Dugo razmišljam kako da od zaborava otrgnem još jednog malovčaka za kojega mnogi smatraju da je čovjek od posebnne sotre, ističe se mnogim stvarima veoma pošten, skroman, dobrog srca-širogrudan, a prije svega veliki znalac lova divljih životinja i njihovih ćudi a posebno u svoje vrijeme specijalista za vukove.

Vlade-Vladica Dragomirov Duvnjak, čovjek i lovac od glave do pete
16.1.2015.

Dugo razmišljam kako da od zaborava otrgnem još jednog malovčaka za kojega mnogi smatraju da je čovjek od posebne sotre, ističe se mnogim stvarima veoma pošten. Skroman, dobrog srca-širogrudan, a prije svega veliki znalac lova divljih životinja i njihovih ćudi a posebno u svoje vrijeme specijalista za vukove.

Radi se o Duvnjak Vladi zvanom Vladica, rođenom 1935. godine, sinu takođe poznatog, ali više šereta i šaldžije Dragomira Đorđića Duvnjaka. Vlade se skupa sa svojom suprugom Jokom zvanom Šikuša, koja je rodom od Šikića iz Bućovače i sinom Milom nakon rata među prvima vratio u Malovan, na svoje ognjište u svoje Đorđića kuće ispod Briščića a odmah uz Grgin dolac, na svoje, šta bi drugo. Nažalost njegov stariji sin Dušan-Duka u nesretnom prethodnom ratu, čim je prva pukla, bi odveden sa još šesnaest kuprešana i malovčana, nikada ni traga ni glasa. Cijeli rat Vlade je proveo u jedinici VRS na prvoj linji, nikada se nije požalio da mu je teško, da je gladan, žedan, nikada, takav je naš Vladica.

Prije svega veliki i strastveni lovac a specijalnost su mu bili krvioločni vukovi. Svakoga proljeća čim se snijeg počme topiti Vlade bi kretao u potragu za mladim vučićima, vučadima kako su se kod nas zvali i imao je velikog uspjeha, gotovo svake godine pronašao bi makar jedno leglo a dešavalo se da bi u jednoj godini pronašao i po nekoliko legla mladih vučića. Jednom mi je pričao da mu je dolazio neki novinar iz Federacije, da je razgovarao sa njim na temu lova i vukova i da je Vlade izračunao da je u svojoj dugogodišnjoj karijeri ulovio više od stotinu vukova, lisica i ne zna im se broj. Kao što je lovio tako je veoma često pomagao divljim životinjama izbavljivao iz raznih zamki koje su postavljali neodgovorni i krivolovci. Veoma često je nosio hranu srnama posebno u vrijeme hladnih zima kada bi snijeg napadao i do metar i više dubine tada bi se Vlade dao u akciju da nahrani nemoćne srne koje su bile veoma ranjive od vukova i drugih zvijeri.

Svaku stazu Vlade je poznavao u našim krajevima, dosta vremena je proveo u Ljubodovu ispod Osječenice u Hrbinama gdje su Đorđići imali svoje katune-košare kako  su se kod nas zvale.

Već u poodmaklim godinama, dosta narušenog zdravlja, u svojoj žalosti, Vlade trpi i živi život, posjetih ga prošle 2014. godine oko Božića, gostoprimljiv kao i uvijek, pita „zar bi prošo da se ne svratiš“. Svrastismo kod njega i njegove Šikuše ja i Draško Kureljušić iz Blagaja porazgovarasmo, o svemu i svačemu prisjetismo se nekih ljudi i ljepših dana iz našega sela. Pitam kako su ostali povratnici u Malovan, „a bore se moj Zorane, štaš svak se zabavio sa svojom mukom i problemima, ali najžalije mi Stevana Kanlića što nastrada nike godine u Ljubinim dočićima od divljeg vepra. Kakav je samo komšija i čovik bio pokojni Šćevan kako smo ga zvali“.

Odoh od Vlade, isprati me i spremi mi jedan sirac, kažem nemoj Vlade ne možete ni vi više siriti sirce kao nekada, ostarli ste, na to veli Vlade „neka da se sitiš mene i Šikuše“, evo i sjećam ga se sve više i više a i ovaj tekst posvetih njemu, da se ne zaboravi, Vlade je zaslužio. 

Kada je u pitanju sirac, da malo opišem onima koji nisu baš upućeni ,to je okrugli tvrdi sir u tipu livanjskog sira koji se uvijek sirio u našem selu Gornji i Donji Malovan i kojega je bilo u svakom domaćinstvu, veoma kvalitetan sir, a  spremao se prijatenjima, dragim ljudima, kumovima kao čast.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari