/ Malovan, Kupres FBiH 28. juna 2019. godine/ I ove godine proslavismo Vidovdan u našem Malovanu na godišnjicu mnogih istorijskih događaja.Vidovdan, 630 godina od Kosova, 105 godina od Sarajevskog istprijskog pucnja i početka prvog velikog rata, 28 godine od rata u Sloveniji, kada su oni kao htjeli da se ocijepe a mi im kao nismo dali, deset godina od obnove naše Lazarice malovanjske, Svi naši Vidovdani, naše malo selo takođe vezano za veliki Vidovdan.

  Vidovdan 2019, svi naši Vidovdani
4.7.2019.

Danas, na Vidovdan u Malovanu u Lazarici okupiše se Srbi da proslave Vidovdan, krsnu slavu hrama i sela Gornji i Donji Malovan čime su vezani na ovaj ili onaj način, tu rođeni, odatle se oženili, tu udate, ili se orodili sa malovčanima. Došli da se Bogu pomole, lome slavski kolač, obiđu grobove svojih srodnika, upale svijeću, preliju grobove, obiđu ostatke porušenih domova, da se vide i upitaju za junačko zdravlje. Došli Srbi iz raznih krajeva ove naše zemaljske kugle, iz Engleske samo radi Vidovdana tradicionalno došao kum našega hrama gorenječak Dragan Vavan sa sinom, takođe iz Engleske David Duvnjak, iz Australije Svetko Marić sa suprugom, Borić Zjajić sa suprugom Krasinom, iz Amerike Jovo Duvnjak, kao i Dragica Duvnjak Bojanić, Iz Amrekie Rajko Duvnjak Aladžića sa suprugom Stanom i sve tri kćeri sa zetovima iz Banja Luke. Iz Srbije već tradicionalno dolazi Rađen Mitar u Malovanu poznatiji kao Momčilo sa suprugom Obrenkom, Vavan Mile zvani Šurda i njegova familija, ravnjak Stanišić sa familijom. Iz Zvornika redovno dolazi svake godine Bogoljub Ivaz, iz Bijeljine Cika i njegova sestra Vera ove godine im ne bijaše majke Boje upokojila se lani na Gospojinu, iz BiH i Republike Srpske takođe mnogi dođoše, Novica Pavlica naš srpski predstavnik u opštini Kupres,  Branko Despinić, njegova i bratova mu familija, Marko Zubić i njegova supruga Dara, Željko Duvnjak i njegova familija te tetka mu Dunja, Duško Gligurić i njegova supruga Bosa malovanjka, Predrag Mašić i njegova supruga Petra, Vavan Radec, Despinić Niko, Marić Milka  i njena familija, Mitar Ljubin i njegova familija, Ratko Duvnjak  Kikića, Perica i njegovi, Kiko,  Leko Matić sa suprugom Mirom, Šebez Đoko, Niko Jeremijin, Lazo Vavan, Radivoj Duvnjak Lukin tradicionalno, Leko Vulin i njegova familija bez njih se zbor za Vidivdan ne  bi mogao zamisliti, Ilija Marić, njegov brat iz Smedereva sa sinom, Joka Šladanova i njeni, Bogi,  Svetko, Učo, Pero,Uka i mnogi drugi, ako se nekih i ne sjetih neka oproste, sledeće godine će biti pomenuti.

            Molitvu i lomljenje slavskog kolača obavio je naš gost o. Milan Bužanin iz Konjica i naš paroh Marko Đurić  uz  svesrdnu pomoć Aleksandra Šebeza. Ovom prilikom citiraćemo dio teksta SCO Blagaj - Kupres : "  Nažalost, u ovom mnogostradalnom kupreškom selu stalno živi izuzetno mali broj povratnika koji su pronašli hrabrosti i snage da obnove zgarišta svojih prijeratnih domova. Najveći broj Malovčana koji su se danas okupili u svojoj crkvi rasijan je širom svijeta, ali ono što je najbitnije, oni ne zaboravljaju svoje korjene i posjećuju svoje selo. Upravo o tome je u svojoj kratkoj besjedi govorio o. Marko. On je okupljeni narod zamolio da se što češće sastaju u Malovanu, da obnavljaju svoja ognjišta i održavaju dobre odnose. Otac Milan Bužanin je u svojoj nadahnutoj besjedi govorio o Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, ali i o svim stradalim borcima koje često zaboravljamo. Takođe je zamolio sve Kuprešane da se ne dijele jer jedino jedinstvo može učiniti da opstanemo na ovoj visoravni! "  A kumovi slave ove godine bijaše Jelica i Zoran Duvnjak-Mirišanov, pripremiše slavski kolač i koljivo. Za narednu godinu kumovi slave će biti Boris Borić Duvnjak i njegova supruga Budinka. Na litiji učestvovaše svi prisutni a časni krst nosiše već tradicionalno kum hrama Dragan Vavan, barjake Svetozar Svetko Marić, Jovan Marić unuk Vule Marića i Jovo Duvnjak Slobodanov. Lijepo je bilo vidjeti naše sokolove sa koliko ljubavi, ponosa i volje učestvuju u litiji.   Nakon litije obavljen je parastos malovanjskim novomučenicima.        

            Dan bijaše onakav  kako se samo poželjeti može, sunčan lijep, sa ponekim oblačkom, a Malovan sav okićen vidovdanskim cvijećem, uzvišen, srećan što nas gleda i što se okupismo na njegovim padinama pod njegovim skutima, kod crkve Lazarice koja je prirasla uz Malovan a u našim srcima je odavno.

            Danas svima nama duša bijaše ispunjena nekom posebnom blagošću, mirnoćom, zadovoljstvom, nekim posebnim treptajem srca.Rastasmo se sa nadom da ćemo se u još većem broju i sa više naših potomaka i narednog Vidovdan okupiti urodnom kraju.

 Ove godine ne bijaše trpeze ljubavi u Malovanu, ali naredne ako Bog da i to ćemo organizovati uz ponoć našega paroha Marka i njegove popadije Vanje, zato ja potpisnik ovih redova započinjem aktivnost prikupljanja dobrovoljnih priloga za narednu godinu, svi koji su zainteresivani mogu u inboks Malovan neta da prilože za trpezu ljubavi za narednu godinu u Malovanu i njihovo ime će biti objavljeno:

1. Zoran Duvnjak                              50 KM,

2. Boris - Borić   Duvnjak              50 KM,

3. David Luke Duvnjak                     50 KM,

4. Mara i Neđo Knežć                    50 KM (uplatili kod Zorana Duvnjaka),

5.Milan Barišić                          50 KM,

6. Dragan Vavan                             50 KM (uplatio kod Zorana Duvnjaka),

 

 

 

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari