Još jedno lice iz Malovana, koje je dalo pečat našem selu Malovanu a koje ni u kom slučaju nebi trebalo zaboraviti a da se ne napiše bar nešto jeste Mitar. Radi se o Mitru Rađenu sinu Pere iz Donjeg Malovana rođenom negdje oko 1910. Godine kao potpuno zdravo djete i kratko vrijeme nakon rođenja ostaje potpuno slijep.

Rađen Mitar, malovčak, guslar, pjesnik, živio život iz inata
28.5.2016.

 Mitrova posebnost i karakteristika se ogleda u mnogim stvarima, iako slijep od prve godine života tom istom životu se maksimalno suprotstavio, a život ga nije ni malo mazio. Ženio se dva puta i oba puta iz donjeg livanjskog polja, prva žena mu je bila Marija Nenadić, umrla je na porodu, iza nje je ostala djevojčica kojoj su dali ime po majci. Druga žena mu je bila Smilja Mihajlo iz sela Provo sa kojom je porodio troje djece, Peru koji je nešto nakon rođenja umro, te Mitra zvanog Momčilo (dali mu ime po ocu jer je prvi sin umro pa se po tradiciji davalo ime oca kako bi dijete preživjelo) i kćerku Bojanu.  Radio je poslove kao i svi muškarci njegovog doba a to znači da je u šumi sjekao drveće, kod kuće cijepao drva, na livadi kosio travu, oštrio kosu kovanicu i klepao, odnosno otkivao. U šumu je znao otići sam iako nije ni malo vidjeo, odsjeći drvo, vratiti se kući opremiti konja ormom i otići sa konjem do odsječenog drveta, zakačiti drvo i dovući ga kući, nakon toga raspremiti konja, ispilati drvo i iscjepati, a sve sam. Da li je to moguće - jeste svjedoci su mnogi malovčani a i pisac ovih redova ne jednom je to gledao. Mitar je pored svakodnevnih seoskih poslova radio i druge mnogo suptilnije poslove, pisao je pjesme, kako pisao kada ne vidi, on je pjesme smišljao i urezivao u svoju memoriju do kraja života a uz gusle pjevao te iste pjesme.

Slavaricu koja se u svakoj kući i Malovanu čitala za slavu znao je Mitar napamet, ne samo slavaricu nego i prigodnu priču za lomljenje slavskog kolača u našoj kući svake godine za Mratindan Mitar je čitao slavu i lomio slavski kolač jer je bio naš kršnjak inače ujak od moje majke.

Često je sam odlazio, dok mu djeca nisu odrasla do Kupresa, Šujice, Livna, Duvna, Bugojna, a do samog magistralnog puta Kupres-Livno morao je pješačiti oko 2 km kroz šumu preko lokaliteta Malinjak do gostione na Stržanju koju je dugo godina držao Marić Trivun takođe malovčak.

Znao je mnogo ljudi ne samo iz Malovana nego iz Kupresa i kupreških sela, Šujice, Livna Duvna i koga je jednom čuo i nakon nekoliko godina kada bi ga ponovo sreo prepoznao bi ga po glasu i zapamtio ime. Bio je strašno inteligentan mada se o koeficijentu inteligencije tada malo i znalo i pričalo ali po tome koliko je pjesama znao napamet, priča i drugih tekstova koje bi mu neko samo jednom pročitao ili ispričamo Mitar bi zapamtio.

Mitar je bio veliki vjernik, pravoslavac, iakoje živio u vrijeme kada se o vjeroispovjesti uglavnom šaputalo, on je sve postove redovno postio, nijedan  do samog kraja života nije propustio a živio je do 1985. godine.

Mi djeca često smo sjedili pored njega a on nam je pričao razne priče koje mu je ranije neko ispričao ili pročitao. Mnogo puta nam je pričao o Velikom Stržanju starom Rimskom i srednjevjekovnom gradu u blizini na našega Malovana i legendama vezanim za Stržanj.Zatim nam je pričao kako su njegovi preci došli u Malovan, jedan brat ostao tu a drugi produžio na područje današnje opštine Šipovo, Janjsku visoravan, doseljavanju Duvnjaka i drugih plemena u Malovan kao i mnoge druge priče.

Umro je negdje u decembru 1985. godine u rodnom Malovanu gdje je i sahranjen.  Iza Mitra je ostalo nasnjdnika, djece unučadi a i praunučadi, a jedino njegova kuća je iz proteklog rata ostala u dosta dobrom stanju u zaseoku Jovića kraj u Donjem Malovanu i još uvijek prkosi vremenu.

 
Zoran Duvnjak

Vukan Janjkića Duvnjak, u Malovanu poznatiji kao Vukan Mandin
22. окт 2016.

Vukan Janjkića Duvnjak, u Malovanu poznatiji kao Vukan Mandin

Vukan Janjkića Duvnjak, šaldžija kakovog na daleko od Malovana nije bilo, rođen je davne 1914. godine u Donjem Malovanu a umro 2006. godine takođe u svom Malovanu. U svoje 92 godine života preživio je ni manje ni više nego tri rata. Lulu pušio dugi niz godina, zbog toga su ga neki zvali i lulaš.

Rađen Mitar, malovčak, guslar, pjesnik, živio život iz inata
28. мај 2016.

Rađen Mitar, malovčak, guslar, pjesnik, živio život iz inata

Još jedno lice iz Malovana, koje je dalo pečat našem selu Malovanu a koje ni u kom slučaju nebi trebalo zaboraviti a da se ne napiše bar nešto jeste Mitar. Radi se o Mitru Rađenu sinu Pere iz Donjeg Malovana rođenom negdje oko 1910. Godine kao potpuno zdravo djete i kratko vrijeme nakon rođenja ostaje potpuno slijep.

Marić Trivun malovčak velikog srca
22. јан 2016.

Marić Trivun malovčak velikog srca

Još jedno lice iz Malovana koje se ni po koju cijenu ne smije zaboraviti a pamte ga mnogi po dobroti i srcu koje imao veliko kao Malovan o njemu se prepričavalo po svim republikama bivše nam zemlje Jugoslavije a radi se o Marić Trivunu zvanom Triško, koji je rođen u zaseoku Marića Dolina, Donji Malovan a veći dio svoga života je proveo na Stržanju gdje je držao na daleko čuvenu i u to vrijem najpoznatiju kafanu „Odmor“.

Momo Milojkov-Bećar
12. јан 2016.

Momo Milojkov-Bećar

Momo Milojkov zvani Bećar, a pravo ime mu je bilo Dušam Marić, mnoge malovčane da pitamo ko je to i čiji je ne bi znali, a radi se o još jednom poznatom liku ne samo u Malovanu nego, prije svega u Šujici, Kupresu i kupreškim selima kako, pravoslavnim, tako katoličkim i muslimanskim. Oni su ga poznavali po nadimku Bećar dok smo ga mi u Malovanu zvali Momo Milojkov.