Ево већ четрнанаест година се дружи са вама Мalovan. nеt, разгледница из родног краја, сајт који описује догађаје, стање, битисање, одласке, живот из родног краја а такође и живот наших маловчана расутих по цијелом свијету. Ова 2020. година по много чему специфична, сами почетак бијаше доста необичан од марта до јуна бијасмо затворени у сопствене домове у цијелом свијету, да човјек не повјерује тако нагло све да се заустави, након јуна мало се отворисмо али и даље живимо, остајемо и опстајемо са напасти савременог свијета вирусом covid-19.

Четрнаест година са вама Malovan.net
4.10.2020.

 Ево већ четрнанаест година се дружи са вама Мalovan. nеt, разгледница из родног краја, сајт који описује догађаје, стање, битисање, одласке, живот из родног краја а такође и живот наших маловчана расутих по цијелом свијету. Ова 2020. година по много чему специфична, сами почетак бијаше доста необичан од марта до јуна бијасмо затворени у сопствене домове у цијелом свијету, да човјек не повјерује тако нагло све да се заустави, након јуна мало се отворисмо али и даље живимо, остајемо и опстајемо са напасти савременог свијета вирусом covid-19.

Због актуелног стања током цијеле године се све активности своде на поштивање мјера које прописују надлежне здравствене установе и то помало постаје „нормално“. И поред мјера жвот тече даље, Видовдан Крсну Славу нашега храма и села прослависмо, хвала Богу без посљедица, није било много свијета, а и како би када су границе свих земаља у свјету готово непропусне, а путовања у оквиру сопствених држава не бијху баш препоручљива. Тако и наш сајт Малован.нет се хтио не хтио уклопио у свјетска збивања и прати колико је у могућности живот у завичају, на купрешкој висоравни као и живот наших земљака расутим по цијелом свјету. Роди се понеки текст о нашим јунацима маловчанима или купрершанима, који су на свој начин обиљежили битствовање на овом свијету а одавно су на оном, неки ће рећи праведнјем, али ето лијепо је поменути људе који су то заслужили својим дјелом, односом или начином жвота.

Колико је било могућности пропраћене су активности наше Цркве за светковиме у Благају за Духове и Петровдан, као и Сабор Код Крста на Дебелом Брду, у Маловану за Видовдан, Равном за Илиндан, у Вуковску Сабор за Пантелиндан гдје бијаше и освећен обновљени споменик вуковским мученицима.  Такође је пропраћено и oсвећење нове ограде и капије на мјесном гробљу у Горњем Маловану.

Да још једном поменемо  25. oктобра 2006. године, наш сајт Мalovan.nеt, угледао је свјетлост дана  захваљујућу Драгану и Марку Вавану, Мирку и Милану Дувњак, Јови-Јоши Марићу из Енглеске, а одакле би ако не маловчани из Енглеске, има ту неке симболике.

Поред сајта и даље успјешно функционише и face book Malovan na internetu, а сарађујемо на обострано задовољство и са Завичајним удружењем купрешана „Међаш“ те уступамо једни другима текстове, фотографије, линкове и слично. Ове године нас је наш земљак Јово Бајић почастио са неколика своја текста који су били освјежење и били су веома добро прихваћени и читани, да га драги Бог поживи. Такође у вријеме короне многе текстове, поруке, препоруке, савјете,  наше браће о. Саше и о. Смона Ј.Туркића преузесмо, прочитасмо и прихватисмо али и много научисмо о Хришћанству и Православљу, да их драги Бог поживи у њиховој светој мисији очувања Православља и привржености нашој висоравни и родном крају, те њиховим свакодневним хуманитарним активностима.

И ове 2020. године наставља се тренд морталитета у нашим селима па  Маловану и маловчана расутих по цијелом свијету, тако нас напустише  Стоја Марић удова Тривуна, Гојко Канлић звани Гога-Гојчило, Љепосава Ваван удова Милана, Милица Дувњак удова Симе, Цвита Канлић звана Цвитица, Слободан Јарчевић, поријеклом са Купреса.                                                                                                                

На крају шта рећи, четрнаест година смо заједно, догодине ако Бог да славимо јубилеј петнаестогодишњицу, зар је мало,  нашем сајту желимо  још много година постојања и праћења живота и рада наших маловчана, њихових комшија и пријатеља, јер овај сајт је ширио и шири љубав, пријатељство, добре односе и вибрације, а веома често и носталгију за људима, крајем, обичајима.

Нека нам је успјешна и берићетна четрнаестогодишњица сајта Мalovan.net.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
tragam ya stankom vavanom
smiljana, vojvodina, 04. нов 2020.

Facebook коментари