Дужи временски период постоји идеја да се формира Завичано удружење купрешана. Дана 16.02.2019. године у Бања Луци се састао иницијативни одбор са циљем да се утврде полазне основе за израду потребне документације, назива, сједишта, органа и припреми одржавање оснивачке скупштине удружења у Бања Луци.

Одржан састанак иницијативног одбора за оснивање Завичанјог удружења купрешана
16.2.2019.

Одржан састанак иницијативног одбора за оснивање Завичанјог удрижења купрешана радног назива „МЕЂАШ“ са сједиштем у Бања Луци.

Као што је већ најављено након 15. Сабора купрешких Срба и иницијативе да се формира Завичано удружење купрешана, дана 16.02.2019. године (други дан Сретења, можда и ту има неке симболике) у Бања Луци се састао иницијативни одбор којем су присуствовали Перо Лугоња, Милена Марић, Мирко Матић, Александар Лугоња и Зоран Дувњак. Циљ је био да се утврде полазне основе за израду потребне документације, назива, сједишта, органа и припреми одржавање оснивачке скупштине удружења у Бања Луци. Цињеви оснивања Удружења између осталог су:

  • Повезивање купрешана, њихових потомака, пријатеља, како у завичају тако и широм свијета од Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Америке, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Европе и других дестинација гдје егзистирају наши људи, а корјени им сежу из Равоног, Вуковска, Малована, Рилића, Бућоваче, Растичева, Благаја, Новог Села, Шеменоваца, Бајрамоваца, Баљака...
  • Заштита статусних, имовинских и других права у завичају,
  • Очување и афирмација културе, обичаја, и других вриједности купрешких Срба,
  • Дружење и његовање традиције,
  • Израда публикација, књига и других докумената важних за очување традиције, народне ношње, писане ријечи, идентитета нашега човјека горштака купрешака,
  • Заштита споменика културе, као и других знаменитости као што су вјерски објекти, гробља...
  • Друга питања која ће бити детаљно регулисана нормативним актима удружења.

Драги наши купрешани, како у Бања Луци већ постоје и егзистирају Завичајна удружења личана, херцеговаца, славонаца,  петровчана, дрварчана, гламочана, граховљана зашто и ми купрешани неби имали своје Завичајно удружеље гдје би се састајали, дружили, проводили слободно вријеме, гдје би наши потомци добијали више информација о својим корјенима и прецима,  а зашто не и упознавали  и склапали нова пријателјства па  и бракове.

Овим путем вас позивамо да нам се придружите и својим сугестијама, приједлозима, прилозима и другим видовима помогнете да успоставимо своје Завичајно удружење купрешана „МЕЂАШ“.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Lepo,covek koji ne zna svoje korene, i pretke ,kao da nije ni ziveo...
Ilija,Luke,Cevap, Beograd, 17. феб 2019.

Facebook коментари