За Видовдан ове 2024. године велики број насљедника Луке Аћимова из рода Твртковића, директни потомци Биле Твртковића родоначелника већег броја Дувњака, ове године жеља повуче да дођу у родни крај на Видовдан и педесетогодишњицу наше цркве Лазарице.

Састаше се и насљедници Луке Аћимова из рода Твртковића
1.7.2024.

Многи Маловчани након протеклог рата се расуше по бијелом свијету, али се радо окупљају код своје Лазарице, тако је било и са породицом Луке Дувњака. Рат у Маловану 1992. године дочека Лука Дувњак са супрогом Љепосавом, прође лоше као и други Маловчани и његови Дувњаци. Лука је умро 1994. године у Купресу, док је Љепосава умрла 2005. године у Бања Луци. Имали су десеторо дјеце и то: Војислава званог Војо, који је са супругом Љепосавом има синове Драгана и Велибора, живи у Бечу. Драган Војин има близанкиње кћери и живе у Београду. Давида, који са је супругом Јелком живио у Њемачкој сада уживају пензију у Младеновцу у Србији. Рану који је живио у Осијеку са супругом и сином до рата, након тога одлази у Аустралију, Радивоја, званог Радован, који је након избјеглиштва из Купреса једно вријеме живио у Бијељини,  сада са супругом Јефом, сином Луком и кћерима Биљаном и Милицом живи у Бања Луци. Лука и Љепосава имали су и кћери: Драгињу, која са породицом живи у Војводини, до рата је живјела у Славонији, Јованку, која  живи у околини Прњавора, Јелицу, звану Јелка, која са породицом живи у Банатском Деспотовцу, Милу са породицом живи у Меленцима код Зрењанина, Стану и Мирјану, звану Мира које са породицама живе у Аустралији. 

Иако си били многобројни једно по једно је стварало своју породицу и одлазило у бијели свијет, једино се њихов најмлађи син Радивој зауставио у Купресу и рат дочекао у својству предсједника општине.

Лукини насљедници не заборављану родну груди и свој Малован и планирају годишње одморе тако да се у родном крају нађу за Видовдан, Славу наше Лазарице и ове године учествују у прослави 50 година од освећења, а Јелка о Давид су били и кумови Славе. Било их је ако кога не бисмо заборавили 23 браће, сестара, унука, праунука. снаха, зетова. Дошли су из Србије, Аустралије, Републике Српске, да сада не набрајамо сва мјеста у којима живе. Након Видовдана Лукини насљедници продужише боравак у Јовића крају на згаришту родне куће и наставише дружрње. Уједно прославише 45-ту годишњицу брака њиховог Давида и његове животне сапутнице Јелке. Али многи си се дали и обилазак родног краја Малована, Жлбине, Велике и Мале пољане, да старији својом потомцима покажу куда су за вријеме дјетињства и младости напасали бијела стада, косили ливаде, брали шумске јагоде, малине, боровнице. Једна група се успела на врха Малована како би испунила жељу прадједа Аћима. Након обиласка терена наставили су породични скуп и славље до касно у ноћ под шатором на простору званом армен, придружили су им се рођаци пријатељи и кумови.

Нека је са срећом Дувњаци Аћимови Бркајлићи добро се провели и срећно вратили својим кућама.

Зоран Дувњак

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Hvala Zoka za ovako lijep komentar. Zivi i zdravi bili i dugo se sastajali u nasem Malovanu
Stana, Sydney, 02. јул 2024.
Crkva i vera okuplja, miri i čuva od zaborava .To je bogatstvo pravoslavaca .
Koviljka, Beograd, 01. јул 2024.

Facebook коментари