Коса кованица

-

-

Свака кућа у Маловану је имала више коса кованица, односно свака мушка глава је имала бар по једну косу. Многи маловчани су веома мали почели да косе љуту купрешку траву. Најбоље кованице су у Маловану биле из Мркоњић Града Правдићке, Дувњакуше...

Косидба би поињала отприлике око Видовдана то јест послије Стрљанице-Дана косидбе на Купресу а завршавала би у касно љето јер је требало накосити доволјно сијена да би се стока исхранила.

Младићи су веома рано починјали косити јер је требало доста косаца да би се доволјно сијена прикупило. Тако да се билјежи да су неи почели косити и са десетак година живота.

Познате су у Маловану и велике мобе косаца гдје би се знало окупити о 30-40 косаца код једног домаћина како би се што више траве покосило у што краћем периоду. У таквом мобама знало се ко је косибаша, ко коси а ководу носи, али исто тако и млади неискусни косци би наилазили на велике потешкоће јер се нису најбоље могли уклопити у кошевину,  док они стари искусни би са лакоћом косили и уз пут и пјевали. Али зато су сви имали веома добре косе кованице које су углавном коване У Мркоњић Граду а куповане су на Стрљаници. Цијена косе се углавном кретала око 100 њемачких марака.