Dvadeset sedam godina, više od pola vijeka  od stradanja Srba na Kupresu, početka rata u Bih, pogibije Kanlića, Duvnjaka, Marića,Vavana, Ivaza, Sprema, Svitlica, Zubića, Bosnića, Čelebića, Pavlovića, Lugonja, Mašića, i mnogih drugih što položiše živote za naše bolje sutra za svoje potomke, za Republiku Srpsku, neka im je vječna slava i hvala, da počivaju u miru u carstvu nebeskom.

 Ne blijede sjećanja na 3. april 1992. godine, dan našega stradanja
1.4.2019.

Dvadeset sedam godina, više od pola vijeka  od stradanja Srba na Kupresu, početka rata u Bih, pogibije Kanlića, Duvnjaka, Marića,Vavana, Ivaza, Sprema, Svitlica, Zubića, Bosnića, Čelebića, Pavlovića, Lugonja, Mašića, i mnogih drugih što položiše živote za naše bolje sutra za svoje potomke, za Republiku Srpsku, neka im je vječna slava i hvala, da počivaju u miru u carstvu nebeskom.

U srijedu, 3.4.2019. u crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u Malovanu, sa početkom u 10 časova biće služena Liturgija a nakon Liturgije parastos za stradale Malovčane u toku rata (1992-1995).

Nakon toliko godina, šta se promijenilo, neki se malovčani vratiše u svij Malovan, jutros se prisjećaju 3.aprila 1992. godine, sa jezom u srcu pale svijeće svojim na taj dan poginulim, prisustvuju parastosu u svojij crkvi Lazarici u Malovanu, neki su daleko od Malovana, ali i oni se sjećaju, te događaje i osjećaje nikada neće izbirisati iz pamćenja, Slavko - Prle na Floridi, to jutro bijaše zarobljen na kućnom pragu a izginu  mu pola porodice Otac Milan, djed Vlado, kasnije stric Mirko, baba Bojanuša bi ranjena, Borota i Miško u dalekoj Australiji to jutro im odvedoše oca Đoku kojeg smo od milja zvali Bugo i dan danas ni vijesti o njemu, Mirjana, Jelica, Draga, Ruža, Stana  i majka im Mara u RS iz čije prodice nastradaše sve tri muške glave Miloš, Mitar i Mile, Simo i Milica Kikića u okolini Prnjavora čiji jedinjak Dušan položi život u Malovanu, Kanlić Petar i Zorka umriješe negdje u okolini Zrenjanina čiji Niko,  iako nije služio redovnu vojsku uze pušku da brani rodni prag i položi život u Malovanu na priviji-rampi, Mirišan  devedesetogodišnji starac, koji ranjen prođe golgotu Tomislavgrada, Livna, Lore, Ljubuškog,  čija supruga Darinka položi život kao prva žena žrtva na Kupresu a moguće i u cijeloj BiH, Željko sa porodicom čiji otac Mitar takođe poginu to jutro u Malovanu.  Nikole Duvnjaka, Savinog  supruga Rada, kćerke ljepotice Milica i Jelena već odrasle a Jelena se i udala i ima dvoje djece, čini mi se jednu Nikolinu, eh da je djed vidi, Dušan-Duka Duvnjak kao i Nikola bi odveden iz Malovana živ i zdrav i do danas ni traga ni glasa, takođe Spasoja Pajo Kanlić (i njegova djeca već odrasla,  kćerka mu se  se uskoro udaje) njihov komšija bi takođe zarobljen i odveden u Hercegovinu i RH  kako onda tako i dan dani, nikada ni jedne informacije, Gojko i Boja Kanlić za svojim Vojinom i dan danas plaču, ali suza nema više, jedina im utjeha su dva Vojinova sina sokola Gojko i Goran, Bilja Rane Marića Marinkova koja ostade udovica u 29. godini života baš kao i njena baba po ocu u onom ratu, gorke li sudbine na ovom krvavom Balkanu. Mirko Kanlić na velikim mukama ispusti dušu, Svetko Duvnjak sin Sime Tadijina poginu sa svojim komšijama i prijateljima kod rovanja u Malovanu, Marinko Duvnjak, Žikica  i mnogi drugi koji svoje živote dadoše i ugradiše u temelje Republike Srpske, nadajmo se da nije uzaludno ... 

Mnogi su na žalost otputovali za svojim na današnji dan poginulim komšijama, članovima porodica, kumovima, prijateljima. Malovan svakim danom sve prazniji, ostali samo starci i starice, koji čekaju  red da se pridruže svojim najmilijima, koji toga krvavog trećeaprilskog jutra 1992. godine nas napustiše.

Šta reći a da emocije ne prorade i nakon više od četvrt vijeka, šta novo reći a utješiti njihove potomke, njihove najmilije, nema riječi,  neka im je laka zemlja i nadajmo se da su raju  da nas gledaju, neka je vječna slava i hvala našim mučenicima! Oni koji to uradiše i danas tvrde da su malovčani njih napali te da su se samo branili, neka im bude na čast. a o svemu svjedoči "Čitulja za Kupres" na  internet adresi: https://www.youtube.com/watch?v=E4_0dicKaiQ

 
Malovan.net

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Vječno će živeti u našim srcima, a njihovim dušmani a neka bog sudi, počivajte u miru gdje ste god, sa nama ste uvek. AMIN
Rada Duvnjak, Vlasenica, 03. апр 2019.
Pokoj im duši i večna slava.
Soro Stojan, Banatski Despotovac, 02. апр 2019.
Покој Души Свима њима И никад Заборавит
Милан Дувњак Јове Ђуђкова, Аделаиде Аустралија, 02. апр 2019.
Покој души мученицима!
Здравко Зелн, Зрењанин, 02. апр 2019.

Facebook komentari