(Kupres, RS 28.04.2019. godine) Vaskrs na Kupresu 2019. godine, kada se obilježava 8 vijekova od samostalnosti Srpske Pravoslavne crkve, kupreški Srbi proslaviše, tradicionalno i uobičajeno nakon vaskršnjeg posta.

Vaskrs 2019. godine, Hristos vaskrse-vaistinu vaskrse
29.4.2019.

Na Kupresu ovih dana duvaše jako jugo, ali na Vaskrs, vjetar utihnu i sunce progrija, tako da  vrijeme ipak bi ugodno.  Naš  paroh Mako Đurić i ovoga Vaskrasa je služio liturgiju u hramu Svete Trojice u Novom Selu uz  asistenciju i svesrdnu pomoć Aleksandra Šebeza, mlade i veoma angažovane popadije koja ulogu popadije obavlja besprijekorno, te još jednog dijela vjernika. Hram bijaše prepun vjernika koji žive na Kupresu, kao i onih porijeklom sa Kupresa ali se za praznike okupe u rodnom kraju, uglavnom omladine, cura, momaka, mladih bračnih parova sa dječicom ljepota jedna.

Nakon liturgije, paroh Đurić, već tradicionalno, skupa sa nekolicinom domaćih momaka organizuje  izbor najljepše bojenog i najtvrđeg jajeta, te  druženje i ugodan razgovor uz vaskrpnja jaja, kolače, slatkiše sok i domaću rakijicu, tako da je bilo sasvim ugodno. 

Najljepše bojeno jaje imao je Aleksandar-Lerko Vulin Marić, drugo mjesto osvojio   je Viktor Marić, dok je treća bila već tradicionalno među prva tri mjesta Kristina Popadić. U takmičenju za najtvrđe jaje najviše uspjeha imao je Marinko Ždero, drugo mjesto Momir Marić, dok je treće mjesto zauzela Vanja Đurić.  Paroh Đurić sa legendarnog Ozrena srodio se  sa našim gorštacima, prihvatili oni njega i on njih.

Drugi i treći dan Vaskrsa paroh Đurić će obići svoje parohijane u Malovanu, Ravnom i Vukovsku  te služiti liturgiju i biti im na usluzi.

Uspio sam kročiti i do staza djetinjstva Donjeg Malovana, da svojoj djeci još ponešto objasnim o rodnom kraju, o mjestu odakle su im korjeni. Dobro su zarasle staze djetunjstva mnogih mojih malovčana, zidovi međaši oronuli, još poneka kuća se srušila, kao što je stara rodna  kuća Miloša Milošice Duvnjaka, koju je zub vremena, poslije mnogo godina odoljevanja,ipak  privezao za zemlju. Od naših Malovčana  vidjeh ponekog, vidim ponovo se nešto deminira u Donjem Malovanu, pitam ljude, šta sada deminiraju na Vlaćkovom klancu i Šladanovim blizancima i Rađenovom armenu samo odmahuju rukom i govore : „Tako je kod nas j... ti nas to je Bosna“. Aj  dobro je koliko god da se skine mina bitno je. Jedino novo šta vidjeh su vjetrenjače na Borovoj Glavi, lijepo se vide iz Malovana i okreću, rade, ajd neka je nešto i pozitivno u ovoj našoj, njihovoj, ničijoj, svačijoj al ipak rodnoj Bosni pa kakva je takva je tu ponikosmo i naša je.

Sve u svemu lijepo je bilo boraviti u našem zavičaju, vidjeti se sa dragim ljudima, po koju prozboriti, prisjetiti se naših predaka, naše tradicije, našeg Pravoslavlja.

Još jednom iskreni pozdrav uz naše HRISTOS VASKRESE-VAISTINU VASKRESE.

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari