Vaskrs na Kupresu
24. апр 2011.

Vaskrs na Kupresu

Pripreme za doček drugog radosnog hrišćanskog praznika Vaskrsa počinjale su veoma rano velikim sedmonedeljnim postom. Ovaj praznik na Kupresu najčešće su zvali Uskrs. Za vrijeme posta svi ukućani morali su se strogo uzdržavati od uzimanja hrane životinjskog porijekla – mesa i mliječnih proizvoda. Od životinjskih proizvoda jedino se mogla jesti riba, a nju baš i nije bilo lako nabaviti, pa se post sprovodio u veoma oskudnim uslovima.

03. јан 2011.

Božićni običaji na Kupresu

Božić, praznik nad praznicima, u svim kupreškim selima dočekivan je s najvećom radošću. Pripreme za obilježavanje ovog praznika počinjale su šestonedjeljnim božićnim postom. To je vrijeme kada su se svi članovi porodice, uključujući često i djecu, odricali svih vrsta mrsne hrane. Tucindan, dan koga od Božića dijeli samo Badnji dan, bio je u znaku pripreme božićne pečenice. Na ovaj dan nisu se smjela tući djeca, jer se vjerovalo da će se na taj način u nastupajućoj godini izbjeći čirevi, kako na djeci tako i na odraslim ukućanima. Badnjem danu posebno su se radovala djeca. Uoči Badnjeg dana ili ujutro rano na Badnji dan iz šume je donošen badnjak i pobadan u blizini kuće da se što bolje uočava

 Domaćinstva u Donjem Malovanu 1992. godine
19. дец 2010.

Domaćinstva u Donjem Malovanu 1992. godine

U Donjem Malovanu pred sami početak rata 1992. godine živjelo je 79 domaćinstava, koja su dočekala taj nesrećni rat i svaka na svoj način loše prošla. Ovaj spisak, nakon povratka u Malovan sačinili su Leko Momčila Marić i Marinko Sime Marić. Spisak je napravljen po zaseocima počevši od Privije a završivši sa Jovića krajem. Po zaseocima to izgleda kako slijedi.

05. дец 2010.

Vavani porijeklo

Nažalost nismo još naišli na pisani dokumenat o porijeklu porodice Vavan.

14. нов 2010.

Božićno jutro

BOZICNO JUTRO JE POCINJALO ZA NAS DECU U 4-UJUTRO A ZA MOJU BAKU ( NARAVNO POSLE I MAJKA JE TO NASTAVILA )POCINJALO JE U TRI UJUTRU TAKO STO JE USTAJALA DA NAPRAVI CESNICU I CICVARU.