Na skroman i dostojanstven način, u organizaciji OO BORS Kupres RS, obilježena je dvadesetosmogodišnjica od formiranja 7 kupreško-šipovačke motorizovane brigade VRS

Obilježeno 28 godina od formiranja 7. kupreško-šipovačke motorizovane brigade VRS
14.6.2020.

                         

 

(Kupres RS 14. Juni 2020 godine) Na Kupresu RS danas je u organizaciji OO BORS Kupres i opštine Kupres a u saorganizaciji OO BORS  opština Šipovo, Mrkonjić Grad i Ribnik obilježeno 28 godina od formiranja 7. Kupreško-šipovačke motorizovane brigade VRS, na skroman i dostojanstven način, te u skladu sa preporukama zvaničnih organa RS i poštujući mjere zdravstvenih i nstitucija. Godišnjici 7. MTBr prisustvovao je jedan manji broj porodica poginulih boraca brigade, preživjeli borci, predsjednik BORS general Milomirt Savčić, oficir i komandant brigade, naš kuprešak pukovnik Dane Marić predstavnici opoština Šiopvo, Mrkonjić Grad, Ribnik, Kupres RS, predstavnci ZU kuprešana „Međaš“.

Nakon liturgije u hramu Svete Trojice u Novom selu, koju je služio naš paroh Marko Đurić ispred spomenika palim borcima otadžbinskog rata i civilima o. Marko Đurić je obavio parastos poginulim borcima,  koji položiše ono najsvetije što su imali a to je život za temelje Republike Srpske. Vijence na spomeniku položili su ispred BORS general Savčić i pukovnik Marić, ispred opštine Kupres RS Gojko Šebez i Špiro Knežić, predstavnici opštine i šipovačkog batanjona, predstavnici opštine i mrkonjićkog bataljona, predstavnici opštine i ključkog bataljona, predstavnici 30. divizije VRS i predstavnici ZU kuprešana „Međaš“ na čelu sa predsjednikom udruženja Perom Lugonjom.

Na prigodnoj ceremoniji povodom jubileja brigade, prisutnima se obratio predsjednik OO BORS Špiro Knežić, zahvaljujući se svima prisutnim, te predsjedniku BORS i opštinama na pomoći u realizacviji organizacije proslave, ispred preživjelih boraca o ratnom putu brigade govorio je pukovnik Dane Marić, naš legendarni iz tih vremene major Šukerović, istaknuvši da je VRS prvu pobjedu izvojevala baš na Kupresu a da je u četvorogodišnjim borbama poginuo 301 borac među kojima i dva komandanta bataljona i oba iz Šipova i  to kapetan prve klase Kokošar i kapetan Jeftić,  te da je brigada odlikovana od strane predsjednika RS te dobila povelju opštine Mrkonjić Grad,  svima prisutnima se zahvalio na dolasku a posebno porodicama poginulih boraca dok se prisutnim biranim riječima obratio general Savčić ističući da je kupreška visoravan strateška kada su u pitanju borbena dejstva u odbrambeno-otadžbinskom ratu i da smo mi kuprešani na svojim leđima osjetili sve nedaće toga strategojskog položaja, zahvalio se, prije svih porodicama poginulih boraca jer su oni najviše ostetili posljedice rata a istovremeno u par segmenata izložio aktivnosti BORS.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari