Priča se i  tačno je, da je vukovska crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice, sazidana 1860. godine, jedna od najstarijih hrišćanskih bogomolja u ovom delu Bosne, stekla zakonske uslove da bude proglašena za spomenik kulture i da se o njoj brine država. Ova crkva je taj status zaslužila zbog svoje starosti, arhitekture i istorijskog značaja.

Vukovska crkva
2.11.2007.

Poštovani prijatelji,

Priča se i  tačno je, da je vukovska crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice, sazidana 1860. godine, jedna od najstarijih hrišćanskih bogomolja u ovom delu Bosne, stekla zakonske uslove da bude proglašena za spomenik kulture i da se o njoj brine država. Ova crkva je taj status zaslužila zbog svoje starosti, arhitekture i istorijskog značaja.

Vukovska crkva je jedina građevina pod krovom u donjevukovskom zaseoku Kudilji, sve ostalo je razrušeno. Vukovsko je u poslednjoj podeli pripalo Federaciji Bosne i Hercegovine i nalazi se na teritoriji hrvatske opštine Kupres. Izgleda da su federalne opštinske hrvatske vlasti voljne da je obnove.

Jovo Bajić, novinar

Kompletan tekst i fotografije možete pogledati na našoj stranici publikaciji.

 
Jovo Bajić

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Vracajte se nazad Ali samo u miru Pozdrav svima
Tomislav, Edmonton, 29. јул 2019.
www.aneks8komisija.com.ba/main.php%3Fid_struct%3D6%26lang%3D1%26action%3Dview%26id%3D2994+parohija+blagajska&cd=6&hl=en&ct=clnk&gl=ca
Slavko Zdero, Hamilton, Canada, 26. феб 2010.
-
milan lugonja , -, 03. феб 2010.
-
milan lugonja , -, 03. феб 2010.
SVI VUKOVLJANI BI TREBALI DA SE POTRUDE I DOPRINESU DA SE CRKVA U KUDILJIMA,OBNOVI.AKO SMO KUPREŠACI-VUKOVLJANI TO ĆE MO I UČINITI. DAJEM PREDLOG:DA SE U BEOGRADU, ODRŽI SKUP ZA POMOĆ U IZGRADNJI VUKOVSKE CRKVE.ORGANIZACIJU SKUPA BI PREUZELO UDRUŽENJE KUPREŠAKA U BEOGRADU I N.SADU.DA DA PRESEDNIK ORG.ODBORA ZA IZGRADNJU CRKVE BUDE G-DIN JOVO BAJIĆ.SKUP BI SE ODRŽAO DO MAJA MJESECA 2010.GOD. KUPREŠACI NE ZABORAVITE KUPRS, JER ĆE ON VAS ZABORAVITI.GRADIMO HRAM PA ĆE I ON NAS IZGRADITI.
BOŽO KERANOVIĆ, BEOGRAD, 28. јан 2010.
Dragi zemljače, bilo bi dobro obnoviti našu svetinju, nažalost na našim vekovnim ognjištima više nema srba. Iću sledeće godine da posjetim vukovsko.
Marko Pavlović, Novi Sad, 26. нов 2009.
svaka cast jovi bajicu
marko bajic, sid, 12. нов 2009.
Подржавам и поздрављам акцију за обнову наше цркве у Кудиљима.Нека помогне свако према својим могућностима а Свевишњи ће узвратити својом милошћу.Поздрав свим Вуковљанима.
Милорад Малић-Дадић, Омољица - Србија, 30. сеп 2009.
SVAKA CAST KAD STE SE SJETILI DA POMENETE VUKOVSKO.S VJEROM U BOGA NADAMO SE DACE BITI OBNOVLJENA CRKVA.POZDRAV ZA SVE KUPRESANE.
GORDANA JELIC MISKOVIC, BANJA LUKA, 29. сеп 2009.
Pozdrav svim kupresanima
porodica Nikic, Kac , 01. феб 2009.
pzdrav Jovi Bjicu. OD FAMILIJE MALUSIC malusic@aol.com
Dragan, Nemacka, 16. јун 2008.
Ja sam za
Malusic(stojana)Dragan, Frankfurt nemacka, 20. нов 2007.
Jos nesto sam zaboravio da vas podsjetim,u zapadnom svijetu svako onaj, pa i drzava, ko na bilo koji nacin ulozi-investita i najmanju sumu novaca postaje suvlasnik, razmislite malo o tome, da mi poslije desetak godina ne bi ostali bez svoje svetinje. Opet Vas sviju molim, budimo ljudi uradimo predracunsku vrijednost svih poslova, iznesimo pravu istinu pred narod i narod ce pomoci, bilo da je u zemlji ili inostranstvu. Ne ponizavajmo se braco Srbi i sestre Srpkinje. Pozdrav jos jednom.
Slavko Zdero, Hamilton, Canada, 06. нов 2007.
Gospodine Bajicu hvala na predivnim informacijama u vezi crkve u Kudiljima. Da li nam je to ponestalo snage, volje i duha da sami obnovimo nase svetinje ili da molimo ili trazimo od onih koji su ih unistavali pomoc. Ako smo uspjeli da tri podignemo iz pepela zasto mi sami ne uradimo to isto sa ovom nasom svetinjom za cije renoviranje je potrebno daleko manje sredstava nego za ove predhodne. Pozdrav
Slavko Zdero, Hamilton, Canada, 06. нов 2007.

Facebook komentari