Дана 18. и 19. јуна једна група планинара из Чачка на челу са нашом маловањком Данијелом Марковић дјевојачки Дувњак боравила је на Цинцару и Маловану.

Планинари  ПД "Каблар" и "Рујно" из Чачка попели се на Цинцар и Малован
19.6.2021.

Лијепо је било дружити се са планинарима који круже бившом нам земљом и савладавају врхове планина. Тако ми се  ових дана јавила наша Маловањка и купрешка Данијела Марковић Дувњак кћерка Илије и Саре са питањем да ли би им се придружио у походу на планину изнад нашега села Малован. Са задовољством сам прихватио и успјешно смо савладали врх Малована 1826. метара над морем. Дан прије експедиција из Чачка је савладала цара над царевима у нашем региону Цинцар 2006. метара над морем гдје им је домаћин било ПД из Ливна а водич им био Тони Михаљевић, који је и данас са нама био на врху Малована. Искусна дружина из Чачка је доста лако савладала како Цинцар, тако и Малован. Након Малована добро расположена дружина из Чачка је посјетила стари римски Мост на ријeци Шујици а у повратку Јањске отоке код Шипва.

Укратко смо госте упознали са географско-историјским карактеристикама нашега краја, гдје вијековима живјеше горштаци које је шибала бура и мећава,  јаке кише, љети жега а остали су и опстали. На Марину поду смо им препричали љубљвну причу о Шујичкињи Мари, а Данијела одрецитовала поменуту пјесму у десетерцу. Такође смо разговарали о тешком животу нашега човјека о одјећи, обући и једном одјевном предмету који су цуре удаваче плеле пред удају и маштале, те поменули да се један примјерак тога одјевног предмета откупљен у Доњем Маловану 1926. године налази у Земаљском Музеју у Београду.

Један угодно проведен дан хвала вам на посјети Чачани и дођите нам опет.

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Знам Перо, аустријске карте кажу 1828 метара а југословенске 1826, живио и видимо се па макар на Марину поду, али ето у 60-тој години живота се још једном попех на Малован.
Зоран Дувњак, , 22. јун 2021.
zorane, malovan je visok 1.828 m hvala petar duvnjak linz, austrija
petar duvnjak, austrija, 21. јун 2021.

Facebook коментари