/ Kупрес-РС 16.06.2019. године / Купрешки Срби достојанствено, свечано и са више духа и елана него уобичајено обиљежише Духове, славу храма и сеоску славу, а ове године обиљежише и 27 годиишњцу формирања 7. моторизоване бригаде ВРС.

Духови, слава храма и села
17.6.2019.

У храму Свете тројице у Новом Селу, поред нашег пароха о. Марка свету литургију служише о. Славиша, нама толико близак  парох из Бугојна и о. Драган Матић, парох са Пала наше горе лист,  уз свесрдну и већ традционалну помоћ Александра Шебеза, ломљен је славски колач и обављена традиционална литија око храма. Ове године је било много више вјерника него претходних година тако је да наш храм био пун вјерника, а доста их је остало и вани јер сви нису могли да уђу у храм колико је био попуњен, доста младих брачних парова са дјецом похитало је свом храму, као и оних старијих да тамо гдје су њихови корјени прославе, славу храма и села.

Након литургије парох о. Драган је одржао пригодну бесједу, захвалио се својим купрешанима, комшијама и пријатељима и свима онима који су из  далека дошли у свој родни крај да се помоле драгом Богу у свом храму, обиђу гробове својих најмилијих а и да се сретну и поздраве са старим комшијама, пријатељима и кумовима. Ова парохија је мала, људи скромних могућности али ипак велика срца колико могу помажу своју цркву. Након литургије одржан је парастос свим погинулим цивилима и војницима протеклог отаџбинског рата. Захваљујући агилности наше попадије Вање и благајских сестара а под будним оком о. Марка организована је пребогата трпеза љубави којом прилико су сви гости имали част да ручају, освјеже се и уз хладно пиће попричају једни са другима о некадашњим временима, помену предаке, комшије, кумове...

Такође је у организацији општинске борачке опганизације под предсједништвом Шпире Кнежића, уз саорганизацију општинских борачких организација Шипова, Мркоњић Града и Рибника, чији војни обвезници су попуњавали нашу 7.МТБр обиљежи се 27. годишњицу формирања бригаде, положише се  вијенци на споменик палим борцима и цивилима. Вијенце су положили представници Борачке организације РС, општине и ОБО Купрес, општине и ОБО Шипово, општине и ОБО, Мркоњић Град и општине и ОБО Рибник, затим представници официрског кадра 7. МТБр, 30 дивизије, као и представници новоформираног завичајног удружења купрешана „Међаш". Окупљеним припадницима бригаде и породицама палих бораца и цивила, пригодним ријечима обратили су се предсједник ОБО Шпиро Кнежић, начелник општине Купрес Гојко Шебез, а о ратном путу бригаде говорио је њен официр, начелник и командант, наш легендарни ратни „мајор Шукеровић“, Дане Марић.

 

У нади да ћемо се поново на Купресу видјети за Видовдан у Маловану, Илиндан у Равном и Пантелидан у Вуковску много поздрава наши драги земљаци ма гдје били.

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари