Након Чачана још једно планинарско друштво иде у поход на врх Малована. Наиме, на позив породице Јелене и Марка Марића планинари ПД" Механизам " из Котор Вароши боравиће у нашем селу и походити ка врху Малована.

Планинари из Котор Вароши у походу на врх Малована
19.7.2021.

 

Преносимо у цјелости текст најаве поход на Малован,

"На позив г.Марка Марића са породицом, ПД "Механизам" организује планинарску акцију "Успон на Малован 1826 мнв".
Полазак је организованим превозом 24.јула, субота у 17:00ч са аутобуске станице код православне цркве у котор Варошу.
Преко Кнежева, Турбета, Доњег Вакуфа и Купреса у Доњи Малован, родно село породице Марић, стижемо око 20:00ч. Смјештамо се у кућу и попратне објекте те уз дружење помажемо припрему планинарског котлића-чорбе у организацији Зорана Живанова.
Устајање је у 6:00ч, а полазак на стазу пола сата касније.
Водичи су домаћи дјечаци, а стаза није посебно захтјевна тако да на врх стижемо око 9:00ч. На врху се задржавамо сат времена, а вријеме користимо за доручак, фотографисање и уживање у погледу који пуца далеко. Виде се Шатор, Виторог, Клековача, Цинцар, Вран планина, Осјеченица, Чврсница, Влашић, Динара и Велебит, а кад је савршен сунчан дан, види се и Јадранско море.
На спуст крећемо у 10:00ч и у селу смо за неких два сата. 
Освјежавамо се и чекамо јање са ражња које припрема и части наш домаћин Марко!
Послије ручка, слободан програм све до поласка у 19:00ч када крећемо истим путем и кући у Котор Варошу смо око 22:00ч.
Стаза је средње тешка, а сви учесници морају имати планинарске ципеле (гојзерице), одјећу прилагођену временским приликама, резервну пресвлаку у ранцу храну и воду за један дан.
Обавезна заштита од сунца подразумјева ношење свијетлих качкета, марама за заштиту врата и сунчаних наочала те наношење заштитне креме на лице и дијелове тијела који су изложени сунцу.
Такође потребно је понијети вреће за спавање и по потреби шаторе и подметаче.
* Сваки учесник акције је дужан да се придржава плана кретања и да поштује одлуке водича
* У сличајевима када неповољне временске прилике могу утицати на изводљивост или безбиједност акције, датум њеног одржавања може бити помјерен, односно прилагођен обавезама водича као и временским приликама
* У случају промијене датума, водич акције је дужан да у што краћем временском року од донијете одлуке о томе обавијести учеснике, при чему они имају право да откажу своје учешће, уз рефундацију цијелог уплаћеног износа
* Отказивање учешћа од стране учесника у року од 24h прије почетка излета сматра се као учешће на акцији, што укључује уплату исте, а у случају када је уплата извршена не подразумијева поврат новца
* Свако лице на акцији учествује на властиту одговорност, а малољетна лица могу учествовати у акцији искључиво у пратњи родитеља или особе којој је родитељ дао писмену сагласност за бригу о малољетном лицу током акције, при чему та особа преузима одговорност за њихову безбиједност.
Цијена акције је 35 КМ, а у цијену су урачунати трошкови организације, превоза и вечере(планинарски котлић).
Пријаве и уплате најкасније до 22.јула, четвртак до 17:00ч.
Број мјеста је ограничен на 18, а на акцију се могу одазвати чланови, пријатељи друштва и љубитељи природе по принципу ко се први пријави.
Додатне информације на тел. 065-630-578, Петар и 065-055-644, Маринко."

 Преносимо и утиске са гостовања у Маловану и освајања врха Малована од стране Которварошких планинара, међу којима је био и начелник општине Зденко Сакан.

"Ево нађох мало времена да напишем нешто и поставим фотографије са прошле акције Успон на Малован 1826мнв.
Из Котор Вароша крећемо са малим закашњењем од пола часа због отежане организације превоза.
Преко Кнежева и Ростова у Доњи Малован стижемо око 21:30ч гдје нас дочекују домаћини Марко, Маринко и тета Јелена Марић. 
Поред Зоке Живанова са своја два сина, иначе велемајстора за чорбе и гулаше, неочекивано затичемо Трифу и Томбу са својим сином. Од Маринка сазнајемо како су они били задужени да нашег водича веселог Синишу пребаце из Врбањаца до Доњег Малована. Откуд он у Врбањима, дуга прича

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари