Село Равно на Илиндан оживи, пуно народа, жагор дјеце весеље као у најбоља времена.

Илиндан слава Храма и села Равно код Купреса
3.8.2019.

/ Pавно, Купрес ФБиХ 02. aвгуста 2019. године/ Село Равно на југоисточном дијелу општине Купрес ФБиХ, карактеристично по много чему, на тромеђи општина Купрес, Прозор-Рама, Томиславград, насељено до рата српским и муслиманским-Бошњачким становништвом, село са највише повратника Срба на купрешку висораван, након рата село карактерисрично у БиХ јер је у основној школи у Равном био учитељ Србин, учио бошњачку дјецу на хрватском наставном плану и програму, по томе што је дјечак из Равног у основну школу путовао-самостално возио трактор од куће до школе. Село познато по стећцима на Равањским Вратима које недавно УНЕСКО прогласи заштићеним спомеником културе. Село које слави св. Илију од како постоји храм у селу, тако бијаше и ове 2019. године окупише се Срби да прославе крсну славу храма и села  јер су везани на овај или онај начин, ту рођени, одатле се оженили, ту удате, или се ородили са Равњанима, Мушићанима, Звирњачанима. Дошли да се Богу помоле, ломе славски колач, обиђу гробове својих сродника, упале свијећу, прелију гробове, обиђу остатке порушених домова, да се виде и упитају за јуначко здравље. Дошли Срби из разних крајева ове наше земаљске кугле, готово из свих земаља Западне Европе, Америке, Аустралије, Канаде као и из Србије, цијеле Бих како РС тако и ФБиХ, дођоше Чивчићи, Лугоње, Пепићи, Контић, Кумовићи, Прашке, Павлице, Баће, Бојанићи..., као и њихови пријатељи, кумови познаници из Малована, Благаја, Вуковска, Бућоваче, Купреса. Дођоше равњанима у госте и оба начелника општина Купрес, ФБиХ Милан Раштегорац Комо и  РС Гојко Шебез.

Молитву и ломљење славског колача обавише наш гост-домаћин  о. Славиша Ђурић парох из Бугојна и наш парох Марко Ђурић  уз  свесрдну помоћ Александра Шебеза А кумови славе ове године Снежана и Митар Лугоња, припремише славски колач и кољиво , акумови за наредну славу 2020. Године ће бити Маја и Перо Лугоња. На литији учествоваше сви присутни а часни крст носише традиционално кум славе Митар Лугоња, барјаке Драган Бојанић,  Светко Периз звани поп и Анђелко Пивач, као и Мле Бојанић те многи равњани и дјечица носише иконе. Лијепо је било видјети равањске соколове са колико љубави, поноса и воље учествују у литији. Након литургије о. Славиша, који је на овим просторима у служби Богу и народу више од двадесет година у својој бесједи, између осталог поздрави присутне и захвали им се што у овако великом броју дођоше  на Купрес на којем се врши касна сјетва, а рана жетва јер је Бог својом љубављу и милошћу учинио да и на Купресу буде љубави за све нас...У краткој бесједи наш о. Марко се захвало свим вјерницима који су се окупили и који не заборављају своје корјене. Упутио их је и подсјетио колико је битна љубав према ближњима, позивајући их на јединство и слогу.

Дан бијаше  сунчан лијеп, са једним  јачим пљуском који је све на неки начн освјежио. У Равном су увијек па и ове годне за Илиндан посвећивали спотрским такмичењима, тако бијаше и ове године, на турниру у малом фудбалу  учествоваше 10 екипа и то Доње Равно, 7.мтбр, Горње Равно, Круна, Шебези, 3-Бест Бања Лука, Малован, Кумови Мушић, Равно Мушић и Рилић. Прво мјесто освојила је екипа Доње Равно, друго 7.мтбр, треће мјесто  припало је фудбалској екипи из Мушића. У бацању камена са рамена побједио је Душан Курељушић прћијски Лијић а у скоку у даљ Борислав Драгољевић. У умјетничком дијелу програма учествовали су КУД „Залужани“ из Бања Луке на челу са нашом Миленом Марић и Ђоко Марић пјевач народних и завичајних пјесама.

На данашњем збору у Равном, на иницијативу попадије Вање уз благослов. о.Марка, уз допуштење главног организатора трпезе љубави  Пере Лугоње настављено је прикупљање средстана за нашу земљакињу Слободанку Шкобић, кћерку палог борца ВРС Ненада Шкобића, која је, након тешке саобраћајне незгоде остала непокретна и која се бори  да поново прохода. Том приликом  наш добри народ анонимно, у кутију убацивајући, прикупио je 156  КМ 10 еура, и 1000 динара. Такође поименично према списку на профилу Малован разгледница из родног краја прикупљено је 830 КМ, 370 еура и 30 канадских долара, јер јој је потребно за лијечење у клиници у Новом Саду уплатити по предрачуну 17.500 еура са наставком физикалне терапије која се додатно плаћа. Овдје је важно напоменути један веома лијеп и дирљив гест, који је и потписнику ових редова натјерао сузу на око а то је да су двије првопласиране екипе на фудбалском турниру комплетну награду у износу од 400 КМ одлучиле да дарују за лијечење наше Слободанке и који је урачунат у горе поменути износ од (830 КМ). Е свака им част и да их драги Бог поживи и заштити. Уз благослов о. Марка и сагласност главног организатора трпезе љубави Млана Баришћа и у Вуковску за Пантелиндан настављамо акцију  за нашу Слободанку.

Након литургије и у паузи спортских активности организована је трпеза љубави, гдје су се како гости тако и домаћини могли окријепити, појести посни оброк јер је Илиндан пао у петак и освјежити се. За трпезом љубави дуготрајним аплаузом поздрављени су свештеници, хуманисти и нашии земљаци о. Саша и Симон Туркић који свој родини крај  његове људе свакодневно промовишу. Велика захвалност и прзнање у организацији свих активности и овога пута се приписује Пери Лугоњи, који активности на организацији прославе славе храма и села води већ неколико мјесеци, да га драги Бог поживи њега и његову породицу.

Данас свима нама душа бијаше испуњена неком посебном благошћу, мирноћом, задовољством, неким посебним трептајем срца. Растасмо се са надом да ћемо се у још већем броју и са више наших потомака и наредног Илиндана окупити у родном крају.                                                                                   

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари