Svaki malovčak kada se probudi u šta prvo pogleda, u sunce pa u vrh Malovana. I tako svaki dan, međutim, danas se mora preći više kilometara, stotina a nekada i hiljada kilometra da bi se došlo i popelo na Malovan. Malo ih je koji se nisu popeli vrh Malovana ali ih ipak ima, to je vječiti izazov koji traje i traje, ali...

Pohod na vrh Malovana 1826. metara, vječiti izazov
5.9.2017.

 

Krenusmo ka Malovanu, Anđelko-Učo, Radovoj-Radovan Lukin, Sandokan-Boro Mirkićev i ja Zoran Mirišanov da se podsjetimo mladalačkh dana i popnemi na vrh Malovana. To je bio cilj i želja mnogih malovčana i većina ih je i ostvarila tu želju. Tako i priči uz Malovanjke doznah da nekim malovčanima to penjanje na vrh Malovana bijaše i neostvarena želja, tako je Aćim Duvnjak na umoru na smrtnoj postelji pozvao svoje najbliže i najrođenije da im nešto kaže, a oni puni iščekivanja naćulili uši kad Aćim reče: Dragi moji moja neostvarena želja je ta da se nikada u svom životu nisam popeo na vrh Malovana a evo kraj se primiče, zato vi nemojte sebi dozvoliti da se na Malovan ne popnete". Ko je najmlađi malovčak koji je savladao vrh Malovana još ne znamo, možda će se neko javiti da obznani a najstariji koji je bio na vrhu Malovana je Dušan Duvnjak ( koje li koincidencije Aćimov unuk) sa 78 godina života bio na vrhu Malovana, još je živ vidjeh ga podno malovana sa sinom Svetkom i unukom Vladom. Vođeni i tom Aćimovom rječju, penjemo se ali zvizdan upekao, avgustovski dan peče a dim se prosuo po Kupreškom polju, poljanama, Šujičkom polju, jedan dim se vuče od Matraka sa glamočke teritorije a drugi od Arapovina i duvanjske teritotije te se sastaju na poljcu u Donjem Malovanu. Vidljivost gotovo nikakva od silnih požara, koji gutaju sve pred sobom a dim šire na sve strane. Nekako se dovukosmo do Rosoje tu odmorismi, pojedosmo ono hrane što smo ponijeli. Iz Rosoje gledamo vrh Malovana, kao da nam govori ," Nije baš najbolje vrijeme da mi dođete, ne vidi se ništa" a i Radivoj prozbori : "Ovaj put naš uzrast baš i nije za vrh Malovana". A penjali smo se i više puta možda i desetina na vrh Malovana tako da ovaj put odustasmo. Jedne prilike negdje osamdesetih godina prošlog vijeka Učo i ja omrkosmo na vrh Malovana i uspješno bez ogrebotine siđosmo i dođosmo kući. Ali ovaj put sa Rosoje koja je tik iznad sela ne krenusmo ka selu nego "Ko Kopčić oko Duvna", preko Peulja, Savanove lazine, Marića livada, raskršća i rampe u Malovan, (oni koji su iz Malovana sjetiće se ovih lokaliteta). I kada dođosmo bijasmo izuzetno zadovoljni jer jedan lijep dan provedosmo u zavičaju pored Malovana i u Malovanu, prisjetismo se nekih lijepih dana iz djetinjstva, kao i pomenusmo nama drage likove iz našega sela.

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Slažem se Milane, i ja sam to primjetio, u kartama je nekada stajalo 1826m vrh Malovana. Sada na vrhu stoji 1828 da li su nove tehnologije utvrdile tu visinu ili je Malovan "narastao" ostaje da se vidi, veliki pozdrav i da sljedeći put kada dođeš odemo skupa na vrh Malovana.
Zoran Duvnjak, Donji Malovan, 18. феб 2018.
Pomaze Bog dragi moji. Nazalost, sve rjedje posjecujem malovan.net ali ovom prilikom zelim da napisem da sam na vrhu Malovana (mislim da je prava visina 1826 a ne 1828) bio oko 30 puta, sto prije rata sto tokom rata. Dva puta sam dolazio iz Australije u zavicaj ali nisam uspio da odem na Malovan. Zelja mi je da se jos bar jednom u zivotu popnem na vrh sa kojeg je velicanstven pogled na mnoge vrhove Bosne i Hercegovine. Pozdrav svima.
Milan Maric, Adelaide, Juzna Australija, 18. феб 2018.

Facebook коментари