Dvanaest godina se druži sa vama Malovan. net, razglednica iz rodnog kraja, lokaliteta koji najviše volimo, gdje smo rođeni, odakle smo pošli i uvijek se vraćali, bar u mislima, snovima, sjećanjima, tu su naši korjeni i korjeni naših predaka, naši junaci Lazica, Vladica, knez, Mitar, Triško, Vukan, Jeremija, Diogan, Jovacan, Cvijo...

Malovan.net dvanaesti rođendan
4.10.2018.

Dvanaest godina se druži sa vama Malovan. net, razglednica iz rodnog kraja, lokaliteta koji najviše volimo, gdje smo rođeni, odakle smo pošli i uvijek se vraćali, bar u mislima, snovima, sjećanjima, tu su naši korjeni i korjeni naših predaka, naši junaci Lazica, Vladica, knez, Mitar, Triško, Vukan, Jeremija, Diogan, Jovacan, Cvijo... i mnogi drugi bijaše rođeni i živješe ispod planine Malovan u dva sela pod njim Donji sa južne strane a Gornji sa sjevera na kupreškoj visoravni, obodima Kupreškog polja, jadranskoj i crnomorskoj vododjelnici u Jugozapadnoj Bosni.

Dragi poštovaoci  25. oktobra 2006. godine, naš sajt Malovan.net, ugledao je svjetlost dana  zahvaljujuću prije svega Draganu i Marku Vavanu, Mirku i Milanu Duvnjak, Jovi-Joši Mariću iz Engleske, a odakle bi ako ne malovčani iz Engleske, ima tu neke simbolike. Tehnika i tehnologja je u stalnom progresu i elektronske mogućnosti se veoma brzo mijenjaju, mnoge stvari brzo zastarjevaju, dolaze novi profili facebook, twiter i mnogi tako se i naš i vaš sajt Malovan net  usavršava  i prilagođava, kako bi bio aktuelan i dostupan svima vama koji želite da se informišete o novostima u zavičaju, rodnom kraju.

Tako je, kao što ste, nadamo se i primjetili, od avgusta mjeseca u opticaju android aplikacija http://www.malovan.net/android/ Malovan na internetu, Malovan u srcu, koju možete skinuti sa interneta i u svakom momentu imati najsvježije informacije, pregledati sve naše rubrike kojima smo željeli  i uspjeli da osvježimo pamćenja, a istovremeno da što više zabilježimo o našem i vašem voljemom Malovanu.  

U rubrici priče iz Malovana prezentirano je dosta raznih priča i pjesama koje se odnose na život, rad i dosjetke naših gorštaka, rubrici tradicionalni rječnik objasnili smo i svakodnevno objašnjavamo  i opisujemo razne alatke za rad koje su odavno prestale biti u upotrebi. Preko knjige gostiju godišnje prođe više  vaših obavjesti, pozdrava, informacija, čestitki, saučešća, razmjena adresa i slično. Doduše ove godine manje iz već navedenog razloga više društvenih grupa.

Nakon dvanaest godina, kada se osvrnemo, mnogo toga  je urađeno  a sve u cilju da smo bliži, iako nas stotine hiljada kilometara dijeli, a rasuti smo po cijelom svijetu, ali jedno nas uvijek veže a to je rodna gruda, odnosno naš Malovan.

Pored sajta uspješno funkcioniše i face book Malovan na internetu, na kojoj smo svi zajednički mnogo aktivniji jer je takav medij, mnogo jednostavniji, pristupačniji, savremeniji i lakši je za komuniciranje, većina nas ima svoj facebook profil, a od prošle godine izvršeno je poboljšanje protoka informacija i uvezivanje sajta i facebook profila, na što ste svi već navikli.

Koliko god možemo trudimo se da vam plasiramo pravovremenu i kvalitetnu informaviju iz rodnog kraja kao i mnogo lijepih fotografija koje sa posebnom pažnjom, radošću a veoma često i sjetom pregledamo, Takođe smo protekle godine obišli i foto i tekstualni obilježili značajne događaje kao što su Duhovi i Petorvdan u Blagaju, Vidovdan u Malovanu, Molitva i parastos svim pravoslavnim Srbima na Debelom brdu kod Novog Sela, koju već tradicionalno obavljaju i obilježavaju sveštenici braća Turkić, Ilindan u Ravnom, Pantelindan u Vukovsku, Pored događaja iz rodnog kraja, zahvaljujući prvenstveno našim ljudima među kojim je Jovo Bajić redovno smo propratili tradicionalne kupreške sabore, koji su tu negdje vrsnici našem sajtu, a održavaju se svake godine naizmjenično u Beogradu i Novom Sadu. Propraćen je i ovogodišnji 15. jubilarni u  Surčinu  kod Beograda 5. oktobra.

 Mnogi malovčani nas i napustiše, umriješe, odoše na onaj svijet, a i to nas sve na kraju čeka, kada god možemo odemo na naša groblja da upalimo svijeće i pomolimo se za njihovu dušu, mnoga ognjipta se ugasiše i od ono malo malovčana što se vratiše. Ove godine nas napustiše  Boja Kanlić zvana Bojica majka Cike, Bate i Verice Kanlić, Stanko Marić zvani Debeli rodom iz Zanagline a mnogo bio vezan za Malovan muž Mile Davidove, ako nekoga ne pomenusmo nije namjerno.                                                          

Na kraju šta reći, dvanaest godina smo zajedno, zar je malo,  našem sajtu želimo  još mnogo godina postojanja i praćenja života i rada naših malovčana, njihovih komšija i prijatelja, jer ovaj sajt je širio i širi ljubav, prijateljstvo, dobre odnose i vibracije, a veoma često i nostalgiju za ljudima, krajem, običajima, ali ipak uz pjesmu kao što je ona našega Đoke Marića kaže: „  Nek odjekne pjesma do nebesa nema ljepšeg grada od Kupresa..Nedaju se zaliječiti rane, pomnjem te stalno Malovane“.

Da ste nam živi i zdravi još godina sto.

 

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
На многаја љета! Браво Зоране, само тако и настави.
Удружење КУПРЕС, УК, 07. окт 2018.
SUPER SVAKA ČAST
ZLATKO DUVNJAK, PODGORICA, 06. окт 2018.

Facebook komentari