/ Малован, Купрес ФБиХ 28. јуна 2019. године/ И ове године прослависмо Видовдан у нашем Mаловану на годишњицу многих историјских догађаја.Видовдан, 630 година од Косова, 105 година од Сарајевског истпријског пуцња и почетка првог великог рата, 28 године од рата у Словенији, када су они као хтјели да се оцијепе а ми им као нисмо дали, десет година од обнове наше Лазарице маловањске, Сви наши Видовдани, наше мало село такође везано за велики Видовдан.

  Видовдан 2019, сви наши Видовдани
4.7.2019.

Данас, на Видовдан у Маловану у Лазарици окупише се Срби да прославе Видовдан, крсну славу храма и села Горњи и Доњи Малован чиме су везани на овај или онај начин, ту рођени, одатле се оженили, ту удате, или се ородили са маловчанима. Дошли да се Богу помоле, ломе славски колач, обиђу гробове својих сродника, упале свијећу, прелију гробове, обиђу остатке порушених домова, да се виде и упитају за јуначко здравље. Дошли Срби из разних крајева ове наше земаљске кугле, из Енглеске само ради Видовдана традиционално дошао кум нашега храма горењечак Драган Ваван са сином, такође из Енглеске Давид Дувњак, из Аустралије Светко Марић са супругом, Борић Зјајић са супругом Красином, из Америке Јово Дувњак, као и Драгица Дувњак Бојанић, Из Амрекие Рајко Дувњак Алаџића са супругом Станом и све три кћери са зетовима из Бања Луке. Из Србије већ традиционално долази Рађен Митар у Маловану познатији као Момчило са супругом Обренком, Ваван Миле звани Шурда и његова фамилија, равњак Станишић са фамилијом. Из Зворника редовно долази сваке године Богољуб Иваз, из Бијељине Цика и његова сестра Вера ове године им не бијаше мајке Боје упокојила се лани на Госпојину, из БиХ и Републике Српске такође многи дођоше, Новица Павлица наш српски представник у општини Купрес,  Бранко Деспинић, његова и братова му фамилија, Марко Зубић и његова супруга Дара, Жељко Дувњак и његова фамилија те тетка му Дуња, Душко Глигурић и његова супруга Боса маловањка, Предраг Машић и његова супруга Петра, Ваван Радец, Деспинић Нико, Марић Милка  и њена фамилија, Митар Љубин и његова фамилија, Ратко Дувњак  Кикића, Перица и његови, Кико,  Леко Матић са супругом Миром, Шебез Ђоко, Нико Јеремијин, Лазо Ваван, Радивој Дувњак Лукин традиционално, Леко Вулин и његова фамилија без њих се збор за Видивдан не  би могао замислити, Илија Марић, његов брат из Смедерева са сином, Јока Шладанова и њени, Боги,  Светко, Учо, Перо,Ука и многи други, ако се неких и не сјетих нека опросте, следеће године ће бити поменути.

            Молитву и ломљење славског колача обавио је наш гост о. Милан Бужанин из Коњица и наш парох Марко Ђурић  уз  свесрдну помоћ Александра Шебеза. Овом приликом цитираћемо дио текста СЦО Благај - Купрес : "  Нажалост, у овом многострадалном купрешком селу стално живи изузетно мали број повратника који су пронашли храбрости и снаге да обнове згаришта својих пријератних домова. Највећи број Маловчана који су се данас окупили у својој цркви расијан је широм свијета, али оно што је најбитније, они не заборављају своје корјене и посјећују своје село. Управо о томе је у својој краткој бесједи говорио о. Марко. Он је окупљени народ замолио да се што чешће састају у Маловану, да обнављају своја огњишта и одржавају добре односе. Отац Милан Бужанин је у својој надахнутој бесједи говорио о Светом цару Лазару и косовским мученицима, али и о свим страдалим борцима које често заборављамо. Такође је замолио све Купрешане да се не дијеле јер једино јединство може учинити да опстанемо на овој висоравни! "  А кумови славе ове године бијаше Јелица и Зоран Дувњак-Миришанов, припремише славски колач и кољиво. За наредну годину кумови славе ће бити Борис Борић Дувњак и његова супруга Будинка. На литији учествоваше сви присутни а часни крст носише већ традиционално кум храма Драган Ваван, барјаке Светозар Светко Марић, Јован Марић унук Вуле Марића и Јово Дувњак Слободанов. Лијепо је било видјети наше соколове са колико љубави, поноса и воље учествују у литији.   Након литије обављен је парастос маловањским новомученицима.        

            Дан бијаше онакав  како се само пожељети може, сунчан лијеп, са понеким облачком, а Малован сав окићен видовданским цвијећем, узвишен, срећан што нас гледа и што се окуписмо на његовим падинама под његовим скутима, код цркве Лазарице која је прирасла уз Малован а у нашим срцима је одавно.

            Данас свима нама душа бијаше испуњена неком посебном благошћу, мирноћом, задовољством, неким посебним трептајем срца.Растасмо се са надом да ћемо се у још већем броју и са више наших потомака и наредног Видовдан окупити уродном крају.

 Ове године не бијаше трпезе љубави у Маловану, али наредне ако Бог да и то ћемо организовати уз поноћ нашега пароха Марка и његове попадије Вање, зато ја потписник ових редова започињем активност прикупљања добровољних прилога за наредну годину, сви који су заинтересивани могу у инбокс Малован нета да приложе за трпезу љубави за наредну годину у Маловану и њихово име ће бити објављено:

1. Зоран Дувњак                              50 КМ,

2. Борис - Борић   Дувњак              50 КМ,

3. Давид Луке Дувњак                     50 КМ,

4. Мара и Неђо Кнежћ                    50 КМ (уплатили код Зорана Дувњака),

5.Mилан Баришић                          50 КМ,

6. Драган Ваван                             50 КМ (уплатио код Зорана Дувњака),

 

 

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари