10. авг 2010.

Ђајићи – Зјајићи: Поријекло и вријеме појаве на Купресу

Као што се из самога наслова види, овај материјал о поријеклу Зјајића (старо презиме Ђајићи) писан је уз писмо које је аутор упутио католичком свештенику Господину Џаји Опату Мирославу, у циљу доказа господин Џаји и доктору Драгановићу да нису у праву када у својој књизи Са Купрешке Висоравни (изданој 1970. године) хоће да побију констатацију Боривоја Милојевића, изасланика Српске Академије наука, који је 1920. и 1921. године пописао поријекло становништва на Купресу и констатовао да Ђајићи у Г. Маловану потичу из Херцеговине и да су ту од почетка XVII вијека.

Балада „Шуичкиња Мара" или „Грађа за леп српски роман"
18. јул 2010.

Балада „Шуичкиња Мара" или „Грађа за леп српски роман"

Два пута у размаку од једне деценије: 1829. и 1838. године, на два поприлично удаљена краја на просторима где је тада живео српски народ, на Космају у Шумадији н у Сињу у Далмацији, Вук Караџић се срео са једним истоветним народим мотивом. Два момка се истовремено заљубљују у једну девојку, а она воли обојицу и не може да се одлучи кога да изабере. Онда све троје налазе решење. Договоре се да се девојка попне на врх планине, а да они остану испод планине и да, кад им девојка да знак, потрче, па ко први стигне до циља — девојка ће бити његова. Трка се трагично завршава. Заљубљена срца двојице младића не успевају да издрже паклени напор трке уз стрмину и падају мртви, један надомак циља, а други на циљу. Ни девојка у том тренутку не може да поднесе несрећу која се неочекивано догодила, а којој је она била узрок, па се истог тренутка убија.

Вуковска црква
20. јул 2006.

Вуковска црква

Тачно је да је вуковска црква Благовештења Пресвете Богородице, сазидана 1860. године, једна од најстаријих хришћанских богомоља у овом делу Босне, стекла законске услове да буде проглашена за споменик културе и да се о њој брине држава. Ова црква је тај статус заслужила због своје старости, архитектуре и историјског значаја.