У овом дијелу сајта можете сазнати више информацијама о малованским породицама,  одакле потичу, које дијелове Малована насељавају или су насељавали, те које славе обиљежавају.

Обухваћена су сљедећа презимена: Бајило, Ваван, Деспинић, Дувњак, Зјајић, Иваз, Канлић, Колоња, Марић, Машић и Рађен...

 

Ваван

Засеок:

Ваванова долина

Поријекло:

По предању наших прадједова, Вавани су се доселили из околине Врлике, Далмација.  Првобитно су се презивали Савани, али су по доласку у Малован добили презиме Ваван. Има неколико верзија о промјени презимена, али без писаних трагова.

Тачно се зна да су Вавани наприје населили Рилић и тамо су остали неколико година. Послије тога су прешли у Горњи Малован. У Маловану су остали до данашњег дана.

Иако су дошли међу посљедњима   у Горњи Малован, Вавани су били далеко најбројнији род у селу. Данас Вавана има скоро на свим континентима. У Европи:Аустрија, Енглеска, Њемачка, Шведска, а у Бившој Југославији скоро у свим Републикама. Вавани су такође населили Аустралију , Америку и Канаду.

У породици Ваван треба мошда напоменути два највећа рода, а  то су  Аџићи и Лазићи. Аџићи су добили надимак по Лази Аџији (1947-1927.г.) , који је био и најбогатији међу становницима Горњег Малована.

Лазићи су добили надимак по Лази, а међу у најбројнијима су „Џинићи“ , који су добилинадимак по  „Џини – Џине“, како су га  маловчани  прозвали због његове физичке снаге и конституције.

Најважнији докуменат о породици Ваван , налази се код Ваван Бојана. Наиме, Бојан је живио и радио у Сарајеву, али је као геометар пуно радио и путовао, па би често свраћао у Малован. Још као младић скупљао је „грађу“ за родослов породице Ваван. Данас је Бојан пензионер и са супругом Јованком живи у Београду.   

„Бојанов родослов“ обухвате све Ваване рођене по мушкој линији.  Тренутно је неколико Вавана укључено у прикупљању породичних података, како би  се наставио  и унапредио „Бојанов родослов“ .