U ranu zoru 3. aprila 1992. godine Vojska Republike Hrvatske i paravojne formacije Hrvatske demokratske zajednice Tomislavgrada (Duvna) i Livna zajedno sa HOS -om , paravojnim jedinicama Hrvatske stranke prava upale su u srpsko kupreško selo Donji Malovan, koje se nalazi na krajnjem jugozapadnom delu Kupreške visoravni. Hrvatski vojnici počeli su da pucaju, ubijaju civile, a one, koji u opštoj pometnji nisu uspeli da se izvuku i domognu obližnje šume, skupljaju na jednom mestu pripremajući ih za deportaciju.

30.8.2018.

U ranu zoru 3. aprila 1992. godine Vojska Republike Hrvatske i paravojne formacije Hrvatske demokratske zajednice Tomislavgrada (Duvna) i Livna zajedno sa HOS -om , paravojnim jedinicama Hrvatske stranke prava upale su u srpsko kupreško selo Donji Malovan, koje se nalazi na krajnjem jugozapadnom delu Kupreške visoravni. Hrvatski vojnici počeli su da pucaju, ubijaju civile, a one, koji u opštoj pometnji nisu uspeli da se izvuku i domognu obližnje šume, skupljaju na jednom mestu pripremajući ih za deportaciju.  Prema svedočenju dvojice studenata Zagrebačkog sveučilišta -- Domogoja Krište i Ive Zrne, vojnika Studentske bojne „Kralj Tomislav”  iz Zagreba, hrvatski vojnici su bez milosti ubijali civile. Njihova tela ležala su na tri mesta: u donjomalovanjskoj pravoslavnoj crkvi ležalo pet leševa, a malo dalje još jedna skupina.  Tom prilikom hrvatski vojnici ubili su deset , a ranili dvoje civila. Izvodeći ih iz njihovih kuća, neke praktično iz postelja, Hrvati su u logore deportovali 93 malovanjska civila. Petoricu od njih su izdvojili i uputili u splitsku „Loru”, od toga broja njih dvojica --  Dušan (Vladin) Duvnjak (1964) i Niko (Savin) Duvnjak (1956) negde su ubijeni i danas se vode kao nestali.  Preostali civili deportovani su u Stipaniće, selo koje se nalazi  na sred Duvanjskog polja, gde je za njih u seoskoj školi bio pripremljen logor u kome su ostali mesec dana, sve dok 5. maja nisu zamenjeni za hrvatske vojnike koje je Jugoslovenska narodna armija i Vojska Krajine zarobila na ratištima u Hrvatskoj.   Hrvatska vojska opljačkala je tada Malovan, oterala seljacima stoku, mnoge kuće zapalila, oštetila seosku pravoslavnu crkvu. 

Jovo Bajić

 

1 Zločini Vojske Republike Hrvatske, paravojnih formacija stranke Hrvatske demokratske zajednice Kupresa i Hrvatskog vijeća obrane nad srpskim narodom Kupreške visoravni u versko-građanskom ratu 1992 - 1995 (Skraćeno Zločini Vojske Republike Hrvatske), saopštenje Udruženja „Južna Krajina”, upućeno Haškom tribunalu, str. 4, dokumentacija „Južne Krajine”; Genocid koji je nad srpskim stanovništvom Kupresa izvršen od strane vojnih i paravojnih formacija Republike Hrvatske i Hrvata iz Bosne i Hercegovine u periodu od 3. aprila do 15. maja 1992. godine, Savezna Republika Jugoslavija, Komitet za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodng prava Beograd; Dokumenti o ratnim zločinima na teritoriji prethodne Jugoslavije, 1991 - 1995 H izveštaj (skraćeno Genocid nad stanovništvom Kupresa), Beograd, 2001, str. 303 - 358; Udruženje Srba iz Bosne i Hercegovine u Srbiji, Centar za istraživanje zločina nad srpskim narodom, Srpske žrtve opštine Kupres 1991 - 1995 i počinioci zločina nad srpskim narodom, prethodni podaci (skraćeno Srpske žrtve opštine Kupres), Beograd, 1998, str. 1 - 68

2 M. Četnik, Svedočenja o masakru Srba kod Kupresa, 10.

3 Ubijeni su : Duvnjak (Aćima) Vlado (1907), Duvnjak (Dragutina) Darinka (1935), Duvnjak (Sime) Dušan (1967), Duvnjak (Luke) Marinko (1922), Duvnjak (Vlade) Milan (1936),  Duvnjak (Mitra) Miloš (1925), Duvnjak (Dane) Mitar (1940), Duvnjak (Miloša) Mitar (1967), Duvnjak (Sime) Svetozar (1962) i Kalnić (Petra) Niko (1956).

4 Ranjeni su starica Ljubica Duvnjak (1907) i Mirko Duvnjak (1930), Spisak malovanjskih Srba koje su Hrvati odveli u logor u Stipanićima, splitsku „Loru“ i druge logore u Hrvatskoj, sačinio Vojislav Lugonjić, dokumentacija „Južne Krajine” (Skraćeno: Spisak malovanjskih Srba).

5 Zločini Vojske Republike Hrvatske, 12 - 13; Spisak malovanjskih Srba.

6 Spisak malovanjskih Srba.

JovoBajić

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Molim za bilo kakvu informaciju o Marić Ranku rođen 1956 godine. 060 521 0 561. Srbija.
Stanimir, Gornji Milanovac, 12. окт 2018.

Facebook komentari