U  vrijeme kada pravoslavni hrišćani proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrsenje Gospodnje, kupreški Srbi zatečeni su vandalskim činom koji se desio u periodu između Velikog petka i Vaskršnjeg utorka. Najstariji sakralni objekat na Kupreškoj visoravni, crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko, obijena je i oskrnavljena.

Oskrnavljena crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovsku
5.5.2019.

Razbojnici su porazbijali sva prozorska stakla na crkvi, provalili i u potpunosti devastirali unutrašnjost crkve. Nasilno su izvađene i uništene ikone iz starog ikonostasa, ostali inventar je oboren, polomljen i razbacan. Iz crkve ništa nije odneseno, i ova ružna poruka koju su počinioci htjeli ostaviti malobrojnim srpskim povratnicima na Kuprešku visoravan je potpuno jasna.

Paroh blagajski, jerej Marko Đurić, napominje da ovo nije prvi slučaj skrnavljenja Donjevukovske crkve. Crkva je oskrnavljena i prošle godine u julu, ali i prethodnih godina. Ipak, ovo je prvi put da je uništena unutrašnjost crkve. Ranije se sve završavalo na razbijenim prozorskim staklima. Slučaj je prijavljen policiji i inspektori iz Polocijske stanice Kupres su izvršili uviđaj. Nažalost, počinioci ranijih nedjela nikada nisu pronađeni, ali ostaje nada da će ovoga puta biti drugačije jer su u crkvi pronađeni tragovi koji bi mogli dovesti do počinilaca ovog nemilog događaja.

Jerej Marko Đurić napominje i moli ogorčene kupreške Srbe da ostanu mirni i da ne gaje mržnju u svojim srcima u ovom prazničnom vremenu ljubavi, mira i praštanja. Sam je raspeti Gospod govorio: ,,Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade!''

Takođe prenosino saopštenje SCO Blagaj Kupres u vezi čišćenja hrama u Donjem Vukovsku.

***

Danas(05.05.2019) je uspješno sprovedena akcija čišćenja porte i crkve Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovsku, koja je oskrnavljena tokom vaskršnjih praznika. Zahvaljujemo se pravoslavnoj braći iz Bugojna, Milojku Vujiću, Milanu Topiću, Slobodanu Savkoviću i Goranu Jefteniću, koji su sa svojim parohom, protojerejem-stavroforom Slavišom Đurićem, došli da daju svoj doprinos i pomognu u sanaciji posljedica napada. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i domaćinima iz Blagaja: Stojanu Kovačiću, Slobodanu Zubiću, Marku Milišiću, Anđelku Pivaču, Draganu Milišiću i Marinku Bosniću, koji su danas stali uz svog sveštenika i nesebično pomogli u radovima. U vremenu praznovanja Vaskrsenja Gospodnjeg, vremenu mira, ljubavi i praštanja, ovi ljudi nas podsjećaju da nikada nećemo biti sami i da na Kupresu imamo živu Crkvu kojoj napadi ne mogu ništa.

HRISTOS VASKRSE, DRAGA BRAĆO I SESTRE!

 

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari