U jedinicama Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, a puškom u ruci, za slobodu, borilo se preko dvadeset i pet hiljada dobrovoljaca sa naših prostora a o mnogima ne postoje skoro nikakvi podaci. U razgovoru sa rukovodiocima republičkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, zamoljeni smo da dostavimo relevantne podatke o srpskim dobrovoljcima, našim precima koji su oslobodili Banja Luku kako bi se formirala relevantna baza podataka sa imenima, prezimenima godinom rođenja i slično.

Srpski dobrovoljci u 1. Svjetskom ratu sa prostora BiH, podaci traže se,
12.12.2016.

U Banja Luci se već tradicionalno svake godine na Aranđelovdan, to jest 21. 11. obilježava dan ulaska Srpske vojske u Banja Luku 1918. godine, a u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije 1912-1918. godine.

Tako je i ove godine bilo je te je Služenjem parastosa poginulim srpskim borcima Prvog svetskog rata u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja i održavanjem prigodnog umjetničkog programa, obilježen dan ulaska Srpske vojske u Banja Luku 1918. godine, uz prisustvo, između ostalih i ministara Vulina iz Vlade Srbije  Savanovića iz Vlade RS.

Dan prije na groblju Sveti Pantelija u Banja Luci na spomenik Veleizdajničkom procesu položen je vijenac svim poginulim, umrlim i stradalim u svim otadžbinskim ratovima. Vijenac je položio Pero Princip, potomak Gavrila Principa a prisutno je bilo  nekoliko potomaka srpskih dobrovoljaca među kojima su bili predsednik republičkog Udruženja Vladimir Ševarika, Nebojša Kuštrinović, Luka Medar..., dok je na Akademiji u prostorijama ANU RS-a bilo  puno više zvanica čiji su preci bili u ko zna čijoj vojsci, ali to sada nije tema. Sa suzom u oku čika Pero je položio vijenac na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjaluci. Nakon polaganja vijenca reče, velika mu je čast da kao predstavnik Udruženja potomaka i poštovalaca, ratnih dobrovoljaca 1912-1918.godine, i kao potomak Gavrila Prinicpa, položi vijenac svim poginulim, umrlim i stradalim u svim otadžbinskim ratovima, a posebno ovde na spomeniku veleizdajničkom procesu.

U jedinicama Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, sa puškom u ruci, za slobodu, borilo se preko dvadeset i pet hiljada dobrovoljaca sa naših prostora. Oni su stvarali slobodu u kojoj i danas živimo ispisujući najsvjetlije stranice Srpske istorije. Za samo 46 dana, Sprska Armija je probila Solunski front, porazila Bugare, da bi ubrzo izbila na obale Drine Save i Dunava. Srbija je tako oslobođena već polovinom oktobra mjeseca a na vapaje za pomoć, na osnovu odluke tadašnje Vlade Srbije, jedan bataljon je upućen preko Drine, pa su tako polovinom novembra oslobođeni Sarajevu, Foči i Višegradu, od 21 novembra jedinice Srpske vojske pod komandom majora Dragoljuba Bajalovića ušle u Banja Luku,  čime je okončan Prvi svjetski rat i ropstvo na ovim prosotrima - priča Vladimir Ševarika, predsednik republičkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Pošto sam preko sredstava informisanja čuo izjavu i poziv gospodina Nebojše Kuštrinovića da na polaganje vijenca dođu potomci i poštovaoci oslobodilaca i ja sam prisustvovao jer sam prema relevantnim podacima kojima raspolažem jedan od potomaka tih junaka. Naime, srpski solunski dobrovoljci  su iz porodice Duvnjak iz Donjeg Malovana kod Kupresa bili rođeni brat moga djeda Bože Jefto Duvnjak sin Riste, te Pero Duvnjak (1897-1970) sin Đuke, Marko Duvnjak (1898-1980) sin Todora,  Božo Duvnjak (1895-1968) sin Luke. Jedan dio njih je od srpskog kralja kao nagradu dobio zemlju u Slavoniji, selo Brezovica i to  8 jutara zemlje i 0,5 jutara za plac i tamo odselio 1923. godine. Ne dugo žijveli su u miru i sreći, ali ne leži vraže, tokom 2. Svetskog rata to jest 14.06.1941. godine Pavelićeve vlasti su protjerale sve srpske dobrovoljce iz Hrvatske. Tako su i Duvnjaci preko Županje, Osijeka došli u bosansko selo Brezovo Polje, a iz njega u selo Međaši kod Bijeljine, nakon čega ih opet Pavelićevi domobrani protjeruju u Srbiju u selo Badovinci, nakon toga 1942. godine odlaze u okolinu Vršca gde su ostali do 1944. godine i dolaska Crvene armije, a početkom 1945. godine se vraćaju u Brezovicu (Izvor Knjiga dr.Kosta Duvnjak, hronika Kupreškog sela Donji Malovan). U proteklom ratu potomci srpskih dobrovoljaca su početkom 1991. godine protjerani i nisu se više ni vratili, uglavnom su u okolini Novog Sada, a u Hrvatskoj ih je ostalo vrlo malo, uglavnom oni koji su bili u tzv. miješanim brakovima.

U jedinicama Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, a puškom u ruci, za slobodu, borilo se preko dvadeset i pet hiljada dobrovoljaca sa naših prostora a o mnogima ne postoje skoro nikakvi podaci. U razgovoru sa rukovodiocima republičkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, zamoljeni smo da dostavimo relevantne podatke o srpskim dobrovoljcima, našim precima koji su oslobodili Banja Luku kako bi se formirala relevantna baza podataka sa imenima, prezimenima godinom rođenja i slično.

S tim u vezi ovom prilikom pozivamo sve potomke srpskih dobrovoljaca da nam dostava podatke o svojim precima koji su bili na srpski dobrovoljci, sa što više generalijskih podataka, ime, prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti... može na Malovan. net ili na facebook inboks, Kako bi iste proslijedili u Udruženje.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Поптовани, многи од вас се интересује за своје претке српске добровољце у Великом рату. Дошли смо до сазнања да на интернету постоји књига под називом Српски добровољци Херцеговине и Босне 1912-1918, аутора Илије Петровића па исту потражите.
Малован. нет, , 15. јан 2023.
Pozdrav svima.Evo danas sam saznao za ovaj sajt i drago mi je da postoji.Ja cu samo iznijeti podatak da zasad jedini pismeni podatak imamo da je pradjed Cvijo Mucalovic upisan u Iskaz dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata pod brojem 1069 ,a taj podatak je djed dobio iz Arhiva BiH 1988 u svrhu dokazivanja vlasništva na zemljištu koje je Cvijo dobio kao dobr. kompenzaciju.Dalje me jako interesuje u kojoj je jedinici bio ,pod čijom komandom i moguće fotografije.Moracu se obratiti i Arhivu Krajine.Ako neko zna nesto vise neka javi.Hvala!
Milorad Mučalovic, Bistrica 99,Banja Luka, 13. јан 2023.
Pozdrav i postovanje za ovaj sajt .Da li negdje postoje podatci o mom Pradjedu, rodjenom u Vinci kod Prace, opstina Praca ili Pale.Ime ; Pecenica Gojko ..Jedino sto znamo je da je poginuo na Solunskom Frontu..Hvala
BILJANA, SAD, 12. јан 2023.
како доћи до копије споменице мога деда добробољца: Милан (Михаилов) Цвјетковић
Рајко Цвјетковић, свештеник, Вишеград, 31. дец 2022.
Moj đed, Janjić (Jove) Vukan, rođen 1894 godine u selu Krivajevići, opština Ilijaš, okrug Sarajevski je mobilisan u austrougarsku vojsku 1914 godine. Na istočnom frontu je prebjegao rusima, nakon čega je došao do Odese, gdje su formirani dobrovoljački odredi i upućeni na ratište u Srbiju. Umro je 1939 godine, a dokumentacija o učešću u dobrovoljačkim jedinicama je uništena u drugom ratu. Interesuje me kako i gdje mogu doći do podataka vezanih za njegovo dobrovoljačko angažovanje. S poštovanjem,
Milo Janjić, Brod Republika Srpska, 18. окт 2022.
Moj djed po majci Miloš Milošević iz sela Kakmuž, srez Tuzlanski, BiH tadašnje Austro Ugarske monarhije, bio je solunski dobrovoljac. Vratio se živ u rodno selo, a od kralja je dobio zemlju, umro je 1965.g. Molim da mi pošaljete neke izvore podataka gdje mogu pronaći sve podatke o djedu solunskom dobrovoljcu. Hvala
Vasić Moodrag, Doboj, 18. окт 2022.
Evo za sve koji pitaju kako su nasi djedovi sa lijeve strane Drine mogli preci u dobrovoljce pogledajte ovaj interesantan clanak iz 1933 http://www.infobiro.ba/article/838008
Ivana, Srbija, 10. окт 2022.
Интересују ме подаци о Сими Раковићу, учеснику солунског фронта. Рођен је био у околини Бања Луке, добио земљу и доселио у Високо БиХ.
Мирјана Манојловић, Канада, 06. апр 2022.
Interesuje me da li je moj pradeda ilija vavan bio učesnik na Solunskog fronta
Zeljko Vavan, Kragujevac, 18. јан 2022.
Сви који неког траже, нека покушају на доњем линку.https://digi.landesbibliothek.at/viewer/search/ Ако се не снађете, питајте tatanka.iyotake72@gmail.com
Дико Илић, Прибој Мајевички, 30. нов 2021.
Moj djed po majčinoj liniji Špiro Samardžić bio je dobrovoljac u Prvom svjetskom ratu. Nemam podatke kad se i kako priključio i koliko je tačno proveo u ratu.Molim vas da me uputite gdje bih mogao pronaći vise detalja.Rodjen je u Dzinovoj Mahali koja je zaseok sela Zovi Do u Nevesinju. Hvala unaprijed
Vukasin Bestic, Senta, 21. нов 2021.
Moj pradjeda Trivun Pekez, iz Podrasnice kod Mrkonjic grada bio Solunac,prezivio je rat vratio se kuci gdje je i umro od tifusa 1927 godine.Bio bih srecan kad bih negdje nasao neki podatak, npr. koja divizija, puk ili slicno
Vladimir, Mrkonjic Grad, 12. нов 2021.
Da li postoji baza podataka u srbiji o jedinicama i imenima boraca u srbiji
Rade Granula, svajcarska r.granula et bluewin.ch, 17. сеп 2021.
Moj djed Marko Granula Roden 1879 iz Gornje Piskavice kod Banjaluke umro 1934 bio je solunski borac. Dobio je zemlju od Kraljevine i preselio se u zaseok Sumari gdje je od upale pluca umro 1934. Molio bi udruzenje ako ima kakve podatke da li ima gdje kakav spisak dobrovoljaca sa nasih terena i gdje mogu dobiti vise informacija. r.granula@bluewin.ch 0041794210436
Rade Granula, Svajcarska, 30. мај 2021.
Moj djed Marko Granula je bio dobrovoljac, molio bi nekog istoricara ili poznavaoca da opise kakao su se dobrovoljci organizovali i kud su sve morali proci da se sastanu sa srpskom vojskom srbiji.
Rade Granula, Svajcarska, 04. апр 2021.
Kako i na koji nacin da dodjem do podatka o svom pretku odnosno prandjedu Milanu Stjepanovicu koji je bio ucesnik Solunskog fronta. On je rodjen selo Jezestica Opstina Bratunac Republika Srpska nekadasnja Bosna i Hercegovina. Vjecni pomen za sve ucesnike solunskog fronta i hvala im.
Mitar, Bratunac, 19. јан 2021.
moj rođak petar matkovič iz doline opština bosanska gradiška učesnik je u sroskoj vojsci i solunski je borac. molio bih podatke o njemu
đuro matković, gradiška, 21. нов 2020.
Moj pokojni djed Milo Lojpur rodjen 1892,a umro 1956,opstina Visoko,selo Tusnjici.Po pricama bio je dobrovoljac,kao i njegov zet Jovo Poletan.Volio bih da znam nesto vise.Hvala
Milo Lojpur, Travagliato BS Italija, 29. авг 2020.
pozdrav moj pranđed bio solunski dobrovoljac i preživjo je pno što mene interesuje jest kako je on mogo da ode iz banjaluke koja je bila pod austrougarskom da ratuje za srbiju
cedomir, banjaluka, 27. јун 2020.
Moj đed Risto (Stanko) Božić rođen 1892 u Veselinovcu-Lopare Republika Srpska, bio je učesnik Velikog rata, preminuo je 1972 godine. Bio je nosilac Albanske spomenice. Prešao je albanske planine i stigao na Krf. Učestvovao je u proboju solunskig fronta. Pričao mi je o toj golgoti koju su prošli. Naime, on je bio mobilisan u Austrougarsku vojsku, ali njegova jedinica je prebjegla negdje na Drini i priključila se srpskoj vojsci. Ne znam kako se ta jedinica zvala koja je iz austrougarske vojske dezertirala i priključila se srpskoj vojsci. Ako neko zna , voljeo bih znati nešto više o tome. Lijeppozdrav
Miroslav, Istočno Sarajevo, 27. феб 2019.

Facebook komentari