Odavno u našoj Lazarici ne bijaše krštenja, ali ove 2020. godine se krstiše Stevan i Petra Duvnjak sin i kćerka Dule Duvnjaka i to baš u vrijeme Krsne Slave Duvnjaka Svetog Kralja Stefana Dečanskog, neka i je Bogom blagosloveno krštenje i sve čestitke, a čestitke i našem o. Marku Đuriću koji krsti ovo dvoje malih Duvnjaka.

Stevan i Petra Duvnjak  kršteni  u našoj Lazarici u Malovanu
29.11.2020.

Kao što neki dan čuh lijepu rečenicu  Branka Stankovića, moga docimera i kolege sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a u njegovoj kultnoj emisiji "Kvadratura kruga", parafraziraću, da čovjek može promijeniti mnogo mjesta stanovanja, odlaziti iz jedne države u drugu sa jednog kontinenta na drugi, ali jedno ne može nikako a to je mjesto rođenja. E i u ovoj priči iz našega rodnog sela Malovana želimo da od zaborava otrgnem jedan događaj vrijedan pažnje.

Naime, radi se o našem zemljaku, komšiji, školskom drugu, istaknutom članu FK „Malovan“, Dušanu Duli Duvnjaku najstarijem sinu Davida Duvnjakova, koji se nakon srednje škole otisnu iz rodnog sela u svijet, odnosno Beograd gdje završi škole, zaposli se, osnova porodicu ali ne zaboravi rodni Malovan, Malovanjke, Golu kosu, rodnu Dolinu i uvijek joj se vraćaše. Tako i ovaj put 2020 godine, godine svjetske pošasti, kada hara neki opasni virus koji pomori mnogo svijeta Dule odluči da svoje dvoje djece krsti u hramu Svetog Cara Lazara Kosovskog u rodnom Malovanu. Dođe Dule sa svojom suprugom sinom i kćerkom na slavu Sv. Stefana Dečanskog kod majke Mare i brata Pere, da Slavu proslave ali i da krsti svoje dvoje djece, sina Stevana i kćerku Pertu kod našega sveštenika o. Marka Đurića. Mogao je Dule djecu krstiti i u Beogradu ali ljubav ka rodnom kraju Malovanu, našoj Lazarici bijaše mnogo jača, gdje djecu krstiti nego u rodnom kraju pod planinom Malovan tu gdje su njegovi korjeni, gdje je i on kršten, gdje su mu rođeni i kršteni pradjedovi Ostoja i Stevan, pa djedovi Pero i Riste, otac David, sestra Milica, Braća Nenad, Predrag i Pero pa zašto ne i njegovi potomci Stevan i Petra. Kao po našim starim običajima i kumstvo se produži, Davidova porodica je od davnina bila u kumstvu sa porodicom Đoke Marća, poznatijim kao Đoko Jovankin, ovoga puta kumovi bijaše djeca od Rajke Đokine najmlađe kćerke i to Stevanu bijaše kum Rajkin sin Siniša a Petrina kuma Rajkina kćerka Nada. Neka je sa srećom svima, roditeljima, djeci koja se krstiše kao i kumovima, ali i ostarjeloj babi Mari zvanoj i u Malovanu poznatijom kao Marica. I tako nakon mnogo godina u Malovanu u Lazarici se krstiše Stevan i Petra tu gdje su njihovi korjeni, a gdje će ih život odvesti sam Bog zna, ali je sigurno  da će se vraćati u rodno očevo mjesto i mjesto gdje su kršteni. Neka i je bogom blagosloveno krštenje.                                                                                                                    

 

                                                                                                                                                                                                                              Zoran Duvnjak

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari