У овом дијелу сајта можете сазнати више информацијама о малованским породицама,  одакле потичу, које дијелове Малована насељавају или су насељавали, те које славе обиљежавају.

Обухваћена су сљедећа презимена: Бајило, Ваван, Деспинић, Дувњак, Зјајић, Иваз, Канлић, Колоња, Марић, Машић и Рађен...

 

Канлић

Засеок:

Канлићи

Поријекло:

Како каже др. Дувњак Канлићи су једно од три најбројиња племена која су формирала Доњи Малован. О Канићима је први писао Боривоје Милојевић у раду о Доњем Маловану. Канлићи живе у засеоку Канлићи и славе св. Великомученика Георгија-Ђурђевдан. Они су се презивали Петровићи и живели су у Јању, село Врачети (сада Стројице). побили неке буљубаше у Виторогу и побегли у околину Врлике у Далмацији. У Доњи Малован су дошли крајем 18. века, каже Милојевић.

О пореклу Канлића писао је и Миленко Кумовић, поред препричавања шта је Милојевић рекао Кумовић каже да је то јединствено презиме на Купрешком пољу и претпоставља да је изведено из неког надимка „Кане“. Међутим већа је вероватноћа да је то презиме из турске речу „канли“ што значи крв, а пошто су побили неке буљубаше онда комбинацијом турске речи и најчешћег српског завршетка презимена „ић“ дошло се до канлић. Др. Дувњак каже да ову претпоставку подржавају и неки садашњи Канлићи као што је зарија Канлић. Родоначелник данашњих Канлића из Доњег М алована је Лазо Петровић који је са својом породицом и нешто блага дошао из села Кољана код Врлике у Доњи Малован слично као и Биле Твртковић родолачелник Дувњака. Пред рат 1990. године у Кољанима је живјео један од потомака Канлића а звао се Нико.