Duži vremenski period postoji ideja da se formira Zavičano udruženje kuprešana. Dana 16.02.2019. godine u Banja Luci se sastao inicijativni odbor sa ciljem da se utvrde polazne osnove za izradu potrebne dokumentacije, naziva, sjedišta, organa i pripremi održavanje osnivačke skupštine udruženja u Banja Luci.

Održan sastanak inicijativnog odbora za osnivanje Zavičanjog udruženja kuprešana
16.2.2019.

Održan sastanak inicijativnog odbora za osnivanje Zavičanjog udriženja kuprešana radnog naziva „MEĐAŠ“ sa sjedištem u Banja Luci.

Kao što je već najavljeno nakon 15. Sabora kupreških Srba i inicijative da se formira Zavičano udruženje kuprešana, dana 16.02.2019. godine (drugi dan Sretenja, možda i tu ima neke simbolike) u Banja Luci se sastao inicijativni odbor kojem su prisustvovali Pero Lugonja, Milena Marić, Mirko Matić, Aleksandar Lugonja i Zoran Duvnjak. Cilj je bio da se utvrde polazne osnove za izradu potrebne dokumentacije, naziva, sjedišta, organa i pripremi održavanje osnivačke skupštine udruženja u Banja Luci. Cinjevi osnivanja Udruženja između ostalog su:

  • Povezivanje kuprešana, njihovih potomaka, prijatelja, kako u zavičaju tako i širom svijeta od Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Amerike, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Evrope i drugih destinacija gdje egzistiraju naši ljudi, a korjeni im sežu iz Ravonog, Vukovska, Malovana, Rilića, Bućovače, Rastičeva, Blagaja, Novog Sela, Šemenovaca, Bajramovaca, Baljaka...
  • Zaštita statusnih, imovinskih i drugih prava u zavičaju,
  • Očuvanje i afirmacija kulture, običaja, i drugih vrijednosti kupreških Srba,
  • Druženje i njegovanje tradicije,
  • Izrada publikacija, knjiga i drugih dokumenata važnih za očuvanje tradicije, narodne nošnje, pisane riječi, identiteta našega čovjeka gorštaka kuprešaka,
  • Zaštita spomenika kulture, kao i drugih znamenitosti kao što su vjerski objekti, groblja...
  • Druga pitanja koja će biti detaljno regulisana normativnim aktima udruženja.

Dragi naši kuprešani, kako u Banja Luci već postoje i egzistiraju Zavičajna udruženja ličana, hercegovaca, slavonaca,  petrovčana, drvarčana, glamočana, grahovljana zašto i mi kuprešani nebi imali svoje Zavičajno udruželje gdje bi se sastajali, družili, provodili slobodno vrijeme, gdje bi naši potomci dobijali više informacija o svojim korjenima i precima,  a zašto ne i upoznavali  i sklapali nova prijateljstva pa  i brakove.

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite i svojim sugestijama, prijedlozima, prilozima i drugim vidovima pomognete da uspostavimo svoje Zavičajno udruženje kuprešana „MEĐAŠ“.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Lepo,covek koji ne zna svoje korene, i pretke ,kao da nije ni ziveo...
Ilija,Luke,Cevap, Beograd, 17. феб 2019.

Facebook komentari