У  вријеме када православни хришћани прослављају најрадоснији хришћански празник – Васкрсење Господње, купрешки Срби затечени су вандалским чином који се десио у периоду између Великог петка и Васкршњег уторка. Најстарији сакрални објекат на Купрешкој висоравни, црква Благовијести Пресвете Богородице у селу Доње Вуковско, обијена је и оскрнављена.

Оскрнављена црква Благовијести Пресвете Богородице у Доњем Вуковску
5.5.2019.

Разбојници су поразбијали сва прозорска стакла на цркви, провалили и у потпуности девастирали унутрашњост цркве. Насилно су извађене и уништене иконе из старог иконостаса, остали инвентар је оборен, поломљен и разбацан. Из цркве ништа није однесено, и ова ружна порука коју су починиоци хтјели оставити малобројним српским повратницима на Купрешку висораван је потпуно јасна.

Парох благајски, јереј Марко Ђурић, напомиње да ово није први случај скрнављења Доњевуковске цркве. Црква је оскрнављена и прошле године у јулу, али и претходних година. Ипак, ово је први пут да је уништена унутрашњост цркве. Раније се све завршавало на разбијеним прозорским стаклима. Случај је пријављен полицији и инспектори из Полоцијске станице Купрес су извршили увиђај. Нажалост, починиоци ранијих недјела никада нису пронађени, али остаје нада да ће овога пута бити другачије јер су у цркви пронађени трагови који би могли довести до починилаца овог немилог догађаја.

Јереј Марко Ђурић напомиње и моли огорчене купрешке Србе да остану мирни и да не гаје мржњу у својим срцима у овом празничном времену љубави, мира и праштања. Сам је распети Господ говорио: ,,Опрости им, Боже, не знају шта раде!''

Такође преносино саопштење СЦО Благај Купрес у вези чишћења храма у Доњем Вуковску.

***

Данас(05.05.2019) је успјешно спроведена акција чишћења порте и цркве Благовијести Пресвете Богородице у Доњем Вуковску, која је оскрнављена током васкршњих празника. Захваљујемо се православној браћи из Бугојна, Милојку Вујићу, Милану Топићу, Слободану Савковићу и Горану Јефтенићу, који су са својим парохом, протојерејем-ставрофором Славишом Ђурићем, дошли да дају свој допринос и помогну у санацији посљедица напада. Такође, велику захвалност дугујемо и домаћинима из Благаја: Стојану Ковачићу, Слободану Зубићу, Марку Милишићу, Анђелку Пивачу, Драгану Милишићу и Маринку Боснићу, који су данас стали уз свог свештеника и несебично помогли у радовима. У времену празновања Васкрсења Господњег, времену мира, љубави и праштања, ови људи нас подсјећају да никада нећемо бити сами и да на Купресу имамо живу Цркву којој напади не могу ништа.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ!

 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари