Дванаест година се дружи са вама Мalovan. nеt, разгледница из родног краја, локалитета који највише волимо, гдје смо рођени, одакле смо пошли и увијек се враћали, бар у мислима, сновима, сјећањима, ту су наши корјени и корјени наших предака, наши јунаци Лазица, Владица, кнез, Митар, Тришко, Вукан, Јеремија, Диоган, Јовацан, Цвијо...

Мalovan.net дванаести рођендан
4.10.2018.

Дванаест година се дружи са вама Мalovan. nеt, разгледница из родног краја, локалитета који највише волимо, гдје смо рођени, одакле смо пошли и увијек се враћали, бар у мислима, сновима, сјећањима, ту су наши корјени и корјени наших предака, наши јунаци Лазица, Владица, кнез, Митар, Тришко, Вукан, Јеремија, Диоган, Јовацан, Цвијо... и многи други бијаше рођени и живјеше испод планине Малован у два села под њим Доњи са јужне стране а Горњи са сјевера на купрешкој висоравни, ободима Купрешког поља, јадранској и црноморској вододјелници у Југозападној Босни.

Драги поштоваоци  25. oктобра 2006. године, наш сајт Мalovan.nеt, угледао је свјетлост дана  захваљујућу прије свега Драгану и Марку Вавану, Мирку и Милану Дувњак, Јови-Јоши Марићу из Енглеске, а одакле би ако не маловчани из Енглеске, има ту неке симболике. Техника и технологја је у сталном прогресу и електронске могућности се веома брзо мијењају, многе ствари брзо застарјевају, долазе нови профили facebоok, twiter и многи тако се и наш и ваш сајт Малован нет  усавршава  и прилагођава, како би био актуелан и доступан свима вама који желите да се информишете о новостима у завичају, родном крају.

Тако је, као што сте, надамо се и примјетили, од августа мјесеца у оптицају андроид апликација http://www.malovan.net/android/ Malovan na internetu, Малован у срцу, коју можете скинути са интернета и у сваком моменту имати најсвјежије информације, прегледати све наше рубрике којима смо жељели  и успјели да освјежимо памћења, а истовремено да што више забиљежимо о нашем и вашем вољемом Маловану.  

У рубрици приче из Малована презентирано је доста разних прича и пјесама које се односе на живот, рад и досјетке наших горштака, рубрици традиционални рјечник објаснили смо и свакодневно објашњавамо  и описујемо разне алатке за рад које су одавно престале бити у употреби. Преко књиге гостију годишње прође више  ваших обавјести, поздрава, информација, честитки, саучешћа, размјена адреса и слично. Додуше ове године мање из већ наведеног разлога више друштвених група.

Након дванаест година, када се осврнемо, много тога  је урађено  а све у циљу да смо ближи, иако нас стотине хиљада километара дијели, а расути смо по цијелом свијету, али једно нас увијек веже а то је родна груда, односно наш Малован.

Поред сајта успјешно функционише и face book Malovan na internetu, на којој смо сви заједнички много активнији јер је такав медиј, много једноставнији, приступачнији, савременији и лакши је за комуницирање, већина нас има свој facebook профил, а од прошле године извршено је побољшање протока информација и увезивање сајта и facebook профила, на што сте сви већ навикли.

Колико год можемо трудимо се да вам пласирамо правовремену и квалитетну информавију из родног краја као и много лијепих фотографија које са посебном пажњом, радошћу а веома често и сјетом прегледамо, Такође смо протекле године обишли и фото и текстуални обиљежили значајне догађаје као што су Духови и Петорвдан у Благају, Видовдан у Маловану, Молитва и парастос свим православним Србима на Дебелом брду код Новог Села, коју већ традиционално обављају и обиљежавају свештеници браћа Туркић, Илиндан у Равном, Пантелиндан у Вуковску, Поред догађаја из родног краја, захваљујући првенствено нашим људима међу којим је Јово Бајић редовно смо пропратили традиционалне купрешке саборе, који су ту негдје врсници нашем сајту, а одржавају се сваке године наизмјенично у Београду и Новом Саду. Пропраћен је и овогодишњи 15. јубиларни у  Сурчину  код Београда 5. октобра.

 Многи маловчани нас и напустише, умријеше, одоше на онај свијет, а и то нас све на крају чека, када год можемо одемо на наша гробља да упалимо свијеће и помолимо се за њихову душу, многа огњипта се угасише и од оно мало маловчана што се вратише. Ове године нас напустише  Боја Канлић звана Бојица мајка Цике, Бате и Верице Канлић, Станко Марић звани Дебели родом из Занаглине а много био везан за Малован муж Миле Давидове, ако некога не поменусмо није намјерно.                                                          

На крају шта рећи, дванаест година смо заједно, зар је мало,  нашем сајту желимо  још много година постојања и праћења живота и рада наших маловчана, њихових комшија и пријатеља, јер овај сајт је ширио и шири љубав, пријатељство, добре односе и вибрације, а веома често и носталгију за људима, крајем, обичајима, али ипак уз пјесму као што је она нашега Ђоке Марића каже: „  Нек одјекне пјесма до небеса нема љепшег града од Купреса..Недају се залијечити ране, помњем те стално Маловане“.

Да сте нам живи и здрави још година сто.

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
На многаја љета! Браво Зоране, само тако и настави.
Удружење КУПРЕС, УК, 07. окт 2018.
SUPER SVAKA ČAST
ZLATKO DUVNJAK, PODGORICA, 06. окт 2018.

Facebook коментари