BOŽIĆNI OBIČAJI KUPREŠKIH SRBA               (Hristovo rođenje ili obnavljanje mladog sunca)
12. јан 2021.

BOŽIĆNI OBIČAJI KUPREŠKIH SRBA (Hristovo rođenje ili obnavljanje mladog sunca)

Božićni običaji kupreških Srba, kao i kod svih Srba, odišu drevnošću koja zrači iz skladnog spoja hrišćanskih i predhrišćanksih obreda što se izvode u kući, za božićnom trpezom i oko kuće. Sudeći po organizaciji i redosledu božićnih obrednih radnji i po poređenjima sa božićnim običajima u susednim i nekim daljim krajevima, čini se da su kupreški Srbi, zahvaljujući geografskoj izolovanosti predela u kojima su živeli, sačuvali brojne obrede koji su se bili ustalili još u vreme srednjovekovne bosanske države.,

Stevan i Petra Duvnjak  kršteni  u našoj Lazarici u Malovanu
29. нов 2020.

Stevan i Petra Duvnjak kršteni u našoj Lazarici u Malovanu

Odavno u našoj Lazarici ne bijaše krštenja, ali ove 2020. godine se krstiše Stevan i Petra Duvnjak sin i kćerka Dule Duvnjaka i to baš u vrijeme Krsne Slave Duvnjaka Svetog Kralja Stefana Dečanskog, neka i je Bogom blagosloveno krštenje i sve čestitke, a čestitke i našem o. Marku Đuriću koji krsti ovo dvoje malih Duvnjaka.

Poziv u ime OO Gornji Malovan
07. окт 2020.

Poziv u ime OO Gornji Malovan

Gornji Malovan je selo na kupreškoj visoravni, neposredno uz Zimsko-rekreacioni centar Čajuša i hotel Adria-ski, gdje dolazi veliki broj turista koji se odmaraju na svježem vazduhu i planinskoj klimi. Zašto ići na Zlatibor Alpe ili Kopaonik kada imamo rodnu grudu Malovan. Zato je u Gornjem Malovanu ovih jesenjih dana bilo dosta radno, naime mala grupa entuzijasta, bila je angažovana na popravci prilaznog puta ka selu te poravnavanju terena i uklanjanju dijelova porušenih objekata, koji su bili više na smetnju nego od koristi.