Маринко Марић маловањски кнез
07. феб 2015.

Маринко Марић маловањски кнез

Марић Маринко звани Кнез или Горетић (на овај други надимак се мало и љутио), како су га многи маловчани звали, био је један од најомиљенијих и најпризнатијих људи међу маловчанима а и купрешкој висоравни. Рођен 20-и неке године прошлог вијека, о њему су многе приче испричане, био је шерет, знао се нашалити, али исто тако и помоћи својим комшијама, пријатељима, знанима и незнанима, имао је и кумова више него можда и један маловчак, коме је год требало да се вјенча на брзину Маринко се ту нашао да буде кум, могим дјечацима је баш он био узор. Током дугих зимскик купрешких ноћи када бура дуне и суне, направи сметове велике и по неколико метара, када прекине саобраћај Купрешким пољем код Маринка су многи путници намјерници потражили спас, огријали се, нахранили, напојили, преноћили, и све, нормално, без икакве новчане накнаде, а о изненадним гостима се највише у то вријеме бринула Маринкова маћеха Влајка, коју је он посебно цијенио, више него неки што су пазили рођене мајке.О Маринку је тешко писати а да се нешто не заборави, а био је маловчак, увијек је то истицао и волио је Малован.

Autobuska linija Kupres-Sarajevo svaki dan u 06,00 sa Momom Bukaricom, Tadijom i Jovicom
17. јан 2015.

Autobuska linija Kupres-Sarajevo svaki dan u 06,00 sa Momom Bukaricom, Tadijom i Jovicom

Osamdesetih godina prošlog vijeka mnogi se sa smiješkom na licu prisjećaju i komentarišu bilo neko lijepo vrijeme, najljepše, možda jeste možda nije... Za mene i moju generaciju, odnosno one rođene 50-tih i 60-tih stvarno bijaše lijepo vrijeme. Moja generacija je završila srednju školu 1980. godine i mahom svi upisasmo fakultete, najviše nas u Sarajevu, manje u Banjaluci, Beogradu, Zagrebu, Osijeku. Te ili sljedeće godine, zavisno od toga da li smo išli u JNA, mnogi iz Malovana i krenusmo na studije u Sarajevo, a među njima Anđelka Marić, bila jedan od najboljih učenika u našoj generaciji, Boja Vavan takođe odličan učenik, Jelica Kanlić, Zoran Duvnjak, Mirjana Duvnjak, Bogoljub Duvnjak, Nenad Marić, Rajko Marić je već studirao u Sarajevu kao i Niko Bajilo, dok je Zjajo Milan već završavao, Nikola i Radivoj Duvnjak već završili.

Владе-Владица Драгомиров Дувњак, човјек и ловац од главе до пете
16. јан 2015.

Владе-Владица Драгомиров Дувњак, човјек и ловац од главе до пете

Дуго размишљам како да од заборава отргнем још једног маловчака за којега многи сматрају да је човјек од посебнне сотре, истиче се многим стварима веома поштен, скроман, доброг срца-широгрудан, а прије свега велики зналац лова дивљих животиња и њихових ћуди а посебно у своје вријеме специјалиста за вукове.

На гробу Душана Дуде Дувњака изникла  јабука
05. окт 2013.

На гробу Душана Дуде Дувњака изникла јабука

На гробу нашег Дуде израсло велико стабло јабуке и на њему велики, лијепи плодови јабука који на јесењем купрешком сунцу почињу да румене. У овом гробљу а и шире нисам чуо да је израсла самоникла јабука на гробу и да је толико нарасла и рађа плодове.

Kошевина на Купресу
12. јул 2011.

Kошевина на Купресу

Симболично, кошевина на Купресу почињала је одржавањем Стрљанице, која је некад организована за Видовдан а касније првом недјељом мјесеца Јула. Стварни почетак кошевине обично је почињао почетком јула, кад би трава дозрила, око Петровдана, а завршавало се крајем августа, око Велике Госпојине. Ако су чести кишовити дани, сезона кошевине отегла би се и дуже.