Oskrnavljena crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovsku

U  vrijeme kada pravoslavni hrišćani proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrsenje Gospodnje, kupreški Srbi zatečeni su vandalskim činom koji se desio u periodu između Velikog petka i Vaskršnjeg utorka. Najstariji sakralni objekat na Kupreškoj visoravni, crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko, obijena je i oskrnavljena.

Razbojnici su porazbijali sva prozorska stakla na crkvi, provalili i u potpunosti devastirali unutrašnjost crkve. Nasilno su izvađene i uništene ikone iz starog ikonostasa, ostali inventar je oboren, polomljen i razbacan. Iz crkve ništa nije odneseno, i ova ružna poruka koju su počinioci htjeli ostaviti malobrojnim srpskim povratnicima na Kuprešku visoravan je potpuno jasna.

Paroh blagajski, jerej Marko Đurić, napominje da ovo nije prvi slučaj skrnavljenja Donjevukovske crkve. Crkva je oskrnavljena i prošle godine u julu, ali i prethodnih godina. Ipak, ovo je prvi put da je uništena unutrašnjost crkve. Ranije se sve završavalo na razbijenim prozorskim staklima. Slučaj je prijavljen policiji i inspektori iz Polocijske stanice Kupres su izvršili uviđaj. Nažalost, počinioci ranijih nedjela nikada nisu pronađeni, ali ostaje nada da će ovoga puta biti drugačije jer su u crkvi pronađeni tragovi koji bi mogli dovesti do počinilaca ovog nemilog događaja.

Jerej Marko Đurić napominje i moli ogorčene kupreške Srbe da ostanu mirni i da ne gaje mržnju u svojim srcima u ovom prazničnom vremenu ljubavi, mira i praštanja. Sam je raspeti Gospod govorio: ,,Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade!''

Takođe prenosino saopštenje SCO Blagaj Kupres u vezi čišćenja hrama u Donjem Vukovsku.

***

Danas(05.05.2019) je uspješno sprovedena akcija čišćenja porte i crkve Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovsku, koja je oskrnavljena tokom vaskršnjih praznika. Zahvaljujemo se pravoslavnoj braći iz Bugojna, Milojku Vujiću, Milanu Topiću, Slobodanu Savkoviću i Goranu Jefteniću, koji su sa svojim parohom, protojerejem-stavroforom Slavišom Đurićem, došli da daju svoj doprinos i pomognu u sanaciji posljedica napada. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i domaćinima iz Blagaja: Stojanu Kovačiću, Slobodanu Zubiću, Marku Milišiću, Anđelku Pivaču, Draganu Milišiću i Marinku Bosniću, koji su danas stali uz svog sveštenika i nesebično pomogli u radovima. U vremenu praznovanja Vaskrsenja Gospodnjeg, vremenu mira, ljubavi i praštanja, ovi ljudi nas podsjećaju da nikada nećemo biti sami i da na Kupresu imamo živu Crkvu kojoj napadi ne mogu ništa.

HRISTOS VASKRSE, DRAGA BRAĆO I SESTRE!

 
 

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.

Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari

Iz iste kategorije:

Ekskurzija za djecu sa Kupresa, 18.5.2019. 19:22:58

Najnovije na sajtu:

Ekskurzija za djecu sa Kupresa, 18.5.2019. 19:22:58

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan na Internetu    Web design: Kreativnije.com