Vaskrs ove 2020. godine proslavljamo u neko posebno vrijeme, vrijeme kada smo uglavnom u kući ne svojom voljom, nego zato što nas je muka natjerala, a ta muka je nevidljiva bolest koja se iznenada pojavi, od koje svi strahuju, koja napada jednako siromašne bogate, careve i prosjake a od nje najviše bijahu pogođeni oni najstariji.

 Vaskrs 2020. godine, Hristos vaskrse-vaistinu vaskrse
15.4.2020.

Vaskrs  ove 2020. godine proslavljamo u neko posebno vrijeme, vrijeme kada smo uglavnom u kući ne svojom voljom, nego zato što nas je muka natjerala, a ta muka je nevidljiva bolest koja se iznenada pojavi, od koje svi strahuju, koja napada jednako siromašne  bogate, careve i prosjake a od nje najviše bijahu pogođeni oni najstariji.

Ali vratimo se Vaskrsu,  jer Vaskrsenje Hristovo je najveći događaj i mi hrišćani se baš  po Vaskasenju razlikujemo od ostalih religija. Tako je i na našoj visoravni, na Kupresu nakon sedmonedjeljnog posta dolazi Vaskrs, slavio se u svim okolnostima, za vrijeme raznih boleština kao što je kuga, pa španska groznica koje i tada odnese mnogo života, kao i današnja korona, u vrijeme kada baš nije bilo popularno biti vjernik, a posebno pravoslavac, slavio se u vrijeme ratova, ali naš gorštak kuprešak, je sve to predeverao pa će ako Bog da i ove godine u dosta specifičnim uslovima obilježiti  Vaskrsenje Hristovo. Preporuka zvaničnih organa, kao i doktora koji brinu o našem zadravlju je da se Vaskrsenje Hristovo obilježi u najužoj porodici, bez većih okupljanja i to trebamo ispoštovati radi samih nas i naših porodica, ali nadajmo se i to će proći, kao što je sve prolazno u ovom našem ovozemaljskom životu.

 

Zato da se malo podsjetimo Vaskrsa na našoj, nama najdražoj visoravni, tako smo:

- 2013. godine, pisali, „Vrijeme prolazi jedan po jeda Vaskrs i evo dođe i 20 i koji Vaskrs od kada smo daleko od svoga rodnog kraja, naše kupreške visoravni. Koliko naših zemljaka odavno ne dočekuje Vaskrs ili su u nesretnom, nametnutom nam ratu poginuli ili su umrli daleko od rodnog kraja a sanjali su da će jednog dana doći na sojve rodno ognjište. To je sudbina, ne samo naša nego i mnogih naših Srba protjeranih sa rodnih ognjišta, dočekuju vaskrsenje Isusovo na gotovo svim kontinentima ove naše napaćene, preopterećene, nesretne i kako još ne planete zemlje, ali mi druge nemamo.“,

-2016. godine, „Naš čovjek, kao iz one pjesme „Sin gorštaka kuprepaka sa padina Vitoroga, Malovan, Raduše, Sivera...“, se neda, pretrpio je on i gore stvari nego snijeg krajem aprila. On isposti časni post i dočeka Hristovo vaskrsenje, koje se ove godine desi na prvi maj.

Bilo je dosta svečano na Kupresu kod Srba za Vaskrs, centralnu liturgiju naš mladi paroh Marko Đurić je služio u hramu Svete Trojice u Novom Selu uz već tradicionalu asistenciju i svesrdnu pomoć Aleksandra Šebeza. I Boga mi bi prepun hram uglavnom omladine, cura, momaka, mladih bračnih parova sa dječicom ljepota ih vidjeti. Fino je to mladi paroh Đurić, skupa sa nekolicinom domaćih momaka organizpovao, nakon liturgije bi izbor za najljepše bojeno i najtvrđe jaje.  Žiri u sastavu od tri mlade djevojke u narodnoj nošnji imao je veoma zahtjevnu ulogu da izabere najljepše bojeno jaje od ukupno 19 kandidovanih sa ljubavlju bojenih. Najšepše bojeno jaje imala je Kristina Popadić, drugo mjesto osvojio je Marko Milišić, dok je treća bila Zorica Šebez sa svojom bratanicom Nikolinom. U takmičenju za najtvrđe jaje najviše uspjeha imao je mlađani Goran Zubić Kostin, drugo mjesto Knežić zvani Pumpi, a treće opet Kristina Popadić. Stiče se utisak da se mladi paroh Đurić već srodio sa našim gorštacima, prihvatili ono njega i on njih“.

-2017 godine, „Vaskrs na Kupresu, nakon vaskršnjeg posta, proslavljen je svečano kako i dolikuje najradosnijem događaju vaskrsenju Isusa Hrista.

Bilo je svečano na Kupresu kod Srba za Vaskrs,  liturgiju naš  paroh Marko Đurić i ovoga Vaskrasa je služio u hramu Svete Trojice u Novom Selu uz  asistenciju i svesrdnu pomoć Aleksandra Šebeza, mlade i veoma angažovane popadije te još jednog dijela vjernika. Hram bijaše prepun vjernika uglavnom omladine, cura, momaka, mladih bračnih parova sa dječicom ljepota jedna.

Nakon liturgije, paroh Đurić, već drugu godinu uzastopno, skupa sa nekolicinom domaćih momaka organizpovao je  izbor najljepše bojenog i najtvrđeg jajeta.  Žiri u sastavu od tri djevojke Zorica Šebez, Cvetana Milišić i Jelena Knešić  imao je veoma zahtjevnu ulogu da izabere najljepše bojeno jaje od 14 kandidovanih sa velikom ljubavlju bojenih. Najšepše bojeno jaje imala je Nikolina-Nina Šebez, drugo mjesto osvojila  je Jelena Duvnjak, dok je treća bila prošlogodišnja pobjednica Kristina Popadić. U takmičenju za najtvrđe jaje najviše uspjeha imao je Dušan Knežić zvani Pumpi (inače prošle godine zauzeo drugo mjesto), drugo mjesto Anđelko Mijatović sa svojim sinovima Danijelom i Gojkom, dok je treće mjesto zauzeo junior Pumpijev Nenad Knežić, naš dadi Marić za malo je izgubio treće mjesto. Mi malovčani opet smo dobro prošli, prvo mjesto u takmičenju za najljepše bojeno jaje osvojila je unuka naše malovanjke Joke Šladanove, drugo mjesto Mirišanova unuka Jelena i Dadi za malo treći.  Paroh Đurić sa legendarnog Ozrena srodio se  sa našim gorštacima, prihvatili ono njega i on njih“.

-2019. godine, „Na Kupresu ovih dana duvaše jako jugo, ali na Vaskrs, vjetar utihnu i sunce progrija, tako da je vrijeme ipak bi ugodno.  Naš  paroh Mako Đurić i ovoga Vaskrasa je služio liturgiju u hramu Svete Trojice u Novom Selu uz  asistenciju i svesrdnu pomoć Aleksandra Šebeza, mlade i veoma angažovane popadije koja ulogu popadije obavlja besprijekorno, te još jednog dijela vjernika. Hram bijaše prepun vjernika koji žive na Kupresu, kao i onih porijeklom sa Kupresa ali se za praznike okupe u rodnom kraju, uglavnom omladine, cura, momaka, mladih bračnih parova sa dječicom ljepota jedna.

Nakon liturgije, paroh Đurić, već tradicionalno, skupa sa nekolicinom domaćih momaka organizuje  izbor najljepše bojenog i najtvrđeg jajeta, te  druženje i ugodan razgovor uz vaskrpnja jaja, kolače, slatkiše sok i domaću rakijicu, tako da je bilo sasvim ugodno i nakon liturgije. 

Najljepše bojeno jaje imao je Aleksandar-Lerko Vulin Marić, drugo mjesto osvojio   je Viktor Marić, dok je treća bila već tradicionalno među prva tri mjesta Kristina Popadić. U takmičenju za najtvrđe jaje najviše uspjeha imao je Marinko Ždero, drugo mjesto Momir Marić, dok je treće mjesto zauzela Vanja Đurić.  Paroh Đurić sa legendarnog Ozrena srodio se  sa našim gorštacima, prihvatili oni njega i on njih“.

Eto vratismo se malo u prošlost za Vaskrs u našem zavičaju, bilo je lijepo, ali nadajmo se biće opet, proći će i ova epidemija, kao što su i sve nedaće prošle koje su tištile našega gorštaka, ali ga nisu uništile nego samo ojačale. Dogodine, ako Bog da ćemo ponovo na našoj visoravni slaviti Vaskrsenje Hristovo a za Duhove, Vidovdan, Petrovdan, Sabor kod Krsta, Ilindan i Pantelindan ove godine.

Još jednom iskreni pozdrav uz naše HRISTOS VASKRESE-VAISTINU VASKRESE.

(Fotografje, o. Saše J Turkića, o. Marko Đurić, Valentine Duvnjak, Zoran Duvnjak, vaskršnja jaja radila Biljana Ružić)

Zoran Duvnjak

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari