr iz Blagaja,

2. Mjesto, ekipa kafe "Kruna" iz Blagaja,

3. Mjesto ravnopravno dijele ekipe D.Ravno i Mušić, dok je u bacanju kamena s ramena poredak bio sljedeći:

1. Mjesto, Matić Boris Boro iz Blagaja,

2. Mjesto, Marko Kontić iz Ravnog,

3. Mjesto, Goran Mišković iz Vukovskog 

Za sledeću godinu određeni su kumovi Slave, a to su Maja i Pero Lugonja.

Još jednom srećna vam Krsna Slava Ravnjani da vas dragi Bog čuva, da dolazite svome Hramu i selu. Vidimo se ako Bog da i dogodine.

 

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari