Васкрс ове 2020. године прослављамо у неко посебно вријеме, вријеме када смо углавном у кући не својом вољом, него зато што нас је мука натјерала, а та мука је невидљива болест која се изненада појави, од које сви страхују, која напада једнако сиромашне богате, цареве и просјаке а од ње највише бијаху погођени они најстарији.

 Васкрс 2020. године, Христос васкрсе-ваистину васкрсе
15.4.2020.

Васкрс  ове 2020. године прослављамо у неко посебно вријеме, вријеме када смо углавном у кући не својом вољом, него зато што нас је мука натјерала, а та мука је невидљива болест која се изненада појави, од које сви страхују, која напада једнако сиромашне  богате, цареве и просјаке а од ње највише бијаху погођени они најстарији.

Али вратимо се Васкрсу,  јер Васкрсење Христово је највећи догађај и ми хришћани се баш  по Васкасењу разликујемо од осталих религија. Тако је и на нашој висоравни, на Купресу након седмонедјељног поста долази Васкрс, славио се у свим околностима, за вријеме разних болештина као што је куга, па шпанска грозница које и тада однесе много живота, као и данашња корона, у вријеме када баш није било популарно бити вјерник, а посебно православац, славио се у вријеме ратова, али наш горштак купрешак, је све то предеверао па ће ако Бог да и ове године у доста специфичним условима обиљежити  Васкрсење Христово. Препорука званичних органа, као и доктора који брину о нашем задрављу је да се Васкрсење Христово обиљежи у најужој породици, без већих окупљања и то требамо испоштовати ради самих нас и наших породица, али надајмо се и то ће проћи, као што је све пролазно у овом нашем овоземаљском животу.

 

Зато да се мало подсјетимо Васкрса на нашој, нама најдражој висоравни, тако смо:

- 2013. године, писали, „Вријеме пролази један по једа Васкрс и ево дође и 20 и који Васкрс од када смо далеко од свога родног краја, наше купрешке висоравни. Колико наших земљака одавно не дочекује Васкрс или су у несретном, наметнутом нам рату погинули или су умрли далеко од родног краја а сањали су да ће једног дана доћи на сојве родно огњиште. То је судбина, не само наша него и многих наших Срба протјераних са родних огњишта, дочекују васкрсење Исусово на готово свим континентима ове наше напаћене, преоптерећене, несретне и како још не планете земље, али ми друге немамо.“,

-2016. године, „Наш човјек, као из оне пјесме „Син горштака купрепака са падина Виторога, Малован, Радуше, Сивера...“, се неда, претрпио је он и горе ствари него снијег крајем априла. Он испости часни пост и дочека Христово васкрсење, које се ове године деси на први мај.

Било је доста свечано на Купресу код Срба за Васкрс, централну литургију наш млади парох Марко Ђурић је служио у храму Свете Тројице у Новом Селу уз већ традиционалу асистенцију и свесрдну помоћ Александра Шебеза. И Бога ми би препун храм углавном омладине, цура, момака, младих брачних парова са дјечицом љепота их видјети. Фино је то млади парох Ђурић, скупа са неколицином домаћих момака организповао, након литургије би избор за најљепше бојено и најтврђе јаје.  Жири у саставу од три младе дјевојке у народној ношњи имао је веома захтјевну улогу да изабере најљепше бојено јаје од укупно 19 кандидованих са љубављу бојених. Најшепше бојено јаје имала је Кристина Попадић, друго мјесто освојио је Марко Милишић, док је трећа била Зорица Шебез са својом братаницом Николином. У такмичењу за најтврђе јаје највише успјеха имао је млађани Горан Зубић Костин, друго мјесто Кнежић звани Пумпи, а треће опет Кристина Попадић. Стиче се утисак да се млади парох Ђурић већ сродио са нашим горштацима, прихватили оно њега и он њих“.

-2017 године, „Васкрс на Купресу, након васкршњег поста, прослављен је свечано како и доликује најрадоснијем догађају васкрсењу Исуса Христа.

Било је свечано на Купресу код Срба за Васкрс,  литургију наш  парох Марко Ђурић и овога Васкраса је служио у храму Свете Тројице у Новом Селу уз  асистенцију и свесрдну помоћ Александра Шебеза, младе и веома ангажоване попадије те још једног дијела вјерника. Храм бијаше препун вјерника углавном омладине, цура, момака, младих брачних парова са дјечицом љепота једна.

Након литургије, парох Ђурић, већ другу годину узастопно, скупа са неколицином домаћих момака организповао је  избор најљепше бојеног и најтврђег јајета.  Жири у саставу од три дјевојке Зорица Шебез, Цветана Милишић и Јелена Кнешић  имао је веома захтјевну улогу да изабере најљепше бојено јаје од 14 кандидованих са великом љубављу бојених. Најшепше бојено јаје имала је Николина-Нина Шебез, друго мјесто освојила  је Јелена Дувњак, док је трећа била прошлогодишња побједница Кристина Попадић. У такмичењу за најтврђе јаје највише успјеха имао је Душан Кнежић звани Пумпи (иначе прошле године заузео друго мјесто), друго мјесто Анђелко Мијатовић са својим синовима Данијелом и Гојком, док је треће мјесто заузео јуниор Пумпијев Ненад Кнежић, наш дади Марић за мало је изгубио треће мјесто. Ми маловчани опет смо добро прошли, прво мјесто у такмичењу за најљепше бојено јаје освојила је унука наше маловањке Јоке Шладанове, друго мјесто Миришанова унука Јелена и Дади за мало трећи.  Парох Ђурић са легендарног Озрена сродио се  са нашим горштацима, прихватили оно њега и он њих“.

-2019. године, „На Купресу ових дана дуваше јако југо, али на Васкрс, вјетар утихну и сунце прогрија, тако да је вријеме ипак би угодно.  Наш  парох Мако Ђурић и овога Васкраса је служио литургију у храму Свете Тројице у Новом Селу уз  асистенцију и свесрдну помоћ Александра Шебеза, младе и веома ангажоване попадије која улогу попадије обавља беспријекорно, те још једног дијела вјерника. Храм бијаше препун вјерника који живе на Купресу, као и оних поријеклом са Купреса али се за празнике окупе у родном крају, углавном омладине, цура, момака, младих брачних парова са дјечицом љепота једна.

Након литургије, парох Ђурић, већ традиционално, скупа са неколицином домаћих момака организује  избор најљепше бојеног и најтврђег јајета, те  дружење и угодан разговор уз васкрпња јаја, колаче, слаткише сок и домаћу ракијицу, тако да је било сасвим угоднo и након литургије. 

Најљепше бојено јаје имао је Александар-Лерко Вулин Марић, друго мјесто освојио   је Виктор Марић, док је трећа била већ традиционално међу прва три мјеста Кристина Попадић. У такмичењу за најтврђе јаје највише успјеха имао је Маринко Ждеро, друго мјесто Момир Марић, док је треће мјесто заузела Вања Ђурић.  Парох Ђурић са легендарног Озрена сродио се  са нашим горштацима, прихватили они њега и он њих“.

Ето вратисмо се мало у прошлост за Васкрс у нашем завичају, било је лијепо, али надајмо се биће опет, проћи ће и ова епидемија, као што су и све недаће прошле које су тиштиле нашега горштака, али га нису уништиле него само ојачале. Догодине, ако Бог да ћемо поново на нашој висоравни славити Васкрсење Христово а за Духове, Видовдан, Петровдан, Сабор код Крста, Илиндан и Пантелиндан ове године.

Још једном искрени поздрав уз наше ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ-ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ.

(Фотографје, о. Саше Ј Туркића, o. Марко Ђурић, Валентине Дувњак, Зоран Дувњак, васкршња јаја радила Биљана Ружић)

Зоран Дувњак

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари