/ Kupres-RS 16.06.2019. godine / Kupreški Srbi dostojanstveno, svečano i sa više duha i elana nego uobičajeno obilježiše Duhove, slavu hrama i seosku slavu, a ove godine obilježiše i 27 godiišnjcu formiranja 7. motorizovane brigade VRS.

Duhovi, slava hrama i sela
17.6.2019.

U hramu Svete trojice u Novom Selu, pored našeg paroha o. Marka svetu liturgiju služiše o. Slaviša, nama toliko blizak  paroh iz Bugojna i o. Dragan Matić, paroh sa Pala naše gore list,  uz svesrdnu i već tradcionalnu pomoć Aleksandra Šebeza, lomljen je slavski kolač i obavljena tradicionalna litija oko hrama. Ove godine je bilo mnogo više vjernika nego prethodnih godina tako je da naš hram bio pun vjernika, a dosta ih je ostalo i vani jer svi nisu mogli da uđu u hram koliko je bio popunjen, dosta mladih bračnih parova sa djecom pohitalo je svom hramu, kao i onih starijih da tamo gdje su njihovi korjeni proslave, slavu hrama i sela.

Nakon liturgije paroh o. Dragan je održao prigodnu besjedu, zahvalio se svojim kuprešanima, komšijama i prijateljima i svima onima koji su iz  daleka došli u svoj rodni kraj da se pomole dragom Bogu u svom hramu, obiđu grobove svojih najmilijih a i da se sretnu i pozdrave sa starim komšijama, prijateljima i kumovima. Ova parohija je mala, ljudi skromnih mogućnosti ali ipak velika srca koliko mogu pomažu svoju crkvu. Nakon liturgije održan je parastos svim poginulim civilima i vojnicima proteklog otadžbinskog rata. Zahvaljujući agilnosti naše popadije Vanje i blagajskih sestara a pod budnim okom o. Marka organizovana je prebogata trpeza ljubavi kojom priliko su svi gosti imali čast da ručaju, osvježe se i uz hladno piće popričaju jedni sa drugima o nekadašnjim vremenima, pomenu predake, komšije, kumove...

Takođe je u organizaciji opštinske boračke opganizacije pod predsjedništvom Špire Knežića, uz saorganizaciju opštinskih boračkih organizacija Šipova, Mrkonjić Grada i Ribnika, čiji vojni obveznici su popunjavali našu 7.MTBr obilježi se 27. godišnjicu formiranja brigade, položiše se  vijenci na spomenik palim borcima i civilima. Vijence su položili predstavnici Boračke organizacije RS, opštine i OBO Kupres, opštine i OBO Šipovo, opštine i OBO, Mrkonjić Grad i opštine i OBO Ribnik, zatim predstavnici oficirskog kadra 7. MTBr, 30 divizije, kao i predstavnici novoformiranog zavičajnog udruženja kuprešana „Međaš". Okupljenim pripadnicima brigade i porodicama palih boraca i civila, prigodnim riječima obratili su se predsjednik OBO Špiro Knežić, načelnik opštine Kupres Gojko Šebez, a o ratnom putu brigade govorio je njen oficir, načelnik i komandant, naš legendarni ratni „major Šukerović“, Dane Marić.

 

U nadi da ćemo se ponovo na Kupresu vidjeti za Vidovdan u Malovanu, Ilindan u Ravnom i Pantelidan u Vukovsku mnogo pozdrava naši dragi zemljaci ma gdje bili.

 

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari