За Видовдан ове 2023. гидине разговарало се о градњи сеоског дома, идеји старој неколико деценија, да се у близини наше Лазарице крене са изградњом објекта који би служио нашем народу приликом разних окупљања.

Изградња сеоског дома од идеје до реализациjе
20.7.2023.

Поштовани посjетиоци Малован нета и остали грађани који водите порјекло из Малована и којима је завичај у срцу,
 Обавјештавамо вас да је и ове године, како то традиција налаже, одржана литургија у цркви у Д. Маловану, поводом Видовдана коме је иста и посвећена. И ове године окупио се значајан број вјерника, преко 230, углавном из расејања. И ове године , као што зате и у чему сте у великом броју узели учешће, у виду донација, организован је ручак за све посјетиоце. Ручак је служен под шатором. Временске прилике нам нису биле наклоњене, што је добрим дијлом утјецало на расположење гостију и дужину дружења. Наиме,било је доста хладно вријеме, уз кишу , ношену вјетром што је поприлично стварало неугодности. 
Понукани напријед наведеним, као и идејам која се раније јавила група људи се састала у просторијама куће Давида Даде Марића, оформила Иницијативни одбор за изградњу Сале за састанке, разним поводима,од Прославе Видовдана, сахрана , давање помена, а ако Бог да и црквенвених вјенчања и крштења. Иницијативни одбор формиран је у саставу : Дувњак Радивој- предсједник, Ваван Драган, Дувњак Недељко/ Петрин/,  Зоран Дувњак, Богољуб Дувњак, Рајко Марић Весин, Боро Марић Дакићев , Мирко Дувњак син Славка Ђућкова из Енглеске- чланови.

На састанку је закључено да сви гости, домаћини , учесници прославе Видовдана и дргих догађаја , заслужују бољи третман и услове у обезбеђења пристојне сале, намјештаја и опреме те питке воде и мокрог чвора .

На састанку су усвојени и одређени закључци   чланова Иницијативног одбора. Закључено је да се, због једноставнијег и бржег поступања, иде у изградњу Сале на земљишту  које се налази са јужне стране црквене ограде до пута . У том циљу задужен је Предсједник иницијативног одбора да контактира породицу Момчила Марића с циљем куповине земљишта потребног за ту намјену. 
Такође  , закључено је да се сгледају техничке и друге могућности да се доведе вода из Долине за потребе објекта. Такође, закључено је да се сви чланови одбора ангажују на изналажењу средстава, новчаних прилога, материјалних средстава и услуга које би биле усмјерене у изградњу сале.

Уједно вас обавјештавамо да је до сада обављен разговор са породицом пок. Момчила Марића и постигнут договор  да нам уступе потребно земљиште по цијени од 5 КМ по м2 стим да би они уступили 1КМ по м2 као своју донацију за изградњу сале, што  смо начелно прихватили. Наведени договор би се реализовао у септембру мјесецу када они заврше оставинску расправу. Они су сагласни да ми уђемо у посјед и изводимо радове, о чему ћемо прибавити њихову писмену сагласност, прије радова. Желимо да истакнемо да смо код њих наишли на пуно разумјевање и спремност на сарадњу, на чему им се искрено  захваљујемо.
Извршили смо одређена мјерења и констатовали да можемо природним падом обезбједити воду до објекта. Наиме, висинска кота на плацу гдје планирамо радити износи , према нашим мјерењима, 1.172м а висинска кота на улазу у Хотел Чајуша  износи 1.192м, мада њима природни пад обезбеђује воду до другог спрата. Значи разлика је негдје око 25м што  је сасвим довољно. Обављени су и разговори са општинским руководством  руководством и исти су исказали спремнос, у одређеној мјери, у циљу изградње водовода.

Обезбједили смо пројекат сличне сале од Цркве у Шипрагама - Котор Варош, ради орјентације у погледу димензија и очекиваних трошкова. Њихова сала је димензија 7,5џ17м . Из разговора са њима сазнали смо да сала може примити око 120 гостију а да је шира1,5 или 2м столови би се могли поставити у облику ћириличног слова " Ш " и у тој варијанти добили би још око 60 мјеста . Вањски изглед, тлоцрт темеља и приземља као цјену радова даћемо у пеилогу. Цјеновник/ укупна вриједност инвестиције/ је дат на бази цијену из 2013 године. Драган Ваван ће обезбједити  машине за уређење плаца / насипање, копање темеља и насипање темеља/ што ће такође представља значајну ставку.

Очекујемо да се активно укључите и у давању идеја и сугестија у погледу свега иснешеног. Спремни смо да их све размотримо и размјенимо мишљења.

О свим нашим активностима, прикупљеним срествима, радовима и трошковима редовно и благовремено ћемо вас информисати. За ти сврхо отворићем посебан жиро- рачун.

Надамо се да ћемо уз Божију помоћ, наше ангажовање у складу са нашим могућностима и уклучивање наше дијаспоре успјешно завршити овај пројекат. План је да се, прије зиме , изврши уређење плаца и излију темељи са мртвом плочом тако да би,уколико то урадимо, реално било да наредни Видовдан прославимо у нашој Сали.

 

 

 
Малован.нет

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Sretno, podržavao u cjelosti
Stana Marić rodj. Duvnjak, Sydney, 15. авг 2023.
Pozdrav mislim da bi trabalo velicinu povecati na 20M sa 10m da bi se dobilo jos prostora izmedju kuhinje i sale postaviti sank sa friziderima za pice mogo bi se napravit ulaz iz kuhinje i sanka isto tako na desnoj strani ostaviti ulaz kuhinja sala toilets bi trebali biti veci mozda u ovome toilet do kuhinje postaviti i tus jos jednom puno pozdrava za sve .
Mirko, Maric, 14. авг 2023.
Са великом радошћу прочитах до краја овај текст и са великом радошћу очекујем почетак радова. Нека је срећан рад на реализацији пројекта који је од велике важности за Маловчане.
Валентина, , 24. јул 2023.

Facebook коментари