Kumovi, stari kum (Predrag Baja Duvnjak) i novi kum (Dragan Vavan),rijetkost da se sastanu jer se hram krsti svakih 100 godina, a na našim prostorima...

Kumovi (sjećanje na septembar 2008. godine)
13.4.2019.

Malovan, Kupres, dvadesetprvi vijek, Lazarica, nova, nije identična kao ona stara, ali liči na nju, krsti se a nije Vidovdan,  Bože dragi da li sanjam ili je java, kum je Dragan Svetka Vavan iz Gornjeg Malovana, vidim tu je i Predrag Baja Duvnjak, pomno sluša liturgiju kao i prije dvadeset godina kada je bio rijetki posjetilac liturgije u svojoj Lazarici u rodnom Malovanu.

Gledam Dragana, gledam Baju, oba su mi na svoj način bliski, Baja jer sam iz njegovog roda Mijajlovića, mnogo sam od njega naučio, bio mi uzor u mnogim stvarima, Dragana opet znam na drugi način, mlađi od mene nekoliko godina, postigao u životu dosta toga, a što je najvažnije nije zaboravio rodni kraj.
Gledam ih u obnovljenoj Lazarici, a suze mi naviru na oči, ali ne smijem da zaplačem, muškarci, gorštaci teško zaplaču, malovčani posebno. Prilazi stariji Baja čestita kumu Draganu, vidi se od srca. Zamoljavam da ih fotografišem, sa zadovoljstvom pristaju, mnogi prisutni, koji su imali pri ruci foto-aparat fotografišu zagrljene kumove. Lijepo ih vidjeti, nema šta.
Siguran sam da prisustvujem rijetkom trenutku u životu hrišćanina da se nalazi u društvu dva kuma istog hrama ali različitih građevina. Obično se, bar su mi tako stariji pričali, sljedeći kum hrama bira nakon stotinu godina od prvig krštenja. A evo ja sa svojih četrdeset i nekoliko sam svjedok da se u Malovanu krsti hram drugi put i dobija novi kum. Prvi put je kršten  kada sam imao desetak godina kum je bio Baja, sada kada sam četrdesetogodišnjak kum je opet moj komšija, zemljak i prijatelj Dragan.

O dragi Bože pomozi da se više nikada ne ponovi situacija da se ruše tvoji hramovi.

Donji Malovan, 28. 09.2008. godine.

 

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari