Selo Ravno na Ilindan oživi, puno naroda, žagor djece veselje kao u najbolja vremena.

Ilindan slava Hrama i sela Ravno kod Kupresa
3.8.2019.

/ Pavno, Kupres FBiH 02. avgusta 2019. godine/ Selo Ravno na jugoistočnom dijelu opštine Kupres FBiH, karakteristično po mnogo čemu, na tromeđi opština Kupres, Prozor-Rama, Tomislavgrad, naseljeno do rata srpskim i muslimanskim-Bošnjačkim stanovništvom, selo sa najviše povratnika Srba na kuprešku visoravan, nakon rata selo karakterisrično u BiH jer je u osnovnoj školi u Ravnom bio učitelj Srbin, učio bošnjačku djecu na hrvatskom nastavnom planu i programu, po tome što je dječak iz Ravnog u osnovnu školu putovao-samostalno vozio traktor od kuće do škole. Selo poznato po stećcima na Ravanjskim Vratima koje nedavno UNESKO proglasi zaštićenim spomenikom kulture. Selo koje slavi sv. Iliju od kako postoji hram u selu, tako bijaše i ove 2019. godine okupiše se Srbi da proslave krsnu slavu hrama i sela  jer su vezani na ovaj ili onaj način, tu rođeni, odatle se oženili, tu udate, ili se orodili sa Ravnjanima, Mušićanima, Zvirnjačanima. Došli da se Bogu pomole, lome slavski kolač, obiđu grobove svojih srodnika, upale svijeću, preliju grobove, obiđu ostatke porušenih domova, da se vide i upitaju za junačko zdravlje. Došli Srbi iz raznih krajeva ove naše zemaljske kugle, gotovo iz svih zemalja Zapadne Evrope, Amerike, Australije, Kanade kao i iz Srbije, cijele Bih kako RS tako i FBiH, dođoše Čivčići, Lugonje, Pepići, Kontić, Kumovići, Praške, Pavlice, Baće, Bojanići..., kao i njihovi prijatelji, kumovi poznanici iz Malovana, Blagaja, Vukovska, Bućovače, Kupresa. Dođoše ravnjanima u goste i oba načelnika opština Kupres, FBiH Milan Raštegorac Komo i  RS Gojko Šebez.

Molitvu i lomljenje slavskog kolača obaviše naš gost-domaćin  o. Slaviša Đurić paroh iz Bugojna i naš paroh Marko Đurić  uz  svesrdnu pomoć Aleksandra Šebeza A kumovi slave ove godine Snežana i Mitar Lugonja, pripremiše slavski kolač i koljivo , akumovi za narednu slavu 2020. Godine će biti Maja i Pero Lugonja. Na litiji učestvovaše svi prisutni a časni krst nosiše tradicionalno kum slave Mitar Lugonja, barjake Dragan Bojanić,  Svetko Periz zvani pop i Anđelko Pivač, kao i Mle Bojanić te mnogi ravnjani i dječica nosiše ikone. Lijepo je bilo vidjeti ravanjske sokolove sa koliko ljubavi, ponosa i volje učestvuju u litiji. Nakon liturgije o. Slaviša, koji je na ovim prostorima u službi Bogu i narodu više od dvadeset godina u svojoj besjedi, između ostalog pozdravi prisutne i zahvali im se što u ovako velikom broju dođoše  na Kupres na kojem se vrši kasna sjetva, a rana žetva jer je Bog svojom ljubavlju i milošću učinio da i na Kupresu bude ljubavi za sve nas...U kratkoj besjedi naš o. Marko se zahvalo svim vjernicima koji su se okupili i koji ne zaboravljaju svoje korjene. Uputio ih je i podsjetio koliko je bitna ljubav prema bližnjima, pozivajući ih na jedinstvo i slogu.

Dan bijaše  sunčan lijep, sa jednim  jačim pljuskom koji je sve na neki načn osvježio. U Ravnom su uvijek pa i ove godne za Ilindan posvećivali spotrskim takmičenjima, tako bijaše i ove godine, na turniru u malom fudbalu  učestvovaše 10 ekipa i to Donje Ravno, 7.mtbr, Gornje Ravno, Kruna, Šebezi, 3-Best Banja Luka, Malovan, Kumovi Mušić, Ravno Mušić i Rilić. Prvo mjesto osvojila je ekipa Donje Ravno, drugo 7.mtbr, treće mjesto  pripalo je fudbalskoj ekipi iz Mušića. U bacanju kamena sa ramena pobjedio je Dušan Kureljušić prćijski Lijić a u skoku u dalj Borislav Dragoljević. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su KUD „Zalužani“ iz Banja Luke na čelu sa našom Milenom Marić i Đoko Marić pjevač narodnih i zavičajnih pjesama.

Na današnjem zboru u Ravnom, na inicijativu popadije Vanje uz blagoslov. o.Marka, uz dopuštenje glavnog organizatora trpeze ljubavi  Pere Lugonje nastavljeno je prikupljanje sredstana za našu zemljakinju Slobodanku Škobić, kćerku palog borca VRS Nenada Škobića, koja je, nakon teške saobraćajne nezgode ostala nepokretna i koja se bori  da ponovo prohoda. Tom prilikom  naš dobri narod anonimno, u kutiju ubacivajući, prikupio je 156  KM 10 eura, i 1000 dinara. Takođe poimenično prema spisku na profilu Malovan razglednica iz rodnog kraja prikupljeno je 830 KM, 370 eura i 30 kanadskih dolara, jer joj je potrebno za liječenje u klinici u Novom Sadu uplatiti po predračunu 17.500 eura sa nastavkom fizikalne terapije koja se dodatno plaća. Ovdje je važno napomenuti jedan veoma lijep i dirljiv gest, koji je i potpisniku ovih redova natjerao suzu na oko a to je da su dvije prvoplasirane ekipe na fudbalskom turniru kompletnu nagradu u iznosu od 400 KM odlučile da daruju za liječenje naše Slobodanke i koji je uračunat u gore pomenuti iznos od (830 KM). E svaka im čast i da ih dragi Bog poživi i zaštiti. Uz blagoslov o. Marka i saglasnost glavnog organizatora trpeze ljubavi Mlana Barišća i u Vukovsku za Pantelindan nastavljamo akciju  za našu Slobodanku.

Nakon liturgije i u pauzi sportskih aktivnosti organizovana je trpeza ljubavi, gdje su se kako gosti tako i domaćini mogli okrijepiti, pojesti posni obrok jer je Ilindan pao u petak i osvježiti se. Za trpezom ljubavi dugotrajnim aplauzom pozdravljeni su sveštenici, humanisti i našii zemljaci o. Saša i Simon Turkić koji svoj rodini kraj  njegove ljude svakodnevno promovišu. Velika zahvalnost i prznanje u organizaciji svih aktivnosti i ovoga puta se pripisuje Peri Lugonji, koji aktivnosti na organizaciji proslave slave hrama i sela vodi već nekoliko mjeseci, da ga dragi Bog poživi njega i njegovu porodicu.

Danas svima nama duša bijaše ispunjena nekom posebnom blagošću, mirnoćom, zadovoljstvom, nekim posebnim treptajem srca. Rastasmo se sa nadom da ćemo se u još većem broju i sa više naših potomaka i narednog Ilindana okupiti u rodnom kraju.                                                                                   

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari