Dana 18. Maja 2019. godine obavljena je ekskurzija za djecu sa Kupresa, koju su organizovali i finansirali, skupa sa svojim prijateljima, sveštenci brađa Turkić o.Simon i o. Saša, dok je vođa puta bio naš paroh o. Marko Đurić.

Ekskurzija za djecu sa Kupresa
18.5.2019.

Dana 18. Maja 2019. godine obavljena je ekskurzija za djecu sa Kupresa, koju su organizovali i finansirali, skupa sa svojim prijateljima, sveštenci  brađa Turkić o.Simon i o. Saša, dok je vođa puta bio naš paroh o. Marko Đurić. „Pored akcije Božićni dari za djecu sa Kupresa, koju već tradicionalno obavljamo  svake godine, od ove godine i ekskurziju za djecu sa Kupresa, koja će uvijek biti besplatna, ćemo takođe ako Bog da organizovati svake godine, na svom Facebook profilu objavio je o. Saša Turkić.

Djeca su  posjetila srpsku crkvu u Livnu i poklonla se kostima svetih livanjskih novomučenika, čiji domaćin je bio o. Predrag Crepulja, koji im je održao predavanje o istorijatu pravoslavne crkve u Livnu i stradanju Srba livanjskog kraja. Nakon Livna kupreška djecasu posjetila u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova rodnu kuću srpskog junaka Gavrila Principa a domaćin im je bio Gavrilo Mile Princip.

Iz Grahova naš veseli i željni znanja o širem zavičaju karavan  dolazi u Drvar gdje ih je ugostio  sveštenik o. Siniša Serdar, a nakon toga u srednjovjekovni srpski Manastir Rmanj kod Martin Broda, koji je posvećen sv. Nikolaju Mirlikijskom podignut 1443. godine, kao i slapove rijeke Une jedne od najljepših rijeka ne samo Bosne i Hercegovine nego i šire.

Pošto su posjetili Martin Brod naši mladi kuprešani predvođeni svojim parohom o. Markom obiđoše i  sveti manastir Veselinje kod Glamoča gdje ih je dočekao i ugodan boravak im poželio o. Srđan Belenzada, a nakon Glamoča uputiše se ka rodnom Kupresu puni utisaka i tako okončaše jednu lijepu rutu putovanja i obilaska kulturno-istorijskih spomenika širegzavičaja.

Povodom ove dirljive i poučne i ekskurzije oglasi se  i domaćin u Obljaju  Gavrilo Mile Princip potomak Gavrila Principa čije utiske  u cjelosti prenosimo:

„Danas sam zaista bio neizmjrno srećan, zbog dolaska srpske djece sa Kupresa, u rodnu kuću Gavrila Principa. Na jedan od bitnih temelja naše bogate istorije. Nadam se da su ti mali veliki ljudi ponijeli sa sobom dio toga što sam im rekao o velikom Gavrilu i njegovom životu, njegovom istorijskom putu od Obljaja do vječnosti. Hvala im što su bili strpljivi i slušali stojički šta sam govorio i ako je bilo po dosta hladno. Hvala u prvom redu Gospodu Bogu koji je dao moju braću u Hristu sveštenike Simon Turkić i O.Saša J. Turkić koji su uradili i rade mnogo toga da srpska djeca Kupresa ne zaostaju za djecom iz velegrada . Koji su obezbjedili sredstva da ova djeca vide malo svjeta. Hvala Ocu Marku, kupreškom parohu, koji se o ovoj djeci brine kao o rođenoj i koji ih je doveo u Obljaj. Nadam se da će i u buduće ovaj temelj biti uzletište za sve mlade koji u Gavrilu vide istinskog junaka i borca za bolje sutra. Naše sutra.“

Na ekskurziji je bilo  40 djece iz Vukovska, Ravnog, Mušića, Malovana, Blagaja, Mrđenovaca, Novog Sela, Šemenovaca i Ćemalića te nekoliko roditelja kao i vođa puta o. Marko i popadija Vanja.

Još jednom da pomenemo priložnike za ekskurziju a to su:

1. Draško Ždero 300 KAN dolara,

2. o. Simon J. Turkić 500 km,

3. o. Saša J. Turkić 532 km,

4. Branko Ivanković 100 km,

5. Aleksandar Šebez 50 km,

6. Pero Lugonja 50 km,

7. Mićo Matić 200 km,

8. Anonimna Srpkinja iz Čikaga 230 američkih dolara,

9. Cvijeta Vujinović 100 USA dolara,

10. Saša Trivunović 100 km,

11. o. Miodrag Kopanja 100 km,

12. Desanka Turkić 100 km,

13. o. Marko Đurić sa porodicom hrana i piće za sve učesnike ekskurzije,

14. Jesenjin Turkić 50 km,

15. Pero Perica Glišić 100 KAN dolara.

Hvala svima i Bog vas blagoslovio.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari