Рајко Марић, живи у Канади и Давид Дувњак, живи у САД, други дан Видовдана освојеше врх Малована, иако не баш млади, али очито у доброј кондицији и на тај начин остварише своје снове сањане далеко од завичаја.

  Не попети се на Малован за живота је велика грешка, да не кажем грехота
30.6.2024.

У Маловану постоји прича која се преноси са кољена на кољено, а надајмо се да ће се и даље препричавати. Наиме Аћим Дувњак када је био у поодмаклим годинама живота и на смртној постељи говорио је да му није жао умријети али имаше једну неостватену жељу а то је да се за вријеме свога живота никада није попео на врх Малована. Зато Маловчани воде рачуна о наведеној чињеници. 

Тако и данашњи јунаци ове приче Рајко Марић Стојанов, мада га многи више памте као Весин и Давид Дувњак Ненадов јутрос 30.јуна из Марића долине кренуше  око 6 сати и врх Малована освојише га око 9 сати. Испунише своје жеље, мада је Рајко у младости више пута ишао на Малован, док је Давид рођен и  одрастао у Америци није до сада имао прилику да освојио Малован. Када се попеше  послаше ми неколико фотографија које свједоче њихов подухват.

Ових дана око Видовдана многи дођоше у Малован да присуствију Слави наше Лазарице и Малована и јубилеју, 50 година од како постоји. Другу жељу многи такође испунише као што су Рајко и Давид. Јуче су на Маловану били једна група Маловчана потомака поменутог Аћима Дувњака из рода Твртковића, а на сам Видовдан на Малован изиђе унук Душана и Анице Канлић са својим пријатељима који дођоше чак из Новог Сада.

Вјерујемо да ће и остали Маловчани који бораве у родном селу освојити врх Малована, као и много пута раније.

Нека је са срећом свима нашим јунацима ове приче који се попеше на врх нама најдраже планине и осмотрише Милач који кривуда кроз Купрешко поље, затим Равањско, Вуковско, Благајско поље, врхове Виторогу, Осјеленицу, Словињ, Цинцар, Радушу, Стожер, Плазеницу...

 

Зоран Дувњак 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Хвала Јелице грешка исправљена.
Зоран Дувњак, , 30. јун 2024.
Rajko Maric i David Duvnjak
Jelica, B Luka, 30. јун 2024.

Facebook коментари