(Kupres RS 28. Jula 2019. godine) Dana 27.07. 2019. na kupreškoj visoravni u Novom Selu, opština Kupres RS održan je, već tradicionalni „Sabor kod Krsta“ na Debelom brdu postavljen prije pet godina na inicijativu i u organizaciji braće Tukić o. Saše i Simona Turkić, uz blagoslov i maksimalnu podršku našeg kupreškog paroha o. Marka Đurića.

Održan peti Sabor „Kod Krsta“
28.7.2019.

 (Kupres RS 28. Jula 2019. godine) Dana 27.07. 2019. na kupreškoj visoravni u Novom Selu, opština Kupres RS održan je, već tradicionalni „Sabor kod Krsta“ na Debelom brdu postavljen prije pet godina na inicijativu i u organizaciji braće Tukić o. Saše i Simona Turkić,  uz blagoslov i maksimalnu podršku našeg kupreškog paroha o. Marka Đurića.

Naime, u prepunom hramu sv. Trojice u Novom Selu služena je liturgija  deset sveštenika, koju je predvodio protojerej savrofor  Milan Bužanin iz Konjica,  skupa sa protojerejem stavroforom Slavišom Đurićem, protojerejem Đorđem Šebezom, o. Sinišom Vujasinovićem, o. Aleksom Milinovićem, o. Srđanom Belenzadom. o. Željkom Rakitom, o. Mitrom Kerlecom, o. Sašom  Simonom Turkićem i našim parohom domaćinom o. Markom Đurićem. O Bužanin održao je besjedu u Hramu, o. Šebez kod krsta a o. Simon je kod krsta pozvao naš narod da u nastavku saborovanja budemo dostojanstveni, kao što je i bilo.  Nakon liturgije obavljena je litija do Krsta, gdje je služen  parastos svim pravoslavnim Srbima od Kosova do Kosova i današnjih dana. Nakon parastosa, organizovana je trpeza ljubavi za vjerujući narod, kao i razna takmičenja, kao što su bacanje kamena sa ramena u kojem je pobjedio Dušan Kureljušić prćijski nadimak Lijić, skok u dalj u kojem je pobjedio Ratomir Baštić iz Banja Luke rodom Vukovljak. Na recitalu djece učestvovalo ih je šesnaestoro a žiri je odlučio da su svi pobjednici i o. Simon Turkić im je uručio prigodne nagrade. Pored takmičara na saboru je prisutne svojom pjesmom i igrom uveseljavao KUD „JANj“Strojice opština Šipovo i narodni guslar, našer gore list Đorđe Pavlović.

Na jučerašnjem saboru, na inicijativu popadije Vanje uz blagoslov. o.Marka i braće Turkić o. Saše i o. Simona nastavljeno je prikupljanje sredstana za našu zemljakinju Slobodanku Škobić, kćerku palog borca VRS Nenada Škobića, koja je, nakon teške saobraćajne nezgode ostala nepokretna i koja se bori  da ponovo prohoda. Tom prilikom na saboru naš dobri narod je prikupio 795,5 KM 155 eura, 20 USD, i 10 engleskih funti, takođe je ranije prikupljeno još 710 KM i 150 eura i cijela prikupljena suma je Slobodanki upućena 28.07.2019. godine, a aktivnost će se nastaviti na zboru za Ilindan u Ravnom uz blagoslov o. Marka i dopuštenje glavnog organizatora trpeze ljubavi  Pere Lugonje i svakodnevnim aktivnostima jer joj je potrebno za liječenje u klinici u Novom Sadu uplatiti po predračunu 17.500 euta sa nastavkom fizikalne terapije koja se dodatno plaća. Takođe su prikupljana sredstva za završetak radova društvenog doma  u selu Bućovača pod planinom Radušom.

Šta reći lijep sunčan kupreški dan, sastali se mnogi naši kuprepani kako oni koji tu žive, tako i oni rasejani po cijelom svijetu, da se vide pomole Bogu, upale svijeću srpskim mučenicima, koji položiše živote za bolje sutra, došli mnogi i gosti jedan autobus parohijana našega o. Šebeza dođe iz okoline Prijedora da nam se pridruži da sa nama provede jedan lijep dan, da se nadiše našeg planinskog vazduha, da se bolje upoznamo i zbližmo, mladost KUD „Janj“ naših komšja janjana, mnoge porodice sa nasljednicima malom djecom Anđelko Mijatović i njegova Slavica sa tri sina, Miloš Matića Vicin sa Suprugom i četvoro djece, Knežići, Ždere, Bosnići, Milišići, Kureljušić Duda i njegova Vecka sa blizankinjama Anđelkom i Milicom te sinom Nikolom, Momo i Mitar Kureljušić sa suprugama Snježom i Tanjom te petoro nasljednika Petrom, Mladenom, Milicom, Mašom, Nemanjom i mnogi, mnogi drugi...

Srećni, presrećni inicijatori ovoga svega braća Turkić o. Saša i Simon, njihov brat Jesenjin, i njihove mnogobrojne porodice sa tri sina Janka, ostarjela majka Desa koja mnoge kupreške generacije đaka izvede na pravi put, obrazova i vaspita, srećna i presrećna vidje se sa nekim svojim đacima, njihovom djecom, djecom njihove djece, šta bi ljepše. Neka su živi i zdravi i još mnogo okupljanja organizovali i mi sa njima bili. Da ste mi živi i zdravi i vidimo se dogodine na šestom Saboru.

 

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari