Тринанаест година се дружи са вама Мalovan.nеt, разгледница из родног краја, локалитета који највише волимо, гдје смо рођени, одакле смо пошли и увијек се враћали, бар у мислима, сновима, сјећањима, ту су наши корјени и корјени наших предака.

Мalovan.net тринаест година са вама
8.12.2019.

Драги поштоваоци  25. oктобра 2006. године, наш сајт Мalovan.nеt, угледао је свјетлост дана  захваљујућу прије свега Драгану и Марку Вавану, Мирку и Милану Дувњак, Јови-Јоши Марићу из Енглеске, а одакле би ако не маловчани из Енглеске, има ту неке симболике.

Поред сајта успјешно функционише и face book Malovan na internetu, на којој смо сви заједнички много активнији јер је такав медиј, много једноставнији, приступачнији, савременији и лакши је за комуницирање, већина нас има свој facebook профил, а од прошле године извршено је побољшање протока информација и увезивање сајта и facebook профила, на што сте сви већ навикли. Али ове године у јулу мјесецу је у рад пуштена нова интернет презентација малована на добро познатој адреси www.malovan.net. Интернет презентација Малована, заједно са мобилним апликацијама за Аndroid и Apple iOs уређаје, те нашим Фејсбук профилом, има за циљ још боље информисање и повезивање Маловлчана. Осим освјеженог графичког изгледа презентације, нашег новог слогана и логотипа "Малован у срцу" и промјене најновијих веб технологија, на интернет презентацији најинтересантнија новост је "Маловански квиз" у ком можете провјерити ваше знање о историји, географији, традицији и људима Маловањског краја.

Идејни творац и донатор средстава редизајн и дораду интернет презентације је као и до сада Драган Ваван из Енглеске, а технички дио посла су одрадили наши стални сарадници, екипа Креативније (www.kreativnije.com).

Ове године када наш сајт прославља тринаести рођендан, купрешани одржаше у Новом Саду Шеснаести купрешки сабор, затим купрешани који живе у Републици Српској почетком априла формраше Завичајно удружење купрешана занимљивог назива „Међаш“ и у Бања Луци успјешно одржаше Прво купрешко вече, на којем се окупи око 250 купрешана, састаше се купрешке и купрешани који формираше своја нова домаћинства у многим мјестима Републике Српске и Србје, а порјеклом су из Шеменоваца, Новог Села, Мрђеноваца, Благаја, Растичева, Доњег и Горњег Малована, Рилића, Занаглине, Равног, Мушића, Бућоваче, Вуковског, Кукавица, Ботуна, Мрачаја, Брда, да се виде, попричају о родном крају, неки да се упознају, а на крају да се и провеселе. пропратисмо и  промоцију књиге нашег купрешака-вуковљака, новинара и публцисте Јове Бајића под насловом "Купрешка огњшта, зборишта  и згаришта". Затим током љета на Купресу се више пута састасмо многи купрешани, за Духове и Петровдан код нашега храма у Новом Селу, дана 27.07. 2019. на купрешкој висоравни такође у Новом Селу, општина Купрес РС одржасмо, већ традиционални „Сабор код Крста“ на Дебелом брду постављен прије пет година на иницијативу и у организацији браће Тукић о. Саше и Симона Туркић,  уз благослов и максималну подршку нашег купрешког пароха о. Марка Ђурића, на Видовдан код наше Лазарице у нашем Маловану, за Илиндан код храма Св. Илије у Равном, на Пантелиндан код храма Успења пресвете Богородице у Кудиљима. На свом тим светковним славама окупи се велики број вјерника, наших купрешких Срба, њихових потомака, а на тим зборовима многи од вас прикључисте се прикупљању хуманитарне помоћи нашој купрешки, хероини Слободанки Шкобић, која након тешке саобраћајне незгоде остаде непокретна. Сада се Слободанка налази у клиници у Новом Саду, захваљујући свима вама добрим људима, обавила је већ двије операције матичним ћелијама и полако стаје на сопствене ноге, зажелимо јој успјешан опоравак и да нам се врати на сопственим ногама. Такође смо пропратили активност прикупљања новчане помоћи још једној нашој хероини маловањки Станслави Марић Лекиној, која се дуго бори са опаком болешћу и надајмо се да ће се изборити јер је Станислава права хероина.

Наш Малован.нет све наведене активности је пропратио, учествовао у многим акцијама, подржавао наше људе, објављивао вијести о свим догађајима, активно учествовао од почетка у формирању Завичајног удружења купрешана „Међаш“ пружио му сву логистичку и дио финансијске подршке и надајмо се да ће и даље заједнички дјеловати наш сајт и сајт ЗУ купрешана „Међаш“. Такође у својству представника ЗУ "Међаш" учествовасмо и на Скуптини савеза српских удружења "Завичај" у братском Гламочу, да размијенимо информације и искуства, проблема и рјешавања истих код наших повратника на своја огњишта.

 И ове 2019. године наставља се тренд морталитета у нашим селима па и Маловану, многи маловчани нас напустише, ове године дванаест, умријеше, одоше на онај свијет, а и то нас све на крају чека, када год можемо одемо на наша гробља да упалимо свијеће и помолимо се за њихову душу, многа огњипта се угасише и од оно мало маловчана што се вратише. Ове године нас напустише:  Предраг Ваван,  Госпова-Госпа Марић, Момчило Момо Марић, Мирко Миришан Дувњак, Стана Милановица Марић, Стана Ћанка Ваван, Ружа Дувњак, Младен Милана Канлић, Миле Митра Дувњак, Владе Швладан Марић, Душан Ристе Дувњак, Маринко Зјајић.                          

На крају шта рећи, тринаест година смо заједно, ово ипак није несрећан број, зар је мало,  нашем сајту желимо  још много година постојања и праћења живота и рада наших маловчана, њихових комшија и пријатеља, јер овај сајт је ширио и шири љубав, пријатељство, добре односе и вибрације, позитивну енергију а веома често и носталгију за људима, крајем, обичајима, али ипак уз пјесму као што је она „Маловане висока планино и купрешка зелена долино, ко купрешке напије се воде са Купреса тај не зна да оде“, пјесма каже једно а живот сасвим друго, одоше многи са Купреса, неки некада силом а сада све више милом.

Да сте нам живи и здрави и здрави.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари