Dana 18. i 19. juna jedna grupa planinara iz Čačka na čelu sa našom malovanjkom Danijelom Marković djevojački Duvnjak boravila je na Cincaru i Malovanu.

Planinari  PD "Kablar" i "Rujno" iz Čačka popeli se na Cincar i Malovan
19.6.2021.

Lijepo je bilo družiti se sa planinarima koji kruže bivšom nam zemljom i savladavaju vrhove planina. Tako mi se  ovih dana javila naša Malovanjka i kupreška Danijela Marković Duvnjak kćerka Ilije i Sare sa pitanjem da li bi im se pridružio u pohodu na planinu iznad našega sela Malovan. Sa zadovoljstvom sam prihvatio i uspješno smo savladali vrh Malovana 1826. metara nad morem. Dan prije ekspedicija iz Čačka je savladala cara nad carevima u našem regionu Cincar 2006. metara nad morem gdje im je domaćin bilo PD iz Livna a vodič im bio Toni Mihaljević, koji je i danas sa nama bio na vrhu Malovana. Iskusna družina iz Čačka je dosta lako savladala kako Cincar, tako i Malovan. Nakon Malovana dobro raspoložena družina iz Čačka je posjetila stari rimski Most na rijrci Šujici a u povratku Janjske otoke kod Šipva.

Ukratko smo goste upoznali sa geografsko-istorijskim karakteristikama našega kraja, gdje vijekovima živješe gorštaci koje je šibala bura i mećava,  jake kiše, ljeti žega a ostali su i opstali. Na Marinu podu smo im prepričali ljubljvnu priču o Šujičkinji Mari, a Danijela odrecitovala pomenutu pjesmu u desetercu. Takođe smo razgovarali o teškom životu našega čovjeka o odjeći, obući i jednom odjevnom predmetu koji su cure udavače plele pred udaju i maštale, te pomenuli da se jedan primjerak toga odjevnog predmeta otkupljen u Donjem Malovanu 1926. godine nalazi u Zemaljskom Muzeju u Beogradu.

Jedan ugodno proveden dan hvala vam na posjeti Čačani i dođite nam opet.

 

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Знам Перо, аустријске карте кажу 1828 метара а југословенске 1826, живио и видимо се па макар на Марину поду, али ето у 60-тој години живота се још једном попех на Малован.
Зоран Дувњак, , 22. јун 2021.
zorane, malovan je visok 1.828 m hvala petar duvnjak linz, austrija
petar duvnjak, austrija, 21. јун 2021.

Facebook komentari