Купрешка села ових љетних дана оживе у вријеме вјерских празника, тако је било и овог Илиндана у селу Равно на Купресу.

 Прослављен Илиндан у селу Равно на Купресу
2.8.2021.

За Илиндан у Равном многи вјерници из села купрешке висоравни некако су се посебно спремали и долазили  из сусједног Вуковског, Бућоваче, Рилића, Благаја, Малована... Тако је било и ове 2021. године,  након 2020. која бијаше пуна ограничења, карантина, полицијских часова, ове године прославише равњани Илиндан достојанствено. Дођоше из свих крајева у свој храм да се Богу помоле и крсну славу села и Храма прославе, а у Храму наши увијек сусретљиви о. Марко Ђурић и његов презимењак свештеник из Бугојна о. Славиша, некао се сродили са нашим горштацима велика срца  који некада знају бити и плаховити, то све наши свештеници схватају, подржавају, излазе у сусрет у свакој прилици јер су једноставни такви. Ове године кум славе у Равном бијаше Митар Чивчић, равњак од главе до пете са својом, хвала Богу многобројном породицом, супругом Миром дјецом, унучадима, зетовима. 

 Након литургијре и ломљења славског колача обављена је литија око Храма, часни крст носише Перо Лугоња, барјаке  Ратко Контић звани Џолац, Миле Драгољевић, као и унук Митра Чивчића док су иконе носила дјеца чији су корјени из Равног ма лијепо их видјети дивота једна. Послије тога организована је трпеза љубави, коју већ традиционално равњани припремају за своје госте, пријатеље, кумове. И овај пут највећи терет око организације како трпезе љубави тако и осталих активнпсти обавио је већ провјереми тим равњана Мирко, Млађо, Пекија на челу са стаменитим купрешаком, равњаком Пером Лугоњом.

Овај организациони тим припремио је и богат спортски програм, турнир у малом фудбалу, бацање камена са рамена и друге спортске активности. Турнир у малом фудбалу поредак је био сљедећи:

1. Мјесто, екипа 7.мтбр из Благаја,

2. Мјесто, екипа кафе "Круна" из Благаја,

3. Мјесто равноправно дијеле екипе Д.Равно и Мушић, док је у бацању камена с рамена поредак био сљедећи:

1. Мјесто, Матић Борис Боро из Благаја,

2. Мјесто, Марко Контић из Равног,

3. Мјесто, Горан Мишковић из Вуковског 

За следећу годину одређени су кумови Славе, а то су Маја и Перо Лугоња.

Још једном срећна вам Крсна Слава Равњани да вас драги Бог чува, да долазите своме Храму и селу. Видимо се ако Бог да и догодине.

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари