U selu Omar na Kupresu od 2003. godine već sedamnaesti put održava se tradicionalni skup poridice Zubić, nasljednika Mirka i Mare Zubić, na kojem učestviju direktni potomci ovoga bračnog para, čija je brojka sa snahama i zetovima na prvom saboru 2003. godine bila 187, na osmom saboru 218, a ove 2019. godine brojka potomaka se popela na 255. Ove godine Zgurijada se održavala 12, 13 i 14. jula.

Održan sedamnaesti sabor  porodice Zubić zvani Zgurijada
16.7.2019.

Omar je selo na zapadu Kupreške visoravni i po Dejtonskom sporazumu  pripalo je Federaciji Bosne i Hercegovine. U ovome selu su živjeli Zubići i svi su uglavnom bili rodbinski vezani, ali sada ne živi niko jer je do temelja spaljeno i uništeno. Prije Drugog  svjetskog rata ovi Zubići su živjeli u selu Mrđenovcim, a u Omaru se živjelo samo ljeti radi napasanja stoke i prikupljanja sijena,  nakon Drugog svjetskog rata pa sve do ovoga zadnjeg i izbjeglištva stalno su živjelie u Omaru.

Oni koji vole svoje rodno selo uvijek se sa zadovoljstvom i sjetom vraćaju u njega, tako je i sa pordicom Zubić, nasljednicima Mirka i Mare Zubić. Ovom prilikom moram napomenuti da je i ova porodica, kao i mnoge, rodbinski vezana za Malovan jer je Mara rodom iz Marića Doline a njena najmlađa  kćerka Bosiljka se udala u Malovan. Potomci Mirka i Mare se već tradicionalno svake godine oko Petrovdana, to jest druge nedjelje u julu mjesecu okupljaju  u Omaru i održavaju porodični skup tzv. Zgurijadu. Jeste da je bilo određenih nedoumica oko naziva porodičnog skupa jer su Mirka zvali Zguro, to jest tako mu se „lajalo“ pa njegove kćeri nisu baš bile za takav naziv i preldgale su da se zove Mirkijada, ali je preovladalo ovo prvo jer je, kao i mnogi blagajčani,  Mirko bio poznatiji  po nadimku Zguro i ostala je Zgurijada.

Prvi skup, na osnovu ideje člana porodice Marka, ova pordica je održala 03.08.2003. godine na kojem se okupilo 34 člana,  i tada je donesena odluka da se skup tradicionalno održava svake druge nedjelje u julu te se od tada svake godine se sastaju, osim 2008. godine kada se desila smrt člana njihove porodice Dule Simina koji je umro 07. jula a sahrnjen uoči sabora. Tako su se skupovi redali a broj učesnika mijenjao, 2004. godine kada ih se okupilo tačno 99 plus 3 gosta, 2005. bilo je prisutno 89 članova, 2006. godine bilo je prisutno 69 članova plus 4 gosta, 2007.godine bilo je prisutno 70 članova, 2009. godine bilo je prisutno 67 članova plus 2 gosta i 2010. godine 68 članova plus  3 gosta, 2011 55 članova, 2012 50 članova plus 2 gosta, 2013 članova plus 2 gosta, 2013. godine  54 člana plus 8 gostiju, 2014. godine 57 članova plus 5 gostiju, 2015. godine  56 članova, 2016. godine 58 članova plus 7 gostiju, 2017. godine 58 članova plus 4 gosta, 2018. Godine 46 članova plus 6 gostiju i ove 2019. godine 56 članova plus 6 gostiju, te je ove godine nikao i jedan čvrsti objekat zahvaljujući nesebičnoj angažovanosti ovogodišnjeg domaćina Marka Zubića mlađeg zvanog Zeki uz finansijsku pordšku većeg broja članova.  Opet zahvaljujući Milanu Zubiću Dulinom u Omaru se pojavi građevinska mašina bager koja poravna zemljište i pripremi kuću za renoviranje, ko zna možda se dogodine  zavijori i dim iz dimnjaka obnovljene kuće, nikada se ne zna.

 Mirko i Mara su imali triaestoro djece i to:  Jelica živjela u Srbiji veoma mlada umrla, Đuka udata u Mrđenovce, Sima bila udata u Bajramovce umrla 2010. godine, Danica živjela u Riliću sada živi u Srbiji, Ljubica živjela u Bugojnu sada živi u Beogradu,  Stana bila udata udata u Mrđenovce za Stojana Matića umrla 2019. Godine. I sve do Stane, Mirko i Mara su imali kćeri. Nakon rođenja nje i davanja joj ime Stana počinju se rađati sinovi Milenko-Mile, živi u Bugojnu povratnik iz izbjeglištva, Aleksandar-Leko živi u Banja Luci, Marko živi u Bugojnu povratnik iz izbjeglištva,  Dušan-Dule  živi u Banja Luci, Slavko umro čim se rodio pa je ponovo dato ime Slavko nakon izbjeglištva povratnik na staro ognjište u Mrđenovce, umro 2017. godine i na kraju se rodila poslednja kćerka Bosiljka-Bosa, nakon izbjeglištva sa suprugom Vulom povratnik u Malovan, umrla 2006. godine.  Nasljednici Mirka  Mare rasuti su diljem zemaljske kugle, ima ih u Americi, Australiji, Evropi za Afriku i Aziju nisam siguran. Jedna dosta velika kolonija ove porodice živi i radi u Lincu-Austrija.

 

Do Jovanjdana, slave Zubića priča se i prepričava o pršlogodišnjoj Zgurijadi, već od Jovanjdana se počne pričati o sljedećoj. Godišnji odmori se unaprijed usklađuju sa Zgurijadom tako da se bez problema može prisustvovati. Iako je Zgurijada zvanično nedjeljom mnogi članovi prodice već petkom se spremaju i polako približavaju Omaru, da bi se subortom pripremao šator i ostala logistika, te konačilo noću subota na nedjelju. Ta noć je posebna atrakcija, priprema se konak, obavezno peče jedno a nakada i dvoje jagnjadi i cijelu noć se sjedi priča, pjeva, neki uopšte ne spavaju. A zora u Omaru je posebna, kada se sunce budi i kada obasjava najprije Crni vrh, Jelovače pa lagano obasjava Omar, a magla po polju kao tijesto. I pisac ovih redova bio je nekoliko puta na Zgurijadi i osjetio sve čari velike porodične svtkovine Zubića jer je i sam u krvnom srodstvu sa njima, ali jedno koljeno dalje.

U nedjelju na sam dan finalnog okupljanja sa svih strana dolaze vozila sa članovima porodice, ove 2019. godine je bilo malo drugačije, okupljanje je  počelo već u petak 12. jula u popodnevnim časovima na Petrovdan, u subotu se većina okupila dok je u nedjelju mali broj članova došao, svi ranije pristigli. I potpisnik ovih redova čest je gost okupljanja porodice Zubić jer i njegovi korjeni su odatle.

 

Na osnovu iskustava ove kupreške porodice mnoge porodice su uvele tradiciju godišnjeg saborovanja kako na Kupresu tako i susjednim opštinama

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Trebala bi knjiga od 100 sranica ali ono osnovno si napisala svaka cast.
Miroslav matic, Opatija hrvatska, 17. јул 2019.

Facebook komentari