(Купрес, РС 28.04.2019. године) Васкрс на Купресу 2019. године, када се обиљежава 8 вијекова од самосталности Српске Православне цркве, купрешки Срби прославише, традиционално и уобичајено након васкршњег поста.

Васкрс 2019. године, Христос васкрсе-ваистину васкрсе
29.4.2019.

На Купресу ових дана дуваше јако југо, али на Васкрс, вјетар утихну и сунце прогрија, тако да  вријеме ипак би угодно.  Наш  парох Мако Ђурић и овога Васкраса је служио литургију у храму Свете Тројице у Новом Селу уз  асистенцију и свесрдну помоћ Александра Шебеза, младе и веома ангажоване попадије која улогу попадије обавља беспријекорно, те још једног дијела вјерника. Храм бијаше препун вјерника који живе на Купресу, као и оних поријеклом са Купреса али се за празнике окупе у родном крају, углавном омладине, цура, момака, младих брачних парова са дјечицом љепота једна.

Након литургије, парох Ђурић, већ традиционално, скупа са неколицином домаћих момака организује  избор најљепше бојеног и најтврђег јајета, те  дружење и угодан разговор уз васкрпња јаја, колаче, слаткише сок и домаћу ракијицу, тако да је било сасвим угоднo. 

Најљепше бојено јаје имао је Александар-Лерко Вулин Марић, друго мјесто освојио   је Виктор Марић, док је трећа била већ традиционално међу прва три мјеста Кристина Попадић. У такмичењу за најтврђе јаје највише успјеха имао је Маринко Ждеро, друго мјесто Момир Марић, док је треће мјесто заузела Вања Ђурић.  Парох Ђурић са легендарног Озрена сродио се  са нашим горштацима, прихватили они њега и он њих.

Други и трећи дан Васкрса парох Ђурић ће обићи своје парохијане у Маловану, Равном и Вуковску  те служити литургију и бити им на услузи.

Успио сам крочити и до стаза дјетињства Доњег Малована, да својој дјеци још понешто објасним о родном крају, о мјесту одакле су им корјени. Добро су зарасле стазе дјетуњства многих мојих маловчана, зидови међаши оронули, још понека кућа се срушила, као што је стара родна  кућа Милоша Милошице Дувњака, коју је зуб времена, послије много година одољевања,ипак  привезао за земљу. Од наших Маловчана  видјех понеког, видим поново се нешто деминира у Доњем Маловану, питам људе, шта сада деминирају на Влаћковом кланцу и Шладановим близанцима и Рађеновом армену само одмахују руком и говоре : „Тако је код нас ј... ти нас то је Босна“. Aj  добро је колико год да се скине мина битно је. Једино ново шта видјех су вјетрењаче на Боровој Глави, лијепо се виде из Малована и окрећу, раде, ајд нека је нешто и позитивно у овој нашој, њиховој, ничијој, свачијој ал ипак родној Босни па каква је таква је ту поникосмо и наша је.

Све у свему лијепо је било боравити у нашем завичају, видјети се са драгим људима, по коју прозборити, присјетити се наших предака, наше традиције, нашег Православља.

Још једном искрени поздрав уз наше ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ-ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари