Дана 18. Маја 2019. године обављена је екскурзијa за дјецу са Купреса, коју су организовали и финансирали, скупа са својим пријатељима, свештенци брађа Туркић о.Симон и о. Саша, док је вођа пута био наш парох о. Марко Ђурић.

Екскурзија за дјецу са Купреса
18.5.2019.

Дана 18. Маја 2019. године обављена је екскурзијa за дјецу са Купреса, коју су организовали и финансирали, скупа са својим пријатељима, свештенци  брађа Туркић о.Симон и о. Саша, док је вођа пута био наш парох о. Марко Ђурић. „Поред акције Божићни дари за дјецу са Купреса, коју већ традиционално обављамо  сваке године, од ове године и екскурзију за дјецу са Купреса, која ће увијек бити бесплатна, ћемо такође ако Бог да организовати сваке године, на свом Facebook профилу објавио је о. Саша Туркић.

Дјеца су  посјетила српску цркву у Ливну и поклонла се костима светих ливањских новомученика, чији домаћин је био о. Предраг Црепуља, који им је одржао предавање о историјату православне цркве у Ливну и страдању Срба ливањског краја. Након Ливна купрешка дјецасу посјетила у селу Обљај код Босанског Грахова родну кућу српског јунака Гаврила Принципа а домаћин им је био Гаврило Миле Принцип.

Из Грахова наш весели и жељни знања о ширем завичају караван  долази у Дрвар гдје их је угостио  свештеник о. Синиша Сердар, а након тога у средњовјековни српски Манастир Рмањ код Мартин Брода, који је посвећен св. Николају Мирликијском подигнут 1443. године, као и слапове ријеке Уне једне од најљепших ријека не само Босне и Херцеговине него и шире.

Пошто су посјетили Мартин Брод наши млади купрешани предвођени својим парохом о. Марком обиђоше и  свети манастир Веселиње код Гламоча гдје их је дочекао и угодан боравак им пожелио о. Срђан Белензада, а након Гламоча упутише се ка родном Купресу пуни утисака и тако окончаше једну лијепу руту путовања и обиласка културно-историјских споменика ширегзавичаја.

Поводом ове дирљиве и поучне и екскурзије огласи се  и домаћин у Обљају  Гаврило Миле Принцип потомак Гаврила Принципа чије утиске  у цјелости преносимо:

„Данас сам заиста био неизмјрно срећан, због доласка српске дјеце са Купреса, у родну кућу Гаврила Принципа. На један од битних темеља наше богате историје. Надам се да су ти мали велики људи понијели са собом дио тога што сам им рекао о великом Гаврилу и његовом животу, његовом историјском путу од Обљаја до вјечности. Хвала им што су били стрпљиви и слушали стојички шта сам говорио и ако је било по доста хладно. Хвала у првом реду Господу Богу који је дао моју браћу у Христу свештенике Симон Туркић и О.Саша Ј. Туркић који су урадили и раде много тога да српска дјеца Купреса не заостају за дјецом из велеграда . Који су обезбједили средства да ова дјеца виде мало свјета. Хвала Оцу Марку, купрешком пароху, који се о овој дјеци брине као о рођеној и који их је довео у Обљај. Надам се да ће и у будуће овај темељ бити узлетиште за све младе који у Гаврилу виде истинског јунака и борца за боље сутра. Наше сутра.“

На екскурзији је било  40 дјеце из Вуковска, Равног, Мушића, Малована, Благаја, Мрђеноваца, Новог Села, Шеменоваца и Ћемалића те неколико родитеља као и вођа пута о. Марко и попадија Вања.

Још једном да поменемо приложнике за екскурзију а то су:

1. Драшко Ждеро 300 КАН долара,

2. о. Симон Ј. Туркић 500 км,

3. о. Саша Ј. Туркић 532 км,

4. Бранко Иванковић 100 км,

5. Александар Шебез 50 км,

6. Перо Лугоња 50 км,

7. Мићо Матић 200 км,

8. Анонимна Српкиња из Чикага 230 америчких долара,

9. Цвијета Вујиновић 100 УСА долара,

10. Саша Тривуновић 100 км,

11. о. Миодраг Копања 100 км,

12. Десанка Туркић 100 км,

13. о. Марко Ђурић са породицом храна и пиће за све учеснике екскурзије,

14. Јесењин Туркић 50 км,

15. Перо Перица Глишић 100 КАН долара.

Хвала свима и Бог вас благословио.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари